Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

8 d'octubre de 2008
8 comentaris

Congrés d’Història sobre l’Església i la Guerra del 1936-1939

Havent dinat (al restaurant La taula rodona, al carrer de la Nau de Tarragona, on fan cuina de la terra a bon preu) m’he trobat amb mossèn Manuel Fuentes, sacerdot, històriador i arxiver episcopal.

L’amic Manel m’ha fet saber que prepara pel febrer de l’any vinent un congrés d’històriadors a la ciutat de Tarragona centrat en l’estudi de la complexa problemàtica que envolta el paper de l’Església catòlica durant el conflicte civil desencadenat per l’aixecament franquista del 18 de juliol del 1936. Sempre he considerat aquest tema com un dels que precisen d’una revisió historiogràfica rigorós i d’una divulgació social desmitificadora. Així ho vaig suggerir en l’apunt en el que recomanava la lectura del llibre de Jordi Albertí, “El silenci de les  campanes”.

Hi ha personatges del món catòlic originaris d’aquestes comarques del Camp de Tarragona que van tenir un protagonisme singular durant la contesa bèl·lica i durant el franquisme: el cardenal Vidal i Barraquer, mossèn Muntanyola, el seu biògraf, mossèn Josep Maria Llorens, capellà tarragoní que es va exiliar voluntàriament el 1939 i autor del llibre “La Iglesia contra la Republica”, publicat a França als anys seixanta sota el pseudònim de José Comas. Però més enllà d’aquestes i altres personalitats hi ha l’interrogant sobre quin era l’abast i el sentit de la presència social de l’Esglèsia, quines eren les causes de l’anticlericalisme que va esclatar amb tota violència l’estiu del 1936, i fins a quin punt l’Església va actuar en aquell conflicte d’acord amb la consciència nacional catalana. El congrés serà un marc excepcional per poder tractar aquestes qüestions no resoltes encara, setanta anys després.

Post Scripum, 11 d’octubre del 2013.

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va acollir al febrer del 2009 el Congrés Església i Guerra Civil (1936-1939) les ponències del qual no han estat publicades encara, dissortdament, ja que podrien ésser una bona aportació historiogràfica que desmenteixi les versions interessades en reobrir el clima de confrontació civil que no pas a remembrar la memòria de la bondat.

Post Scriptum, 30 de gener del 2018.

He llegit ara el llibre d’Hilari Raguer “La pólvora y el incienso. La iglesia y la guerra civil española (1936-1939)”, (Ediciones Península, Barcelona, 2001), certament és una obra magna sobre el tema com afirma Paul Preston al pròleg.

  1. De fet, jo he estudiat el paper que jugaren dos grans intel·lectuals i capellans Mn. Manyà i Mn. Bellpuig, dels millors literats catalanistes que hem tingut a les Terres de l’Ebre. A més, a les nostres comarques també està el cas del poeta del Priorat Salvador Estrem i Fa, que fou assassinat quan la revolta contra la sotana. hi ha molt a parlar sobre aquest tema.
    salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!