Josep M. Cervelló

llibreta de camp

12 de maig de 2009
Sense categoria
4 comentaris

Llei d’educació: de rebaixes amb l’escola pública catalana

S’ha consumat ja el primer acte de l’aprovació parlamentària de la Llei d’Educació de Catalunya. S’ha cercat l’acord entre PSC, CiU i ERC perquè  diuen que és una llei de país, quan en realitat no pensa en el país sinó en els partits. Si fos una llei de país hagués cercat en primer terme el consens amb la comunitat educativa i s’hagués estat més receptiu al que deien els mestres que han fet tres vagues exitoses contra la LEC en un any. El cert és que només és una llei pensada per a l’alternança política entre el PSC i CiU al govern, prou ambigua en alguns punts per a que qui governi la pugui fer anar per una banda o per l’altra. És una llei per al bipartidisme, en la qual ERC dóna gratuïtament un xec en blanc, ja que ni controlarà el seu desplegament des del govern ( actual o futur) ni li queda base social dins la comunitat educativa per  a fer de contrapunt. El gran argument és que s’ha blindat la immersió lingüística per llei davant el perill d’un decret espanyol que imposava la tercera hora en castellà, encara que la mateixa llei, en el seu títol lingüístic preveu la possibilitat d’escollir el castellà com a llengua d’aprenentatge  en el primer any d’escolarització. La temptació de convertir el títol II de la Llei en tota la llei és encoratjadora, donada la reacció del PP i de diaris com El Mundo, però la realitat és que és el mateix departament d’Educació qui retalla, per exemple,  una hora de llengua catalana al batxillerat l’any vinent.

Fa anys, es deia que la millor llei lingüística seria una bona llei urbanística, al.ludint a l’efecte dels barris guetto impermeables al català. Aplicada aquesta idea a l’educació hauríem de dir que la millor politica lingüística escolar és una bona escola pública. ERC s’ha volgut singularitzar per marcar una línia vermella que no es podia traspasar: el retrocés del català a les aules. Totalment d’acord ( imagineu, sóc el responsable al meu sindicat de la comissió lingüística i de relacions amb els sindicats STE del País Valencià i STE de les Illes, representant d’USTEC a la Plataforma pel Català a l’Escola, formada precisament en contra de la tercera hora en castellà,,,) Però no he sentit cap mostra igual de fermesa a Esquerra davant del fet que milers de demandes no tenen la plaça promesa a les escoles de persones adultes, on podrien aprendre el català, no he sentit cap rebuig a la desaparició dels batxillerats nocturns, que donaven una segona o tercera oportunitat a gent treballadora o que havia tingut dificultats i havia abandonat els estudis, no he sentit res contra els concerts d’elite, que segreguen per “ideari”, fins i tot que separen nens i nenes i que cobren quotes per tal d’allunyar pobres o immigrants de les seves exclussives instal.lacions. Curiosa manera d’afrontar una crisi econòmica com l’actual, en què s’estan retallant els pressupostos per als centres públics, que no estan dotant amb el professorat necessari, on s’estan tancant grups i s’hi està eliminant el batxillerat nocturn, plantejar-se desviar encara més diners per afavorir els comptes dels centres privats més el.litistes és un atemptat contra la integració social que provocarà la consolidació i l’augment de la fractura social a l’educació.

Esquerra fa de convidat de pedra en aquest festí entre PSC i CiU que obre més mercat a l’escola privada, bona part d’ella religiosa, via ampliació de concerts als ensenyaments no obligatoris, a preescolar, a batxillerats, als cicles formatius. La creació d’un Servei Educatiu ( ja no Servei Públic Educatiu, que deia el pacte Nacional) no comporta la desaparició de la doble xarxa público-privada, en tot cas l’emmascara, la pretesa gratuïtat no equipara, ja que posa en un pla d’igualtat en drets però no en obligacions l’escola pública, que escolaritza tothom, i les privades més elitistes, que fan trampa i que mantenen privilegis, ja que segons el redactat la llei, l’escolarització d’alumnes amb necessitats educatives especials i de condicions socials desafavorides no serà condició necessària ni obligatòria, només condició preferent, que els centres privats podran mantenir un carácter diferenciador i itineraris patronals o d’adscripció lliure a l’hora de matricular,  determinat per un suposat “caràcter propi” o “ideari” del centre. Finalment, quan es determina per llei que els centres podran autofinançar-se amb donacions i llegats, s’està abandonant l’escola pública a la seva sort i l’educació ja no és entesa dins les polítiques per a la igualtat d’oportunitats.

