Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

15 de gener de 2007
Sense categoria
14 comentaris

Eixir de la dialèctica del dolor

      L’absència del PP en les manifestacions contra l’atemptat d’ETA sembla indicar que no es repetirà el Pacte Antiterrorista entre populars i socialistes que va seguir el final de l’anterior treva. Sembla que l’organització violenta basca tampoc es proposa repetir els assassinats de càrrecs electes que va portar a terme l’any 2000 i que van culminar amb el d’Ernest Lluch. Iñaki Anasagasti ha recordat aquella duríssima conjuntura política en un valuós document adjunt en el seu bloc. Tot i així, en el seu darrer comunicat, ETA continua adjudicant-se la tutela del poble basc, es reserva la resposta a les agressions de l’Estat Espanyol i sembla decebuda perquè el PSOE no hagi consensuat ?les bases d’un nou marc jurídic-polític? i que hagi posat ?els límits de la Constitució espanyola?. Un esdeveniment, com la mort de Iñaki De Juana, pot desencadenar novament la dialèctica del dolor. Un fat ineluctable sembla encadenar-nos al principi d’acció ? reacció.

     El PNB ha posat el lema ?diàleg? en la convocatòria de la manifestació de Bilbo. Però les institucions basques tenen la paraula, però no el poder per oferir ni les mesures penitenciàries ni les mesures polítiques, ni a ETA ni a Batasuna. El procés de pau no pot continuar en aquesta legislatura. El PSOE seguirà vantant-se de no haver fet cap gest com l’acostament de presos o la legalització de Batasuna i no permetrà la seva presentació a les properes eleccions municipals, perquè la Brunete mediàtica se li tiraria al damunt, fet que el perjudicaria a les eleccions del 2008.

     
En el meu darrer post reproduïa la posició d’Aralar contrària a barrejar el procés de pacificació amb les reivindicacions polítiques del poble basc. Aquest partit abertzale exigeix que ETA cessi unilateralment la lluita armada, per negociar amb el règim espanyol vigent l’anul·lació de totes les mesures antidemocràtiques com l’allunyament dels presos, la il·legalització de Batasuna, els processos judicials indefensables, els tancaments de diaris, etc derivades del Pacte Antiterrorista. També per endegar un procés de reconciliació per resoldre la situació dels presos. Però ?les bases d’un nou marc jurídic-polític? no es poden negociar ni entre ETA i l’Estat, ni en una taula de partits polítics, sinó només des d’institucions elegides democràticament. El reconeixement del dret a l’autodeterminació només es pot aconseguir amb la legitimitat d’un suport majoritari en unes eleccions democràtiques.

     L’article de Vicenç Villatoro ?El Dret a decidir? al diari Avui defensa aquesta mateixa tesi. Però reprodueix un dels mites més persistents de molts sobiranistes bascos i catalans: la possibilitat d’un ?procés d’aprofundiment de la democràcia a l’Estat espanyol? que acabi reconeixent el ?Dret a decidir? d’Euskadi i dels Països Catalans. Aquest aprofundiment és impossible perquè la Constitució Espanyola de 1978 és una de les més rígides del món. La seva reforma en aspectes fonamentals, com el reconeixement del dret a decidir, exigeix la dissolució de les Corts, noves eleccions i referèndum. Aquesta rigidesa fa impossible el ?procés d’aprofundiment? dintre del règim monàrquic. La negativa de les Corts Espanyoles a debatre el pla Ibarretxe i les retallades de l’Estatut aprovat pel Parlament català demostren els límits de la Constitució espanyola.

     Els sobiranistes no hem d’oblidar mai que dintre de la Constitució de 1978 cal abandonar tota esperança, com a l’entrada de l’infern de Dant. A la vegada és evident que el terrorisme d’ETA no pot destruir el règim constitucional espanyol vigent, i, al contrari l’ha reforçat i el reforça. Segur que aquesta organització n’és conscient, però es veu empesa a continuar les seves accions perquè no veu cap mena d’alternativa que no sigui la rendició i la integració de Batasuna en l’statu-quo polític de la segona Restauració. Semblem atrapats en un cul-de-sac.

     Per eixir d’aquesta dialèctica del dolor, Aralar esbossa la via de la desobediència civil, evocant l’exemple de Gandhi a l’Índia. Aquesta estratègia no s’ha provat fins ara. És evident que si es comença alhora des d’Euskadi, els Països Catalans i Galiza les possibilitats d’èxit seran més grans. Pensem per exemple en l’impacte d’un ?tancament de caixes? de les nacions oprimides de l’Estat Espanyol.

