Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 de desembre de 2013
2 comentaris

Ascens, i caiguda, del tripartit d’esquerres al Govern de la Generalitat

Avui s’escau el desè aniversari de la presa de possessió de Pasqual Maragall com a cent vint-i-setè president de la Generalitat de Catalunya (justament el dia en el qual moria el seu avi, el poeta Joan Maragall, l’any 1911).

L’ascens de Pasqual Maragall a la presidència de la Generalitat va ser percebut com la fi del pujolisme i l’oportunitat per a un projecte de relleu, que hom definia amb un nom avui oblidat: l’esquerra nacional, l’espai comú que aparentment compartien PSC, ERC i ICV. Avui quan rellegeixo els escrits de fa deu anys, veig les fotografies de la signatura del pacte tripartit i recordo les sensacions particulars d’aquell dia, em sembla com si fes ja unes quantes dècades de tot plegat i ho observo sense cap vivència emocional entranyable.

Encara esta per escriure una obra historiogràfica que en faci balanç amb rigor i perspectiva, personalment, revisant allò que escrit i viscut en aqueix període no hi veig factors que permetin afirmar que va ser una etapa imprescindible per tal d’arribar com a poble al punt on som ara. Certament que el pujolisme necessitava un relleu al 2003, però fora d’aqueixa afirmació genèrica no veig les avantatges per a la causa independentista en l’aliança PSC-ERC-ICV. Inicialment, la vaig recolzar per disciplina de partit creient que Esquerra tenia voluntat i capacitat estratègica per liderar allò que hom denominava aparentment l’esquerra nacional. Però ben aviat vaig comprovar directament que no era així. 

Post Scriptum, 20 de desembre del 2020.

El llibre d’Antoni Batista, “ETA i Nosaltres”, (Pòrtic, 2020) inclou una referència a la crisi de govern a la Generalitat arran de la filtració a l’ABC de la reunió entre dirigents d’ETA i ERC, mentre Pasqual Maragall és va resistir a demanar a Josep Lluís Carod-Rovira que dimitís com a conseller en cap el nucli dirigent d’Esquerra sí que ho va fer, el clan Puigcercós/Vendrell/Vall. S’ha explicat poc l’encalçament intern per desplaçar-lo de la secretaria general, posteriorment de la presidència i finalment del partit, emparant-se del seu bagatge ideològic però distorsionant-lo fins al punt de contraposar nacionalisme i independentisme. El clan liderat per Puigcercós va dur ERC a la desfeta electoral pel seguidisme respecte del PSC, la incapacitat per liderar l’independentisme que s’ha fet evident en l’actual etapa dirigida per Oriol Junqueras.

  1. Bona nit Jaume.

    Primer he pensat que tenies raó en la segona part.

    La vivència emocional  va ser anterior  amb l’ascens d’ERC i amb el canvi d’en Maragall.  ERC el va fer President.  La primera cosa desagradable va ser la presa de la plaça de sant jaume  per la militancia socialista  el dia de la presa de possessió que va semblar un cop d’estat.

    El 2003 però va ser  l’any del començament del canvi social i culrtural català  que es demostrà via electoral. A Òminium Cultural , als socis i món barcí que elegí Laporta  com a president del FC Barcelona,  i  a les eleccions al Parlament  amb l’ascens d’ERC i el lideratge de JL Carod Riovira. Els electors – una fracció  dels catalans – va escollir ERC.

    Llevat del primer cas, moltes coses, partits  i persones s’han cremat  i desacreditat,  i ara som una majoria  els que volem la llibertat i la independència de Catalunya.

  2. El tripartit (especialment el primer) va ser la legislatura de l’Estatut de 2006, que va desncadenar tot el procés en què ens trobem ara a partir de la sentència del TC. Seriem on som si Pasqual Maragall no s’hagués embarcat en l’aventura? Preveien els qui la van posar en marxa que la reacció espanyola seria tan brutal? Seriem on som, si haguessin triat un altre camí (peix al cove versió esquerres, p.ex.)? Els futurs historiadors haurien de respondre tots aquests interrogants (si és que és possible)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!