El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

28 d'octubre de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 6

Dilluns 22 d’octubre de 2012

Els catalans residents fora de l’Estat espanyol ho tindran complicat per poder votar a les eleccions del 25-N. Diversos afectats deuncien que el personal de les ambaixades i consulats els hi posen tot tipus de traves. Curiosament els gallecs a l’exterior no van tenir problemes per votar a les eleccions d’ahir.

El president Mas ha parlat al Tribuna Barcelona davant d’algunes de la patums del país. Ha demanat als grans empresaris que no tinguin por i no obstaculitzin el procés.

  

Dimarts 23 d’octubre de 2012

Segons el primer Racòmetre de RAC1 CiU se situa a un escó de la majoria absoluta passant de 62 a 67 diputats; el PSC en perdria set i n’obtindria 21; el PP es mantindria i es quedaria amb 17 escons; ERC seria la quarta força passant de 10 a 14 escons; ICV en pujaria 2 (12), i Ciutadans en guanyaria un pujant fins als 4 escons. Solidaritat, Plataforma per Catalunya i la CUP no aconseguirien representació.

La internacionalització del cas català ja és un fet i hauríem d’aconseguir posicionar-lo com un dels principals afers pendents de resolució de l’agenda mundial, i especialment de l’europea. Ho constata la intervenció d’avui al Parlament Europeu de l’eurodiputat neerlandès i vicepresident del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, Derk J. Eppink, demanant que els espanyols deixin votar els catalans i que s’aparti Vidal Quadras de la vicepresidència de la cambra per antidemòcrata. També avui el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ha aclarit que no és honest assegurar de manera taxativa que una Catalunya independent quedarà fora de la UE i considera que el Regne Unit ha donat un lliçó de democràcia a Espanya amb l’acord perquè els escocesos puguin decidir el seu futur. En aquesta línia d’internacionalització el president Mas pronunciarà una conferècia a Brussel·les el 7 de novembre.

Mentre a Europa creix la condemna a la inclinació bèl·lica dels espanyols caces militars han tornat a fer vols rasants sobre diferents poblacions catalanes. Unes maniobres clarament intimidatòries però que segons Defensa no tenen res a veure amb el context polític. Es tracta de vols instructius, diuen.

El Govern ha divulgat un estudi de l’Institut d’Estudis Autonòmics que alerta de la invasió de competències per part de l’estat que generen inseguretat jurídica i dificulten les inversions estrangeres.

Mariano Rajoy ha entrat en campanya assegurant al Senat que Mas li va fer xantatge a la reunió del 20 de setembre. Segons el president espanyol Mas li va plantejar que si no acceptava el pacte fiscal s’hauria d’atendre a les conseqüències.

Miquel Calçada ha presentat avui la novel·la ‘Victus’ d’Albert Sánchez Piñol inspirada en el setge de Barcelona del 1714. Una obra que permetrà aquí i a fora (es traduirà a molts idiomes) propularitzar el coneixement de la resistència heroica dels defensors del Cap i Casal i de tot el que va significar per haver arribat on som 300 anys després.

 

Dimecres 24 d’octubre de 2012

L’Assemblea Nacional Catalana ha fet una crida a convertir en vots el clam de l’Onze de Setembre. Demanen que cap patriota es quedi a casa el 25-N i que es votin partits independentistes. L’ANC ha proposat als partits que incorporin als programes electorals aquests punts: que la sobirania de Catalunya resideix en el poble català, i els compromisos de posar-se a treballar immediatament perquè, en la propera legislatura, Catalunya esdevingui un nou estat d’Europa, i de treballar amb la resta de grups polítics perquè el procés constituent sigui el més consensuat possible.

El PSOE ha forçat l’eurodiputada del PSC, Maria Badia, a dimitir com a secretària general del partit a l’Eurocambra per la carta contra les amenaces militars que va firmar conjuntament amb eurodiputats catalans d’altres formacions. Una mostra més del tarannà dels socialistes espanyols, que en qüestions nacionals no difereix gaire o gens del PP, i del no-lideratge de Pere Navarro.

El portaveu d’ERC-Reagrupament al Congrés, Alfed Bosch, ha demanat a l’executiu espanyol que prepari un “fons” per quan es quedin sense els 16.000 milions anuals que surten de Catalunya i no hi tornen. Bosch ha reclamat un acord “pactat, amistós i bilateral” que no suposi “traumes per a ningú” ni “infringir la llei”.

Dijous 25 d’octubre de 2012

El 66% dels empresaris de Pimec són partidaris de l’estat propi segons una enquesta interna de la patronal de la petita i mitjana empresa que també revela que el 81,5% dels afiliats veu econòmicament viable una Catalunya independent. Aquest estudi s’ha conegut el mateix dia que quaranta col·legis professionals s’han declarat conjuntament a favor del procés cap a l’estat propi. Entre els col·legis firmants hi trobem, per exemple, els de metges, arquitectes, enginyers industrials, farmacèutics, podòlegs i veterinaris.

