COMPROMÍS-Iniciativa per Llíria

www.compromisperlliria.org

10 de juliol de 2012
0 comentaris

Llíria perd el seu bosc davant la desídia del PP, ni més ni menys

La Concòrdia acaba de patir l’incendi més greu que es recorda a Llíria, al perdre més de 3000Ha de les 7500Ha que corresponen a la totalitar de la seua extensió, encara que si tenim en compte que una part d’elles són zona agrícola, estem parlant que s’ha cremat bastant més de la meitat de la zona forestal. Des dels 90 no havíem tingut focs tan virulents a les nostres muntanyes, ja en aquells anys es van cremar més de 1000Has en els incendis del 1992 i 1994.  Ara bé,  hi ha una diferència substancial entre aquells   i aquest incendi, la gradual pèrdua de  vigilància i  prevenció per part e l’administracio.

Als anys 80-90 al terme de Llíria, hi existia una brigada contraincendis depenent de Diputació,  gestionada pel mateix Ajuntament de Llíria i que arribà comptar inclús amb una autobomba. Açò també passava a altres pobles amb terme forestal del voltant, la qual cosa  donava l’avantatge de poder arribar a l’incendi en condicions favorables en poc de temps. Aquestes brigades de Diputació, hui IMELSA, continuen operatives però han perdut la ferramenta decisiva amb que comptavan i que era l’autobomba. Així s’ha demostrat a Andilla, on malgrat haver arribat vàries brigades als pocs minuts de l’inici de l’incendi aquestes no disposaven del material idoni, com per exemple autobombes,  per a poder fer front a la seua extinció amb un mínim de garanties.

A més, als anys 1993-95 va funcionar a Llíria una brigada de  Voluntaris per a la prevenció i extinció d’incendis constituïda per 44 persones voluntàries  i organitzada dins d’un Pla d’Emergència contra incendis forestals aprovat per l’ajuntament, la qual  va actuar amb molta eficència a  l’incendi que patirem al 1994.

Tota aquesta estructura desaparegué quan el PP va arribar al poder l’any 95 i reconvertí esta brigada de voluntaris en l’actual Unitat de Protecció Civil llevant-li la raó per la qual fou creada: servir d’ajuda i ser un reforçament auxiliar en cas d’incendi forestal .

A d’açò  hem d’afegir la total desídia i manca d’interés dels distintins governs del PP davant la protecció de La Concòrdia. D’aquesta manera en 1994 es va redactar un Estudi agrològic i mediambiental on es tenia en compte la conservació, recuperació i gestió de tota l’àrea no sols forestal, sinó també agrícola de La Concòrdia. Aquest estudi va ser ignorat per part del  govern entrant del PP, a canvi no es va proposar res.

 Al 2002 va ser redactat el Diagnòstic ambiental de Llíria, on també entraven consideracions i propostes a realitzar al nostre patrimoni forestal, doncs bé,  l’entrada al poder novament del PP feu que aquest document tampoc es tinguera en consideració.

Ara tenim una altra oportunitat de prendre’ns seriosament la protecció i gestió de la més important zona forestal del nostre poble, però com es veu sembla que no es prou que ho deixem tot en mans del govern de torn. Com a ciutadans hem de prendre les nostres decisions, i a més d’exigir que es redacten i es compleisquen els plans que pertoquen. Cal mobilitzar esforços per a que els ciutadans de Llíria també tingam la nostra opinió i responsabilitat en la protecció dels nostres boscos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!