Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 de setembre de 2008
3 comentaris

Bèlgica cerca reformular el seu sistema constitucional

L’Estat belga, una monarquia inicialment unitària instaurada el 1830, busca reformular el seu sistema constitucional.

 

Aquesta setmana tres mitjancers designats pel rei Albert II, (dos valons i un germanòfon), li han lliurat les conclusions d’un rapport en el qual proposen obrir un diàleg, sense límits i “sense tabús”, sobre el futur federal o confederal de l’estat. Actualment la constitució belga reconeix tres comunitats nacionals, els valons, els flamencs i els alemanys. Un dels principals esculls és el destí del districte francòfon (unes cent cinquanta mil persones) de la perifèria de Brussel·les enclavat en territori flamenc.

En tot cas, totes les parts coincideixen en els procediments democràtics per resoldre el conflicte d’interessos divergents entre les tres comunitats i no fer de la constitució vigent un dogma immodificable. Ans al contrari, el dret està al servei de la democràcia, contràriament al que succeïx a l’Estat espanyol.

Els mitjans de comunicació pràcticament no en parlen del contenciós belga però resulta evident que la solució a la qual s’arribi establirà un precedent apte per a resoldre altres conflictes nacionals. I més quan Brussel·les és la seu de les institucions comunitàries europees i de l’OTAN, fet que afegeix a la futura solució una dimensió multilateral.

Post Scriptum, 20 de desembre del 2015.

La Belgique, une nation sans État ?”, aqueix article editorial de Le Monde del 23 de novembre d’enguany s’interroga sobre la fragilitat de l’estructura estatal belga posada en qüestió per la implantació consolidada del gihadisme en el seu territori.

Post Scriptum, 31 de maig del 2016.

La crisi econòmica aprofundeix la fractura entre Flandes i Wallonia on afloren comportaments polítics divergents essent els de la comunitat francòfona cada cop més similars als que impregnen la vida social francesa, segons aqueix article publicat avui a Le Monde:

La tension sociale ne faiblit pas en Belgique, alors que le pays connaît, mardi 31 mai, une nouvelle journée de manifestations et de grèves dans les services publics. Le mouvement, qui touche les transports en commun, les écoles ou la poste, était prévu de longue date. Il n’est que l’une des étapes dans la mobilisation organisée par les grands syndicats depuis la mise en place de la coalition de centre-droit dirigée par le libéral francophone Charles Michel, en 2014. D’autres actions, manifestations et grèves générales sont déjà planifiées pour le 24 juin et le 7 octobre.

  • Des revendications multiples contre les réformes

La protestation visait au départ à empêcher divers projets gouvernementaux, dont la retraite à 67 ans, la réforme des retraites et du secteur de la santé, des restrictions de personnel dans la fonction publique ou une réforme fiscale jugée trop favorable pour les plus riches et les entreprises. Elle se focalise désormais sur un sous-investissement dans de nombreux services publics.

Ces thèmes sont, toutefois, largement éclipsés par des revendications sectorielles : celles des cheminots, qui ont interrompu le travail depuis le 26 mai pour s’opposer à un projet de réforme de leurs jours de récupération, ou des surveillants pénitentiaires, en grève depuis trente-six jours pour obtenir des embauches.

  • La Wallonie beaucoup plus mobilisée que la Flandre

La prétendue unité syndicale vole en éclats pour d’autres raisons : les débrayages des cheminots, des gardiens de prison, mais aussi des fonctionnaires, se produisent essentiellement en Wallonie et à Bruxelles. Ils sont beaucoup plus rares en Flandre, où les dirigeants des syndicats, dernières structures réellement unitaires du royaume, n’hésitent plus à critiquer le jusqu’au-boutisme de leurs collègues.

En Wallonie, la Fédération générale du travail de Belgique (FGTB, socialiste) et sa Centrale générale des services publics (CGSP) indiquent, en tout cas, que leur mouvement vise à faire tomber le gouvernement fédéral. Cette prise de position ne passe pas en Flandre, où l’on s’oppose à cette idée de grève « politique ».

Le Mouvement réformateur (MR, libéral), la formation du premier ministre, craint, lui, que les grèves creusent un peu plus le fossé entre le nord et le sud du pays, ce qui est le but ultime de Bart de Wever, le chef de l’Alliance néoflamande (Nieuw-Vlaams Alliantie, N-VA), le plus important des trois partis néerlandophones alliés à M. Michel.

  • Le risque d’un retour des débats communautaires

Les partis francophones d’opposition redoutent également cette évolution mais font mine d’appuyer les revendications syndicales, affirmant qu’elles sont partagées par une majorité de la population, malgré les nombreux désagréments qu’elles entraînent.

Du côté flamand, l’analyse est différente, même chez les adversaires de la N-VA et de son projet indépendantiste : les derniers événements démontrent, selon ces observateurs, que le prétendu fédéralisme belge n’est rien d’autre que l’addition de « deux démocraties », selon la formule de Bart De Wever. L’une, flamande, ancrée à droite ; l’autre, francophone, dominée par le PS et ses alliés syndicaux, qui manipuleraient les mouvements sociaux pour revenir au pouvoir au niveau fédéral, alors qu’ils contrôlent déjà les régions de Bruxelles et de Wallonie.

Des élus flamands et des politologues évoquent le risque d’une remise en cause de la paix entre les communautés, que M. Michel voulait à tout prix protéger en évitant les débats institutionnels durant son mandat. Ils pensent que le PS peut, s’il le décide, encore éviter le piège d’une relance du conflit entre Flamands et Wallons.

En réalité, la gauche traditionnelle et les états-majors syndicaux semblent de plus en plus dépassés par une base qui ne se contente plus de leur discours réformiste, et qu’attire à lui le Parti du travail de Belgique, le parti de la gauche radicale qui a percé au niveau municipal et régional en Wallonie.

  1. El teu estimat sistema de pobresa, pasteres, monarques de l’Hola i explotació global no respecta els drets ni de les persones ni de les nacions, com en aquest cas. Prou de maquillar repressions nacionals amb federalismes. Per què Kosovo és independent i Flandes no? Per què Montenegro va tindre un referèndum i Catalunya no?

    Per què tot s’hi val per desestabilitzar Sèrbia o Xina però a Espanya i a Bèlgica ni la toquen? Aquest sistema de repressió a tots els nivells ens oprimeix i els còmplices com el Renyer intenten prendre’ns el pèl encara més. Estimen tant aquest sistema de malfaeners explotadors que prefereixen una Catalunya subjugada a Espanya i França si això serveix perquè no s’altere el sistema capitalista imperant. Més titella dels repressors no s’hi pot ser, JR.

  2. És tan francòfon el dit districte, com  espanyolòfon és el Baix Llobregat. El problema no és en absolut aquest petit districte, si no que és la capital Brusseles. que és originàriament neerlandòfona (flamenca), però ara hi predomina abassegadorament el francès, però en l’ordenament jurídic és oficialment bilíngue. Ja coneixem aquesta cançó del bilinguisme, a casa nostra i a tot arreu els bilinguismes només és un pas transitori per consolidar la llengua més forta, el francès a Brusseles, l’anglès a Irlanda, el castellà a Galícia i també el castellà Catalunya, País Valencià i a les Illes. Felicitacions  per la teva elecció com a conseller nacional. Una abraçada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!