9 d’octubre

9 d’octubre

D’ací a pocs dies, “celebrarem” el 9 d’octubre, la festa nacional dels valencians, el nostre naixement com a poble. Però ni l’època històrica en general ni les gestes en particular del rei Jaume, l’artífex d’aquesta commemoració, són compatibles amb l’educació per a la pau ni amb tot un seguit de valors que s’hi relacionen, valors que hauríem de transmetre als nostres alumnes i a la societat en general, que no podem mai contradir. No podem ocultar ni maquillar el caràcter absolutament tràgic que, per als vençuts, va tindre la gesta del rei Jaume.

Per tant, es pot presentar el rei Jaume com un “personatge excepcional”, i fins i tot admirable, però no com un personatge exemplar. Ni ell ni la seua època. De fet, la història no l’estudiem perquè siga exemplar, que massa sovint no ho és, sinó perquè ens fa conéixer la nostra realitat i conéixer-nos nosaltres mateixos. Sense la peripècia èpica del rei Jaume I, els valencians seríem una altra cosa, la població que habitaria este territori podria no sols ser ben diferent de l’actual, fins i tot podria no dir-se valenciana, ni formar un poble amb els límits geogràfics actuals. Per això ens interessa el rei Jaume i l’estudiem.

El rei Jaume I i els seus contemporanis van nàixer i van viure en una societat guerrera. La seua mentalitat en va ser un producte: per a ells, la guerra i el saqueig, el botí en terres o la captura de presoners, tot això era perfectament lícit en aquell temps. El rei Jaume, en este aspecte, no va ser millor ni pitjor que altres prínceps del seu temps: tan bel.licosos com ell, el van admirar i envejar pels seus èxits; els seus enemics, si hagueren pogut véncer-lo, no s’haurien comportat de forma diferent amb ell i amb els seus súbdits.

La bona notícia és que la humanitat, venint d’on venim, va millorant. El rebuig a la guerra s’imposa en el món. Així que sí, celebrarem el 9 d’octubre, pel que té significació històrica per als valencians, però sense mitificacions ni falsificacions.

Robert Miralles

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *