Isaac Peraire Soler

Quan surt el sol, surt per a tothom, sense preguntes ni privilegis...

15 de novembre de 2006
1 comentari

L’urbanisme municipal, sota sospita

Aquest mateix títol encapçalava ahir una notícia el diari EL PUNT que informava que en els últims mesos s’han destapat cinquanta-nou irregularitats en poblacions pertanyents en catorze comunitats autònomes de l’Estat Espanyol. La notícia segueix dient que prop de seixanta ajuntaments estan implicats en més o menys mesura amb requalificacions de terrenys irregulars, cobraments de comissions, tractes de favor a determinades constructores, vendes irregulars de terrenys municipals, etc. (Continua…)

No sé perquè, però un seguit de circumstàncies em porten aquests dies a pensar i parlar de l’urbanisme municipal. Hi ajuda que sigui un tema molt d’actualitat informativa -la descoberta d’aquestes trames…- i potser sobretot perquè en aquests moments estem cursant l’assignatura de Sociologia Urbana -per cert, molt interessant-.

Marbella ajudà a conèixer i a fer de més domini públic que existeixen trames urbanístiques fosques i complicades, que poden abarcar allò inabarcable. L’interès personal contraposat al general, ha causat en ocasions autèntics fraus que a mi em costen d’entendre com es pot tenir estómac per tirar-los endavant. Però bé, hi ha gent que no té cap tipus de mirament.

La veritat és que l’urbanisme és un tema que em va una mica gros; perquè hi ha molt a aprendre. Però és apassionant. Interessant. Tinc ganes d’aprendre’n. Tot plegat, però, no em sembla gens fàcil…. planejament urbanístic, pla nacional d’urbanisme, pla director territorial, pla general municipal d’ordenació, pla d’ordenació urbanística municipal, pla parcial, pla especial, unitat d’actuació, sòl urbà, sòl de reserva urbana, sòl urbanitzable, sòl urbanitzable programat, no programat, sòl urbanitzable delimitat, no delimitat, sòl no urbanitzable, sòl protegit, sòl rústic, terreny residencial intensiu, zona verda, reserva urbana, sistema de compensació, sistema de cooperació, sistema d’expropiació, agents urbans, propietaris del sòl, constructors i immobiliàries, adminstració, estratègies, lleis del sòl, jerarquia de planejament, classificació del sòl, execució del planejament…. Lleis que van canviar, i que potser ja haurien d’haver tornat a canviar. Un món certament complex.

Tot plegat fa reflexionar també -que no justificar- el deficient finançament municipal al nostre país, que suposo algun dia o altre s’abordarà amb rigor i es millorar aquest finançament, de la institució pública més propera als ciutadans. Així, potser, hi hauria també menys necessitat de fer de les requalificacions i de l’aspecte urbà un negoci per a les arques municipals. 

Ah, i de ben segur en podríem estar parlant hores, i escriure’n llibres de l’urbanisme municipal….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!