Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 de desembre de 2013
1 comentari

9 de novembre del 2014

El fet mateix que avui el president de la Generalitat hagi anunciat la data de la consulta que s’havia compromès a convocar l’any vinent ja és una fita històrica, encara que l’Estat espanyol impedeixi la seva realització.

 

El contingut de la pregunta és essencialment sobre la independència de Catalunya, encara que prèviament s’hagi de dir que sí a un estat que no té definició concreta. Amb això CIU fa irreversible el seu compromís amb la independència per molt que Duran, Vila i altres dirigents hagin estat especulant fins a l’últim moment amb una hipotètica tercera via que el mateix govern del PP (amb el suport del PSOE) s’ha encarregat de deslegitimar. Artur Mas també guanya definitivament credibilitat com a polític amb sentit d’estat català esvaint la malfiança que la seva trajectòria precedent (arran del pacte de rebaixa estatutària amb Zapatero) encara generava (a mi mateix, per exemple).

En segon lloc, el pas anunciat avui compta amb un suport social i institucional àmpliament majoritari entre la ciutadania catalana, el gruix dels favorables a l’autodeterminació del poble català no para de créixer confrontat a un espanyolisme sense altre projecte que la submissió perpètua als interessos estatals. La reacció previsible des del poder polític, econòmic i mediàtic estatal confirma l’encert del simposi significativament obert avui mateix “Espanya contra Catalunya, 1714-2014”.

En tercer lloc, encara que la consulta no es pugui celebrar la data prevista de l’any vinent s’acabarà materialitzant en un altre moment els propers anys després d’una etapa de conflicte polític i institucional obert entre l’orde establert i la nació catalana emergent. Serà, però, un conflicte internacionalitzat -almenys a escala europea- i en el qual el Regne d’Espanya no trobarà els aliats que va tenir en altres moments històrics per impedir la llibertat de Catalunya.

En resum, com a militant de Solidaritat Catalana per la Independència i a l’espera del comunicat de l’executiva d’avui, el lema de la concentració convocada per diumenge vinent a la mateixa plaça de Sant Jaume amb el lema “Referèndum sí o sí”, l’hauríem de canviar pel de “Referèndum sí i sí”.

Post Scriptum, 13 de desembre del 2013.

Aqueix és el posicionament adoptat ahir al vespre per la direcció nacional de Solidaritat que comparteixo plenament, treballar perquè es celebri el referèndum “sí o sí” i hi guanyi el sí i sí:

L’Executiva Nacional de Solidaritat, reunida per analitzar els acords sobre el referèndum als quals han arribat CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP emet la següent valoració:

Ens felicitem perquè la mobilització social ha aconseguit que els partits hagin assolit un acord per convocar una consulta on es pugui votar sobre la independència, si bé aquesta no era la pregunta ni la data que proposava la majoria social per la independència mobilitzada els darrers dos anys, que reclamava una sola pregunta clara sobre si Catalunya ha de ser un Estat independent o no. Una sola pregunta sobre Catalunya Estat independent hagués estat la més adient per assolir un resultat clar i homologable a nivell internacional.

Solidaritat Catalana per la Independència treballarà intensament perquè el Referèndum es convoqui “Sí o Sí”, tant sí com no, amb o sense acord amb l’Estat espanyol, el 9 de novembre de 2014, i que sigui vinculant.

SI demanarà el vot doblement afirmatiu perquè Catalunya esdevingui un Estat independent, i continuarà treballant per estendre la independència a tots els Països Catalans.

Solidaritat vol advertir que l’esquema triat pel referèndum tant per la data com per la pregunta comporta una sèrie de riscos: suposa confusió sobre la interpretació del resultat, i la doble pregunta té una clara intenció de debilitar el SÍ, cosa que no succeiria amb una única pregunta sobre la independència SÍ o NO.

El 9 de novembre tampoc és la data que proposava la majoria social per la independència, en ser una data massa llunyana mentre cada dia Espanya ens roba 50 milions d’€. Allargant el procés donem temps a Espanya per a accelerar l’asfíxia a les institucions i ciutadans de Catalunya, i aprofundir el patiment de moltes famílies del nostre país, la destrucció de llocs de treball, els desnonaments, l’emigració i la imposició de la llei Wert i d’altres polítiques anticatalanes.

Tot i aquestes dificultats confiem en la força del poble de Catalunya per assolir un resultat contundent a favor de la independència del nostre país.

Visca Catalunya lliure. Guanyarem!

Post Scriptum, 16 de desembre del 2013.

Comparteixo plenament el posicionament de la plataforma “Referèndum Sí o Sí” sobre la consulta prevista pel 9 de novembre del 2014 feta pública el dia d’ahir i que reprodueixo a continuació:

Referèndum Sí o Sí” proposa que el Reglament Electoral contempli que si cap opció obté la majoria absoluta en la consulta del 9 de novembre, les dues opcions més votades puguin ser sotmeses a una votació en segona volta, quinze dies més tard.

Després de fer-se pública la pregunta i la data del referèndum sobre la independència, valorem molt positivament que la majoria del Parlament hagi acordat que Catalunya exerceixi el dret d’autodeterminació i pugui votar sobre la independència el proper 9 de novembre de 2014.

Respecte a la formulació concreta de la pregunta volem manifestar que no era la que demanàvem: una pregunta única, amb resposta Sí o No a la independència. La proposta triada, en forma d’arbre, té tres opcions de resposta: Estat independent (SíSí), Estat no independent (SíNo) i que Catalunya no sigui un Estat (No). El problema que es pot plantejar, i que és característic dels processos electorals amb més de dues alternatives, és que cap de les tres opcions superi el 50% i per tant no hi hagi un resultat clar del referèndum.

Per a solucionar aquest problema “Referèndum Sí o Sí” proposa que el Reglament Electoral contempli que si cap opció obté la majoria absoluta en la consulta del 9 de novembre, les dues opcions més votades puguin ser sotmeses a una votació en segona volta, quinze dies més tard.

Aquest procediment és el que s’utilitza en moltes eleccions del nostre entorn, com per exemple les eleccions als Rectorats de les Universitats Públiques Catalanes o les Presidencials Franceses, i garanteix un resultat clar i implementable.

Pel que fa al segon objectiu de la iniciativa “Referèndum sí o sí”: que el referèndum es celebri, tant sí com no, digui el que digui l’Estat espanyol, aquest és avui més vigent que mai.

Finalment, comuniquem que a partir d’avui “Referèndum sí o sí” i les entitats que han donat suport a aquestes mobilitzacions per la data i la pregunta, farem campanya per la celebració del referèndum Sí o Sí, tant sí com no, i per l’opció de resposta Sí i Sí.
  1. Veig que, malgrat els seriosos dubtes que comporta la doble pregunta i els riscos de dificultat de visualitzar la majoria independentista, el fet concret de poder votar sobre la secessió en una data específica et mereix una valoració positiva que comparteixo. A veure si demà dissabte podem parlar per telèfon ja que amb el canvi d’horari quan ets a casa jo ja estic rendit dormint amb el Marcel, que tinc ganes de fer-la petar! Records des de Chungju. Petons. Hèctor 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!