El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

29 de setembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació

El president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha passat aquesta tarda per la Facultat de Comunicació de la Blanquerna en el marc del cicle Off the record que reuneix els principals polítics del país amb els professors i estudiants, en principi per parlar sobre polítiques de comunicació. La intervenció del candidat independentista ha arribat just el dia en què s’ha conegut que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va interposar contra gran part de la llei catalana de l’audiovisual. L’admissió a tràmit ha comportat la suspensió temporal dels articles qüestionats entre els quals hi ha per exemple el que estableix l’obligació de la presència de la llengua i la cultura catalanes i de l’aranès en els mitjans públics i el que fixa com a criteri per a l’adjudicació de llicències privades el foment de la llengua catalana. També s’han impugnat els articles que atorguen al CAC competències per inspeccionar i sancionar mitjans en casos d’infraccions lleus o greus.

Carod-Rovira ha anunciat que la conselleria de Cultura que exigiran tenir per entrar en un futur Govern després de l’1-N haurà de ser de Cultura i Mitjans de Comunicació, amb l’assumpció de totes les competències que fan referència als mitjans a excepció de la política informativa del Govern. La idea del president d’Esquerra és articular una acció des d’aquest departament per estendre i consolidar els Països Catalans com a mercat que permeti que fer premsa, ràdio i televisió en català resulti una oportunitat de negoci per a les empreses que facin aquesta aposta, com també per la resta d’indústries culturals. És clar que si el Tribunal Constitucional retallés la Llei de l’Audiovisual poca cosa es podria fer per capgirar un panorama comunicatiu cada més espanyolitzat i espanyolitzant. Si en el seu dia el CAC va primar certs grups mediàtics espanyols en l’atorgament de llicències privades de la TDT local no cal ser gaire llarg per entendre què passaria si aquestes competències fossin de l’estat. Urgeix fer alguna cosa en aquesta matèria i ara que estem en precampanya fóra bo que tots els partits assumissin compromisos en aquesta direcció. Cal que diguin què pensen fer amb els mitjans públics que depenen de la Generalitat, atès que ara mateix estan perdent quota en un sector cada cop més fragmentat. A més és evident que s’abandona, especialment per part de TV3, la funció normalitzadora que han de complir. Fins i tot sovint no només s’abdica d’aquesta responsabilitat sinó que sembla que es treballi per l’anormalització del país. Se senten constanment expressions als Telenotícies, per no parlar de la resta de programes, que consagren en el subconscient col·lectiu un sentiment de poble esclau i sotmès. I es ven gairebé sempre Espanya com el nostre univers propi. TVC ha de ser o no ha de ser la televisió nacional de Catalunya? I el terme nacional és la clau de tot plegat. O tenim una televisió nacional o autonòmica, com la de la Rioja o Castella? TV3 ja va començar amb mal peu autopresentant-se com el tercer canal. Si no ho ha de ser que ho diguin clar i almenys ens estalviarem uns quants diners de l’erari públic.

Pel cicle Off the record ja hi han passat Saura, Piqué i Carod. Dilluns ho havia de fer Montilla però finalment ha delegat en Antoni Castells. I Artur Mas tancarà les conferències el dimarts 3 d’octubre.

La composició del govern Fillon
17.05.2007 | 6.15
A Sense categoria
Universitats d’ineptes vanitosos
09.12.2008 | 4.55
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.