     Cal tenir present que la desobediència civil de Gandhi va anar acompanyada de la lluita política del partit del Congrés Nacional hindú, i de la recerca del suport de l’opinió pública internacional, inclosa l’anglesa. El suport internacional més enllà de les bones paraules serà molt difícil, tot i que es pot apel·lar a les institucions europees. Més important pot ser el suport a l’Estat Espanyol si apel·lem a la memòria republicana soterrada en aquestes dècades de monarquia. La Comissió de la Dignitat va buscar i va trobar suport a Salamanca de demòcrates que van reconèixer l’espoli dels papers catalans.

     Per això crec que és urgent posar les bases, si més no intel·lectuals i estratègiques, per un moviment multilateral dels sobiranistes de totes les nacions de la península, que substitueixi les estratègies unilaterals, descoordinades i fins i tot antagòniques que s’han portat fins ara. Un moviment a favor de ?l’autodeterminació i la república?, una república que reconegui aquest dret. Un moviment que tingui la perspectiva del ?Pacte de San Sebastián?, que va portar al 14 d’abril de 1931 i a la proclamació de la República.

  1. Nom hem d’oblidar que el més important es buscar el suport a dins de casa. Buscant i creant la base necessari dins del Països Catalans automàticament estem fent visible que som diferents dels Espanyols i ells poc a poc anirien entenen que si son democràtics tenen que acceptar la nostra autodeterminació.

    Si dins a casa nostre no tenim aquest suport, el que els republicans i demòcrates espanyols ens donin suport es irrellevant.

    Estic segur que per tots els Espanyols, siguin democràtics o no, veuen em molt mes bon ulls que els bascos siguin independents que els catalans.

    Perquè?. Es trist, però una part important d’aquesta sensació que tenen tots els espanyols es que els bascos volen ser independents perquè els de ETA estan recordant constantment amb assassinats i bombes. A nivell internacional, per desgracia també veuen més independentistes al bascos que als catalans.

    Que hem de fer els catalans?. Prendre el camí de la violència?. Dons tal com he dit en un dels meus blocs: La Lluita Armada d’Alliberament,  aquesta opció es quasi totalment impossible que es doni a Catalunya.

    A les hores que ens queda?. Hi ha varies opcions, tal com he dit també en el meu bloc: "La pluja fina" , el "Front Nacionalista" i el que tu dius que Aralar i altres a casa nostre també ho proposant o proposaven que es la desobediència civil. Aquesta darrera opció, es per mi més una etapa dins del llarg camí cap a l’independència que una opció en si mateixa. Aquesta setmana miraré de ficar les meves reflexions al respecte en el meu bloc.

    En tot cas, en ratifico el que també he dit en alguna ocasió en els meus blocs: "Autoestima i Autoodi dels Catalans" i "Com està canviat el nostre païs i si nosaltres no canviem no hi haurà res a pelar! . Hem de reforçar el sobiranisme en la nostra societat civil en tots els àmbits, i no hem de caure amb la divisió siguin de l’ideologia que siguin: tal com he dit en el bloc: "Mori Mas visca Carod o Mori Carod visca Mas".

    El que es urgent es posar les bases a casa nostra, els suports a Espanya vindrà si fem les coses be primer als Països Catalans i si no venen, no ens caldrà perquè ja haurem fet la feina i la cosa caurà per si sola.

    Et dono un exemple: A la URSS amb les repúbliques bàltiques no admetia el resultat del referèndum perquè era inconstitucional , al final URSS va deixar d’existir. Si Espanya continua tancada amb la constitució, es juga que al final també es trobi totalment fora de joc i desapareixia., en canvi si modifica la constitució admetent el que volien els republicans i demòcrates espanyols, es pot donar el cas que Espanya unitarista tingui prou cintura per poder trobar una solució entre mitja que acontenti una mica a tots: Al final però la cosa continuaria més o menys igual, perquè tal com diu en Pla, els espanyols d’esquerra i els de dreta son iguals amb els temes de l’unitat d’Espanya.

  2. La II república potser era
    millor que alfons 13 però era igual de unitària que
    l’actual constitució.

    Jo crec que es impossible que
    Espanya reconegui aquest dret i si un president ho proposes seria
    rebutjat en un referèndum per la població.

    Jo
    crec que la millor via es el trencament.

    En les següents
    eleccions al parlament que els 2 partits catalans portin al programa
    electoral que si sumen majoria es proclama la independència.

    És
    democràtic i no violent.

    Si aquest no es el camí
    i el violent tp que m’expliqui ERC quina estratègia te per
    aconseguir la independència jo ja començo a pensar que
    definitivament s’ha convertit en un partit regionalista més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!