Anotacions sobre el lideratge de Donald Trump i les transformacions emergents en la política nordamericana vistes de Catalunya estant

Fa un parell d’anys l’analista israelià David Horovitz va publicar a The Times of Israel un punyent article titulat “L’étrange apppel de Jhonson, Trump et Netanyahu“, globalment encertat -llevat del cas del conservador anglès Boris Jhonson que va viure un protagonisme fugaç arran del referèndum del Brèxit-, en el qual cercava explicacions a l’èxit polític de personatges blasmats sistemàticament als mitjans de comunicació políticament correctes (a vegades amb raó).

Donald Trump és tractat pels seus rivals polítics, empresarials i mediàtics com un populista d’extrema de dreta que posa en perill el sistema democràtic nord-americà. Però la realitat és ben bé una altra malgrat que, certament, el president tingui un comportament barroer impropi del càrrec: ha superat les eleccions de mig mandat amb un suport social elevat quan totes les enquestes pronosticaven un vot de càstig que finalment no s’ha produït en la proporció que desitjaven els seus adversaris dins i fora dels EUA.

L’economia nord-americana aguanta bé les turbulències presidencials, està parant els peus a l’ascens del règim comunista xinès i demostrant les seves febleses, també planta cara com no ho ha fet Obama als aiatol·là iranians i està desactivant l’amenaça nord-coreana. Però fonamentalment manté el lideratge perquè representa un projecte de nació en contrast amb l’agregació d’identitats que han aflorat amb els nous electes del Partit Demòcrata.

Malgrat la política pro-israeliana de Trump, l’electorat jueu nordamericà ha votat tradicionalment a favor del Partit Demòcrata i també ara, amb una presència destacada d’electes pertanyents a aqueixa comunitat en llocs clau del Congrés. El senador jueu i antisionista notori, Bernie Sanders, ha revalidat el mandat i haurà de compartir protagonisme amb Jared Polis, primer governador electe declaradament gai i jueu. Per primer cop, però, dugues dones musulmanes han estat escollides congressistes: una d’ascendència palestina, Rahida Tlaib, i una altra d’origen somali, Ilhan Omar, que amb l’esquerranista llatina-americana Alexandra Ocasio-Cortez faran sentir les posicions pro-palestines i antisionistes. També per primer cop, dugues congressistes dels pobles autòctons, Sharie Davids i Deb Haaland, seran la veu dels indígenes i de les minories ètniques. En aqueix mandat hi haurà el nombre de dones congressistes més alt de la història i això reflectirà la diversitat cultural de la societat americana (sorprenentment no ha augmentat de manera significativa el nombre d’electes de la comunitat afroamericana).

Caroline Galactéros va publicar abans d’ahir a Le Figaro una aguda reflexió: “Le populisme exprime l’instinct de survie des peuples”. Doncs, aqueix instint de supervivència identitària és el que fa guanyar a Trump, que ha absorbit fins a desdibuixar-lo el perfil conservador del Partit Republicà que haurà de refundar-se sobre noves bases un cop esgoti el mandat presidencial (ja veurem quan) i el lideratge personalista que el caracteritza.

De moment, sembla segur que l’etapa Trump no desnaturalitzarà el sistema d’equilibris institucionals propis dels EUA i, a diferència del parer de Vicent Partal, que fa quatre dies editorialitzava sobre “Altsasu, Albert Rivera i el trumpisme espanyol“, la victòria de Bolsonaro al Brasil no s’explica per la influència de Trump, ni Albert Rivera (o Marine Le Pen) reeixiran mirant d’aplicar les fórmules que els proposa Esteve Banon. Els supremacistes espanyols no tenen tradició democràtica com els nordamericans sinó que són continuadors del franquisme i addictes a l’autoritarisme ancestral de les elits que han patrimonialitzat l’estat des de fa tres-cents anys.

Vista des de Catalunya estant l’evolució política nordamericana en els propers anys hauria de ser observada sense apriorismes i amb el propòsit d’aprendre dels debats que emergiran sobre la identitat nacional i les societats obertes occidentals.

Post Scriptum, 21 de desembre del 2018.

Alex Joffe ha escrit una interessant interpretació de l’acció de govern de Donald Trump en aqueix report publicat fa tres dies als Perspective Papers número 1.039 del Begin Sadat Center: “Explaining the Trump Doctrine“.

Post Scriptum, 13 de gener del 2019.

Comparteixo plenament l’article de Joan Ramon Resina avui a Vilaweb: “Trump i l’auge mundial del feixisme”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *