De l’autodeterminació a la sobirania: declaracions del Parlament des del 1989

El Parlament de Catalunya votarà demà una declaració que definirà el Principat com a subjecte polític i jurídic sobirà. Això vol dir, bàsicament, que Catalunya anuncia que no reconeix cap sobirania superior a la del poble català. Després de 35 anys d’autogovern, serà, de moment, l’episodi que haurà portat la cambra catalana més enllà pel que fa a la qüestió nacional.

El recorregut, si parlem de declaracions de sobirania, arrenca el 1989. Llavors, en comissió, CiU, ERC i ICV van aprovar, amb el sorprenent suport del CDS, una resolucio que proclamava que Catalunya, tot i acatar l’ordre constitucional vigent, no renunciava a exercir el dret a l’autodeterminació. El PSC es va oposar al text, i el PP ni tan sols va assistir a la votació.

9 anys després, el 1998, i en el context del 50è aniversari de la declaració dels drets humans de les nacions unides, el text es va actualitzar, i, aquell cop sí, es va debatre al ple del Parlament. CiU, ERC, EUiA, els Verds i el PI hi van votar a favor; el PSC i Iniciativa es van abstenir; i el PP hi va votar en contra.

El 2010, en comissió, una nova resolució va recordar que el Parlament de Catalunya s’havia manifestat en el passat favorable a no renunciar al dret a l’autodeterminació de Catalunya. I el 2011, en el marc de les consultes independentistes, el Parlament va tornar a qualificar d’irrenunciable l’exercici d’aquest dret.

Finalment, el 27 de setembre del 2012 es va fer el pas més ambiciós fins el moment, el que ara quedarà superat per la declaració de sobirania: la cambra catalana va demanar una consulta dins la següent legislatura, l’actual. Hi van donar suport gairebé dues terceres parts dels diputats: CiU, ERC, ICV, SI, Laporta i Ernest Maragall.


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.