BONA VIDA

Jaume Fàbrega

19 de març de 2009
1 comentari

MENJAR LENT, MENJAR RÀPID

No sobra cap model culinari: però tan important és el de Ferran Adrià com el de les àvies de Sils

SLOW FOOD I CUINERES DE SILS

L’ occità José Bover, líder pagès antiglobalització, es va fer simpàtic atacant el restaurant McDonald`s, esdevingut així boc emissari de tot allò que té de reprovable, si més no gastronòmicament parlant, la mundialització.D’ entrada, cal dir que l’ hamburguesa és innocent: no és més que una cosa similar al “bistec rus” de les nostres àvies i mares. El problema és el model culinari proposat pel fast food: menjars necrofílics (l’hamburguesa es presenta en un petit sarcòfag),  inidentificables, absurditat dietètica, creació d’ infant addictes i d’ adults infantilitzats, mals hàbits de comensalitat, etc. Presenten com a amanides coses poc verdes carregades de salses, carn combinada amb formatge (proteïna sobre proteïna), arrebossats carregats de greixos (com els del pollastre del coronel). I més falsedats: parlant de pollastre, un actual anunci del líder mundial del menjar ràpid ens anuncia un  entrepà “pollastre, bacó i ceba” en el qual el pollastre s’ hi ha de mirar amb lupa: és un conglomerat de restes. El mateix passa quan s’ atreveixen a presentar peix,que sol ser una pasta. Amb tot, m’ agradaria tornar a insistir que no s’ hauria de focalitzar l´anti-fast food en tal  tal aliment, sinó en el model global que planteja, infantil- com hem dit-, greixós,mancat de formes de comensalitat (com menjar, com seure a taula…), i, sobretot, deformador del gust. Pot condemnar de per vida als seus adeptes a un menjar tirturat i infantil i a salses (quetxup, mostassa, maionesa), sense les quals els nens (i molts adults americans) ja troben impossible menjar un arròs, unes patates o una truita.

Ara bé, l’arbre de l’ antiamericanisme ens pot impedir veure el bosc de l’ autèntic enemic, que és l’ espanyolització o la francesització. A Catalunya el fast food, així com la distribució d’ aliments, si de cas, es vehicula amb contiguts espanyols o francesos.No ens equivoquem d’ enemic: són els estats espanyols i francès els que ens imposen la seva llengua, els seus models culturals i , també, culinaris. Al Principat, més de la meitat de la distribució d’aliments en petites, mitjanes i grans superfícies comercials està en mans del grup francès PROMODÈS, és cert (Champion,Dia,Carrefour): però la direcció i la central de compres és a Madrid, i , de mica en mica, ens va espanyolitzant- com ho fan també Lidl i Aldi, d’ origen alemany passat per Madrid-. Demanaríem, doncs, els antiglobalitzadors- que fossin menys antiamericans de caricatura i més occitans-o catalans-, i menys francesistes o espanyolistes.

Un bon model alternatiu, és el moviment d’ origen italià anomenat SLOW FOOD (menjar lent), que ens proposa la recuperació no solament de la cuina tradicional sinó també dels productes lligats a la terra. Que és el que fan, pel seu compte, en Xicu Anoro i les cuineres de Sils amb una empemta admirable,  que ara portaran les seves propostes justament a Itàlia, com ja han fet altres vegades- també a Barcelona, Madrid, etc.-. Aquest és, crec, l´autèntic camí: mantenir l’ essència de “la nostra vella cuina familiar, l´única que val la pena conservar”, com va escriure amb encert Josep Pla.

Com seria la cuina catalana si només hi hagués la d´autor, la dels snobs i rics, la de fusió i confusió?. No és pas un problema solament de que cada model sigui ben fet o mal fet, sinó de model mateix: certament no en sobra cap: però és tant important el de les àvies de Sils com el de Ferran Adrià.

 

Per saber-ne més:

Jaume Fàbrega.:El  gran llibre de la cuina de les àvies (RBA)

  1. Com gairebé sempre, d’acord amb el seu escrit, sr. Fàbrega. Només una reflexió al voltant de SLOW FOOD: em penso que mentre advoquin per limitar el consum de productes locals als de producció ecològica, es perd per a aquest model alternatiu del que vostè parla el suport de la inmensa majoria dels petits productors del pais. I és una llàstima.

    Penso que els pagesos que no fan producció ecològica, avui en dia, comencen a ser vistos per alguns consumidors “pijoprogres” com una mena d’enverinadors en massa, o quelcom similar. I és molt injust. Les seves pràctiques agronòmiques estan regulades, inspeccionades, i resulten innòcues. I encara més: la inmensa majoria dels que jo conec, s’estalvien tots els productes que poden i incorporen al màxim sistemes de control biològic (no sé si ho he expressat bé, tècnicament). Almenys des del Maresme, ho veig així.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!