Qui avui, a un mes exacte per a les eleccions, ha publicat una nova enquesta sobre intenció de vot és ‘El Periódico’: CiU (64-65), PSC (20-21), PPC (15-16), ERC (15-16), ICV-EUiA (13-14) i Ciutadans (5-6).

Al vespre Josep Cuní ha entrevistat Artur Mas a 8tv. El president ha explicat amb claredat el seu full de ruta i davant els que no se n’acaben de refiar ha comentat que no té por i que no serà ell qui es farà o no enrere sinó que qui té a les mans el futur del país és el poble de Catalunya, si el 25-N i al referèndum posterior es pronuncia clarament a favor de l’estat propi aquesta decisió anirà a missa: “Acompanyaré el poble en aquest camí, no sóc un messies sinó un servidor, un instrument”. Sobre la voluntat de primer demanar al govern espanyol que accepti la convocatòria d’un referèndum com ha fet el govern britànic amb Escòcia, tot i saber que segurament la proposta serà rebutjada, Mas ha defensat que cal fer-ho per “armar-se de raons davant d’Europa”. “Li demanaré que faci com Cameron”, ha dit. L’alternativa serà una consulta un cop el Parlament aprovi la llei de consultes i demanar empara internacional. 

 

Divendres 26 d’octubre 2012

La patronal CECOT també es posiciona a favor de l’estat propi. El seu president, Antoni Abad, ha manifestat que “Catalunya sempre ha hagut de fer moltes renúncies i no volem seguir sent mesells”. Ha defensat que el camí de l’estat propi és una oportunitat única per fer creu i ratlla i iniciar un procés ambiciós i engrescador.

Després del Consell de Ministres el govern espanyol ha anunciat una reforma de les administracions per evitar duplicitats. Les oficines de la Generalitat a l’exterior són de les primeres coses que pretenen eliminar.

Frega el rídicul però és cert. Militars d’un vaixell de l’armada espanyola han interceptat barques de pesca prop de Roses per advertir els pescadors que la llei els obliga a navegar amb la bandera espanyola.

Les mocions d’ajuntaments a favor de l’estat propi van ja més enllà del Principat. Pollença s’ha convertit en el primer municipi de les Balears que se’n declara partidari.

 

Dissabte 27 d’octubre de 2012

Mariano Rajoy ha desembarcat a Catalunya carregant contra Artur Mas i alertant que farà complir la llei. Mas ha replicat des de Girona que espera que Rajoy respecti i escolti la voluntat del poble català que s’expressarà a les urnes el 25 de novembre.

 

Diumenge 28 d’octubre de 2012

Nova enquesta de La Vanguardia: CiU (65-66), PSC (18), PP (17), ERC (16), ICV-EUiA (12-13), i Ciutadans (6).

Artur Mas ha presentat el programa electoral de CiU que inclou la construcció de l’estat propi i el compromís de la consulta. “Per ser una nació capdavantera d’Europa necessitem un estat que no tenim”, ha dit. Heus aquí alguns extractes del programa presentat avui:

(…) És l’hora que Catalunya iniciï el seu propi camí. Un clam molt fort del poble de Catalunya en aquesta direcció es va poder sentir, aquí i a fora, la tarda de la Diada. Per emprendre aquesta nova etapa, fa falta un nou mandat del poble de Catalunya, una nova legitimitat que només es pot aconseguir a través d’unes eleccions.

(…) Cal posar de manifest que dos anys després de la sentència de l’Estatut, de la constatació de final d’etapa, i de la decisió de canvi de rumb, pren més sentit que mai reivindicar que Catalunya ha de poder exercir el seu dret a decidir sobre tot allò que l’afecta sempre que es faci en un marc democràtic i sobre consensos amplis, amb la voluntat d’avançar i no de dividir el país.

(…) El proper Govern de la Generalitat impulsarà una consulta la propera legislatura per tal que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu. Aquesta consulta es farà d’acord amb la legalitat que s’esdevingui i amb tota la legitimitat democràtica. 

(…) Catalunya, igual que qualsevol país del món, necessita un estat propi per tenir el poder de decisió i els seus instruments corresponents, així com el control dels recursos que genera.

Josep-Lluís Carod-Rovira, que ahir va ser premiat als Octubre, diu que no té clar el vot i que molts independentistes d’esquerres se senten orfes en vista el 25-N. Segurament que quan el procés cap a l’estat propi esdevingui irreversible l’esquerra catalana es reconfigurarà amb la unió de diverses formacions ja existents o a punt d’existir per erigir-se en una alternativa de govern creïble com reclama Carod. Però en aquests moments no puc concebre que, si no és per aversió personal, no tingui clar que ERC és qui millor representa el seu ideari. 

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 39
16.06.2013 | 10.53
A Sense categoria
Monzó i Ollé
10.10.2007 | 4.40
A Sense categoria
Ja ho diu obertament
27.04.2007 | 1.14
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.