Francesc Vila i Femenia

Un saforenc a Barcelona

23 de febrer de 2008
2 comentaris

El carrer del Poeta Cabanyes

Aquest carrer, situat al barri del Poble Sec de Barcelona és conegut perquè hi va viure Joan-Manuel Serrat, que li va dedicar la cançó “El meu carrer”. Segons explica Francesc Miralles a la revista Time Out Barcelona del 7 de febrer, sembla ser que aquest carrer també ha vist créixer Jaume Sisa i Júlia Otero. Sense voler fer comparacions, vull que sapieu que Isabel i jo fa uns tres o quatre anys que hi vivim molt a prop. Tot això ho dic perquè fa uns dies van tapar les plaques d’aquest popular carrer de la falda de Montjuïc, reivindicant el restabliment del nom original, dedicat a Francesc Cabanyes.

Aquest personatge del segle XVII, va ser capità dels Miquelets, una milícia paramilitar reclutada per les diputacions i juntes de la Corona d’Aragó com a reforç de l’exèrcit regular. I el comandant Cabanyes es va fer famós a l’època perquè va fundar la companyia de Miquelets Almogàvers, que va frenar la invasió de les tropes castellanes de Felip IV amb la Batalla de Montjuïc, durant la Guerra dels Segadors, el 26 de gener de 1641.

El qualificatiu “poeta” es va afegir al nom del carrer de Cabanyes l’any 1949, en plena dictadura franquista. D’aquesta manera es va substituir el nom del patriota català que era homenatjat des del segle XIX pel poeta preromàntic Manuel de Cabanyes i Ballester (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 1808-1833).

No sé si tapant amb paper les plaques de marbre en les quals posen els noms dels carrers a Barcelona aconseguirem restablir el nom legítim del carrer. Això sí, gràcies a accions com aquesta, un veí com jo ha pogut saber la veritat. A partir d’ara, per mi, el carrer que va veure créixer Serrat, Sisa i Otero, també serà el carrer que homenatja els Miquelets.

  1. Un bon dia els “Maulets” del barri van decidir fer aquesta acció de posar cartells de paper al nom del carrer.
    Espero que fruexis i pateixis el Poble Sec, que de tot s’hi fa, ara que ja deus començar a conèixe’l.
    Per si no ho sabies, hi ha un fòrum, prou avorrit, però on, de tant en tant, es diu alguna cosa interessant: http://boards4.melodysoft.com/app?ID=poblesec
    Déu de guard, veí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!