BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 d'octubre de 2007
1 comentari

Herbes/ORENGA, HERBA AMOROSA

Encara sou a temps de fer una bona amanida grega amb tomàquet de temporada, ceba, olives negres i  unes perfumades fulles d’ orenga.

ORENGA
“L’ orenga tot mal trenca”, fa la dita, que  suposa que  gaureix qualsevol enverinament. També es diu “si vols que l amor te prenga, dóna-li un bortet d’ orenga”, fent al.lusió a les seves virtuts amoroses, també preses en consideració a Itàlia i Provença. L’ orenga és una de les herbes de cuina més importants. Es ben coneguda a Catalunya i a Espanya, però, per damunt de tot, defineix  alguns plats italians. Quin no ha sentit la flaire d’orenga en passar per davant d’ una pizzeria?. Aquesta herba no solament va bé a les pizzes, sinó també  per a tota mena de plats de carn, i fins i tot de peix, llegums- que ajuda a fer digeribles- i verdures. Unes fulles d’ orenga  damunt d’ una amanida amb formatge fan, gairebé un efecte palatal màgic; sigui l´amanida grega o la de tomàquet amb mozzarella. A Grècia en posen fins i tot amb l´amanida de pop. Fins i tot s’ escau amb la ratafia i altres licors. En la nostra cuina medieval ja es feia servir: a així Mestre Robert, al Libre del coch (s. XV) la inclou en algun plat guisat.
Sembla que l’ orenga ja era coneguda en els temps clàssics, i ja s’ en descriuen les virtuts, especialment de l’ orenga salvatge.
El seu nom científic és Origanaum vulgare; l’espanyol és orégano, i l’ italià, que s’ ha difós internacionalment en anglès oregano o origano. En portuguès és orégâo, en francès  origan, en alemany wilder marjoaline, en neerlandès wilde marjolein, en occità origan i en romanès sovârv. Observem que alguns d’ aquests noms fan referència al marduix, del qual se’ n considera una varietat “salvatge”;tot i que també el marduix o marduix ho és.
És un planta silvestre, que també es troba aquí, tot i que no li agraden les contrades massa seques i caloroses. Segons la tradició, és incomptable amb les bledes. Es pot cultivar a casa, en un simple test o jardinera, i se sol collir abans de florir, a l’ estiu. Les seves flors són petites, de color rosat, i les fulles també molt menudes, de forma ovalada i, refregades a les mans, molt perfumades. Té l’ avantatge- com la farigola- que seca es conserva molt bé, i, per tant, cal tenir-ne sempre a la cuina.
El gust o la flaire de l’ orenga- molt present a els petites fulles,  principalment a la part de sota- recorda alhora  el de la menta- i el de la sajolida: una excel.lent combinació.
Es una  també una excel.lent infusió, amb virtuts estomacals i digestives. El seu oli és tonificant i estimulant. S’ en poden prendre banys.

  1. Alhora vaig llegir que l’orenga inhibeix la líbid sexual.

    No sé si el fet d’inhibir la libid sexual augmenta la capacitat d’estima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!