La direcció d’Esquerra no només s’equivoca, torça el seu ideari republicà i deixa anar llast abandonant i menystenint molta feina de militants a les aules, a l’esquerra pedagògica i als sindicats. Em proclamo dissident i no sotmetré la meva consciència a cap consideració de polítiques de saló ni a equilibris de govern, i no si val treure l’espantall del PP per fer una lectura pel broc gros de la llei. La meva dissidència no em fa un nàufrag, no sóc l’únic, molts militants i simpatitzants hem coincidit a les manifestacions i a les vagues d’aquests darrers mesos i ho seguirem fent.  Ahir en parlava amb un militant d’ERC, director d’una escola pública, persona activa en els moviments de mestres i m’explicava la seva consternació i el sentiment que s’havia menyspreat la seva dedicació social i militant de molts anys. Em deia: seguiré treballant per l’escola pública catalana, donant la cara com a militant d’Esquerra, perquè jo i el que penso som tan Esquerra com el qui més. La nostra dissidència no és important ni molesta massa, els embolics a Esquerra mai no han vingut per  qüestions com aquesta, tan carregada d’ideologia.

La mata de jonc
03.02.2008 | 3.48
A Sense categoria
La ciutat del pont
15.03.2007 | 10.05
A Sense categoria
Joan Oliver – Pere Quart.
19.06.2007 | 12.35
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Ja el Pacte Nacional fossilitzà algunes injustícies, blindà alguns privilegis. La deslleialtat típica de la política i la manca de rigor de la direcció d’E porta ara aquesta nova reculada.

    Dieu que la vostra dissidència, per prudent, no és important ni molesta massa. Per a mi em resulta aclaparadora. HI hagué un moment, il·lús sempre, que al llegir els titulars de la premsa, en el que vaig pensar: té, al cap de vall un actiu que tal vegada justifica tantes renúncies, tants gripaus empassats. I no, el vostre escrit i la lectura atenta del projecte, m’allunya d’un col·lectiu que ha naufragat en un magatzem de sillons inútils…

    Espero que passi el drapaire, o que arribin els nanos demanat mobles vells per cremar a les fogueres de Sant Joan.

  2. Felicitats, Josep Maria, per la teva valentia en defensar l’escola pública. Sóc néta d’una mestra de la República i m’acostumava a explicar amb enyorança la seva etapa de mestra, quan manava ERC als anys 30. Va ser depurada l’any 1939 i no va exercir mai més. Et vull donar les gràcies també per honorar amb el teu posicionament la memòria d’aquells mestres republicans que van creure en l’escola pública catalana. Aquesta llei no és la que es mereix la tradició escolar de Catalunya.

  3. Quinta linea del último parágrafo: ” i no si val treure l’espantall del PP (…)”
    Falta ortográfica muy grave para un “responsable al meu sindicat de la comissió lingüística”.
    El Dr. Carretero, Jaume Renyé, Rut Carandell y decenas de militantes de ERC, han abandonado el partido después de comprobar lo que dices en la 1ª línea del último párrafo: “La direcció d’ ERC no només s’equivoca, torça el seu ideari republicà (bla, bla, bla…)”, y lo han hecho desencantados con la politica de salón de la dirección, que hace lo contrario de lo que predica en los medios. En tu caso, la disidencia hacia los jefes es puramente gestual, inocua, irrelevante, pura pantalla para los afines locales. La cadira es la cadira.
    Pero es que la gestión global de ERC en la Generalitat es nefasta en todas las consejerias que controla: desde la vicepresidencia, pasando por asuntos sociales, gobernación, indústria, innovación, turismo, universidades, toda ella es un fracaso espectacular; hasta las propias bases de ERC lo admiten y lo confirman los dirigentes del resto de partidos y de la sociedad civil. Basta con oír a los estudiantes o a los rectores. A los hoteleros, o a los investigadores; a los sindicatos o a las personas dependientes. Quizá sólo se salvaria la gestión del Conseller de Cultura, que aunque bastante gris, parece estar dos peldaños por encima de tanta mediocridad. Será que es independiente.
    La sumisión de Esquerra ante la potencia del aparato del PSC y el Presidente Montilla; la incapacidad de ERC de marcar una agenda própia en el govern, donde anda a remolque de sus socios; la indisimulada querencia hacia CiU del candidato a las europeas, pone a ERC entre las cuerdas para el 7-J;
    La imposibilidad de presentar una hoja de ruta con el trabajo hecho desde la Generalitat; la expulsión del primer tripartito por inmaduros, desleales, infantiles y pedantes; los casos infumables: l’Estatut, el recaudador Vendrell, el episodio de la bandera de quita y pon, la reunión con ETA, el boicot a Madrid 2012 y al cava catalán, los espectáculos lamentables de los congresos, la patética lucha por el poder (por no perderlo), las sombras sobre la financiación del partido (acaban los “saltos” contra los peajes y se condona la deuda con La Caixa…), etc, etc, etc.
    El problema no es la LEC, el problema es ERC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.