Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

10 de maig de 2016
0 comentaris

10 de maig del 1973: fundació del Front Polisario

Avui, remenant carpetes antigues he trobat pamflets de l’associació d’amics del poble saharaui de l’any 1976, quan a Barcelona el nucli més actiu de solidaritat amb el Front Polisario eren els militants del PCE (internacionalista) que convocaven reiteradament manifestacions poc concorregudes -però molt mogudes- a la font de Canaletes. No vaig, però, parar gaire compte a saber-ne més capficat com estava allavòrens en la militància independentista catalana.

Passat els anys amics han acollit a ca seva xiquets saharians els estius i  han fet estada als campaments del Tindouf i me’n han fet cinc cèntims de la causa d’aqueix poble dissortat. He seguit tant com he pogut els projectes de referèndum d’autodeterminació apadrinats per l’ONU i les propostes autonòmiques del Regne del Marroc. Però, aqueix apunt és més una interrogació des de la meva ignorància que no pas una opinió ja que observo des de la llunyania com divergeixen saharauis i amazics, essent integrants de la mateixa ètnia.

Segurament, el suport d’Algèria al Polisario està condicionat al manteniment de l’arabisme, alhora que el rei del Marroc afalaga els seus súbdits amazics per atiar-los contra els saharauis, però la qüestió de fons  de la seva identitat nacional resta irresolta, (parlen el dialecte hassània propi dels beduïns arabitzats amb influències de llengua amazic)  almenys per a mi i em sembla determinant per la solució futura d’aqueix conflicte enquistat del qual el Regne d’Espanya ha fugit d’estudi.

Post Scriptum, 6 de juny del 2016.

La mort del secretari general del Front Polisario Mohamed Abdelaziz aguditza la incertesa que plana sobre la lluita del poble saharauí per l’autodeterminació, tal com explica aqueix article de Jeune Afrique.

Post Scriptum, 8 de setembre del 2016.

Jesús Pérez, un jove analista espanyol en matèria de seguretat i defensa, publica avui al digital Gran Oriente Medio aqueix article encertadament titulat “La causa saharaui, víctima de la geopolítica”.

Post Scriptum, 4 de juny del 2020.

Pedro Altamirano publica avui al digital “Las Repúblicas” aqueix article denunciant la repressió interior que pateixen els saharauís: “Saharauis maltratados por saharauis. 40 años de sufrimientos deben terminar“.

Post Scriptum, 16 de novembre del 2020.

Vicent Partal fa una explicació detallada de la represa dels combats al Sahara Occidental contra l’ocupació marroquina: “Dos quilòmetres de república que han encès la guerra al Sàhara“.

Post Scriptum, 10 de maig del 2023.

Abans d’ahir a Vilaweb Brahim Gali entrevista al president de la República Àrab Sahariana Democràtica:  “La de Pedro Sánchez és la tercera traïció al poble del Sàhara”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!