BONA VIDA

Jaume Fàbrega

24 de febrer de 2008
1 comentari

EL TARONGER AGRE DE CAN TARRÉS, I EL LLIMONER

A casa hi havia un taronger agre…De la mateixa mena de taronges del Pati dels tarongers de la Generalitat de Catalunya, que el Govern envasa en forma de confitura.

EL LLIMONER I EL TARONGER AGRE DE CAN TARRÉS
A Can Tarrés, com la major part de cases de la meva comarca, part de la Garrotxa, l´Empordà, etc. teníem, imprescindiblement, un taronger agre. E realitat es trobava a Cal Xerric, a la casa pairal però era el que fèiem servir. D’ una banda les taronges agres feien la funció imprecindible de rentar els budells i la mocada de matar el porc.De l´altra, en trèiem força partit culinari.  En fèiem, per exemple, un aromàtic allioli, que jo encara sé elaborar. Igualment, a l´hivern, a vegades faig amanida de taronja agra, tal com fèiem a casa quan era petit: les bullo a meitats una mitja horeta i després les amaneixo amb una vinagreta. Són excel.lents acompanyants plats de llegums  (“grana”, “granussa”) i verdures, sobretot si tenen cansalada, ja que refresquen i desgreixen. Igualmetn les confito”- bullides i conservades en aigua i,sal i vinagre-, per menjar també en amanides.Ocasionalment, en faig una confitura. Com que necessita un cert temps, haig de confessar que sovint la compro bona i feta. Les comercials, procedents d’ Anglaterra, Escòcia o França (com la marca “Bonne Maman”) són excel.lents i, a més, pots triar diverses presentacions: amb “escorxa” (pell/escorça/corfa), amb rodelles, amb licors, en forma de gelea…
Esperem que la confitura de taronges de la Generalitat no surti gaire agra.
També teníem un gran llimoner a Cal Xerric, ben arrecerat- gairebé recobert de paret-, que feia unes llimones grosses i perfumades, que, a la manera de pagès, no fèiem servir gaire: ni per dissimular la frescor del peix (ja ho deia Josep Pla, que això és una pràctica no autòctona d’ aquests verals) ni per posar als fregits (ja eren prou lleugers i perfumats), ni per cuinar. Però sabíem que semrpe tindríem una llimona a punt. En canvi, sobretot la seva pela, no faltava mai a la crema o els “brunyols”.
 

  1. I tanmateix dos llimes menudes ecològiques i liquades senceres amb corfa i tot i amb un litre d’aigua endolcides amb un poc de sucre de fruta i preses durant una setmana serveix per desintoxicar i netejar per dins l’organisme de les persones i fins i tot pot ajudar a llevar l’adicció a la nicotina. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!