Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

21 de maig de 2011
0 comentaris

22 de maig: recomposició de forces al si de l’independentisme

Els resultats de les eleccions de demà caldrà emmarcar-los dins els canvis que s’estan produint al si de l’independentisme políticament organitzat després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i les eleccions al Parlament de Catalunya del proppassat 28-N. Les tendències que s’apunten els diferents estudis de prospectiva que han anat apareixent a la darreria mereixen algunes consideracions específiques.

Esquerra, que no ha variat gens ni mica els plantejaments que l’han portat a un declivi sostingut des del 2006 ençà, continuarà en la seva línia habitual i només a Barcelona esmorteirà la seva davallada. La prioritat atorgada a l’eix esquerra-dreta en detriment del Catalunya-Espanya, i  el seu encaix dins del progressisme genèric hegemonitzat per l’esquerra sucursalista -PSC i ICV- l’han dut a perdre la capacitat per liderar l’independentisme polític. 

La CUP consolidarà l’ascens iniciat a les municipals del 2007 i es beneficiarà de l’espai que abandona Esquerra per augmentar la seva representació presentant-se com el vot protesta dels indignats autòctons. Però, de fet, les diferencies entre Esquerra i la CUP no són tantes: ambdues formacions prioritzen el progressisme en detriment del patriotisme, essent l’anticapitalisme la ideologia que aglutina les candidatures d’unitat popular. Ambdues formacions, per exemple, donen suport preferent a sindicats d’obediència espanyola (UGT en el cas d’Esquerra, la CGT en el cas de les CUP). També coincideixen en rebutjar tot compromís unitari que tingui com a eix la independència, els uns perquè denigren “l’independentisme exprés” i els altres perquè senten animadversió històrica contra tot allò que soni a front patriòtic.

L’espai independentista que prioritza el conflicte polític amb l’ordre estatal espanyol no té encara un referent consolidat. Solidaritat Catalana per la Independència és qui més s’aproxima a una estratègia d’aquesta mena, però haurem de passar demà una difícil prova a les urnes i posteriorment clarificar el projecte en una nova assemblea nacional.

Reagrupament, reingressant a l’òrbita d’Esquerra, renúncia a la pràctica liderar una alternativa d’aquesta envergadura. Resta per saber si hi haurà canvis en direcció sobiranista efectiva dins del conglomerat que aglutina CIU i si des del sobiranisme cívic apareixerà alguna plataforma, com pot ésser MxI, que lideri les mobilitzacions socials d’aquest caire. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!