Prendre la paraula

jordimartifont

11 de març de 2013
0 comentaris

A l’empresa CLH de Tarragona, per la seguretat de tothom

Avui dilluns 11 de març, les treballadores i els treballadors de la Instal·lació d’Emmagatzematge d’Hidrocarburs de CLH a Tarragona han dut a terme la segona de les Aturades parcials convocades per a aquest mes de Març de 8.00 a 10.00 hores.

Igual que el dilluns passat, s’ha realitzat una concentració en l’entrada de camions de la Instal·lació per denunciar la reestructuració de torns que pretén portar a terme l’empresa i per la qual es vol deixar a un sol operari en els torns de Nit, Caps de setmana i Festius, el que compromet la seguretat dels propis empleats, de les persones i instal·lacions que es troben pròximes a ella i del medi ambient en cas d’Accident Greu, atès que es redueix el nombre d’operaris qualificats per torn encarregats de controlar i supervisar les diferents activitats que es porten a terme dintre de la Instal·lació, el que, fet i fet, és un dels factors més importants per a la prevenció d’Accidents. (Continua)

CLH, S.A. l’activitat de la qual és la recepció, emmagatzematge, tràfec, càrrega i eventualment, descàrrega de combustibles líquids, és propietària de la Instal·lació d’Emmagatzematge d’Hidrocarburs Líquids situada al polígon industrial del Francolí (Ctra. Vella València, km. 02), localitzada en el terme municipal de Tarragona.

La Instal·lació d’Emmagatzematge de CLH a Tarragona queda afectada per la legislació vigent en matèria d’Accidents Greus, a causa que les quantitats màximes presents en Benzina, Gasoils i Fuels superen el llindar de les 25.000 Tones (la capacitat d’emmagatzematge és de més de 100 milions de llitres), establert per als productes derivats del petroli en la columna 3 (art. 9) de l’Annex 1 del RD 948/2003 i el Decret 82/2010 del 29 de Juny, pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures.

El Decret 82/2010 aprovat per aquest Parlament el 29 de Juny estableix, pel que fa als mitjans humans d’autoprotecció, tres nivells d’especialització:

1.      Equip de Primera Intervenció (EPI): equip d’intervenció de nivell bàsic, la composició mínima del qual serà de dues persones sempre que es disposi de personal suficient, i el total disponible es determinarà en funció de la grandària i l’activitat de l’empresa, edifici, establiment o infraestructura.

2.      Equip de Segona Intervenció (ESI): equip d’intervenció de nivell avançat, la composició mínima del qual serà de dues persones sempre que es disposi de personal suficient, i el total disponible es determinarà en funció de la grandària i l’activitat de l’empresa, edifici, establiment o infraestructura.

3.      Equip de Tercera Intervenció (ETI): equip d’intervenció d’alt nivell d’especialització.

Segons aquest Decret, per als establiments afectats per la Normativa d’Accidents Greus, com és en aquest cas la Instal·lació d’Emmagatzematge d’Hidrocarburs de CLH a Tarragona, els Equips de Primera Intervenció (EPI), els Equips de Segona Intervenció (ESI) i els Equips de Tercera Intervenció (ETI) SÓN OBLIGATORIS (D82/2010 pàg. 52252).

A més en els Criteris per a l’elaboració dels informes de control de la implantació de nous elements vulnerables compatibles amb la gestió dels riscos de protecció civil, publicats per la Generalitat de Catalunya (Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Direcció general de Protecció Civil i Sotsdirecció General de Programis en Protecció Civil) al novembre de 2009, al punt 4 Criteris de risc químic en establiments que manipulen substàncies perilloses, pàgina 12, estableix

El valor de 500 metres s’aplica per a aquelles instal·lacions industrials l’activitat de les quals és l’emmagatzematge i distribució de combustibles ja siguin aquests gasos de petroli (metà, butà i propà principalment) o combustibles líquids derivats del petroli (querosè, benzina i gasoil). L’aplicació es farà quan els volums d’emmagatzematge siguin tals que puguin generar fenòmens accidentals on els valors de sobrepressió, radiació tèrmica i projecció de fragments que s’aconsegueixin puguin ser molt superiors als valors de planificació d’emergències habituals, així com a la possibilitat de generació de grans columnes de fum negre tòxic derivades d’incendis de gran abast que afectin a la globalitat de la instal·lació. Aquesta aplicació serà independent del valor de la zona d’intervenció màxima present en l’avaluació de l’informe de seguretat de la instal·lació.”

 

La direcció de l’empresa CLH, S.A. està duent a terme una reestructuració dels torns de treball mitjançant la qual pretén reduir a un sol operari el nombre de treballadors presents en la Instal·lació en els torns de Nit, Caps de setmana i Festius, la qual cosa suposa el 55% dels torns anuals.

Tenint en compte que en un radi inferior a 500 metres de la Instal·lació d’Emmagatzematge de CLH a Tarragona es troben nombrosos elements:

1.      Molt vulnerables com a centres educatius (CEIP Serrallo, IES Martí Franquès, IES Francesc Vidal i Barraquer,…), hospitals (Hospital universitari Joan XXIII, CAP Jaume I,…).

2.      Vulnerables com l’antic edifici de Tabacalera (60 metres), el qual alberga a dia d’avui nombroses dependències municipals, El Centre Comercial Parc Central (menys de 100 metres), el Poliesportiu Municipal del Serrallo,… i nombrosos edificis d’habitatges atès que el nucli urbà de la ciutat de Tarragona està situat a menys de 100 metres de la Instal·lació.

3.      A més, a menys de 10 metres de la paret Est de la Instal·lació transcorre el RAK de canonades de Repsol que uneix els polígons petroquímics Nord i Sud i Instal·lacions Portuàries i en el qual es troben les canonades de recepció de productes (Benzines, Gasoils i Fuels) que connecten la refineria de Repsol amb la Instal·lació. Elements tots ells a tenir en compte en cas d’Accident per la possibilitat de generar un efecte dominó.

Els Treballadors de la Instal·lació d’Emmagatzematge de CLH a Tarragona volen que s’exigeixi a la Direcció de l’empresa CLH, S.A. que faci marxa enrere en les seves pretensions de reduir el nombre d’operaris per Torn en els torns de Nit, Cap de setmana i Festius, així com que compleixi amb l’estipulat en el RD82/2010 incorporant el personal necessari per garantir que en tots els torns de l’any hi hagi la presència d’un Equip de Primera Intervenció (mínim dues persones) i d’un Equip de Segona Intervenció (mínim dues persones) tal com estableix aquest Decret, amb la finalitat de garantir la seguretat dels treballadors de la pròpia Instal·lació i fonamentalment la seguretat de tots els habitants de la ciutat de Tarragona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!