Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

9 de juliol de 2015
0 comentaris

La causa de la independència de Catalunya.

La causa, el “per què” domina l’univers material en la dinàmica causa –efecte. El propòsit, el “per a què”, guia l’activitat dels éssers vius.

Les religions i les cosmovisions finalistes confonen el funcionament de l’Univers amb el del limitat món de la biosfera i dins d’aquest, la dinàmica dels estímuls vitals dels humans, l’existència dels quals es troba impulsada per propòsits.

Per complicar encara més les coses, la paraula “causa” al diccionari pot tenir tots dos significats extrems, com podem veure : causa a l’optimot, IEC:

Com moltes paraules, la paraula "causa" pot tenir significats contraposats.
Com moltes paraules, la paraula “causa” pot tenir significats contraposats.

És a dir, el significat  1 , la “causa” com a origen (la “causa” 2 la deixarem , de tipus legal) i la “causa” 3 com a finalitat, meta o aspiració futura, més bé col·lectiva, ens explican les primeres d’on venim i les terceres a on anem, que són coses ben diferents:

f. [LC] [FS] Allò per què una cosa és o s’esdevé, antecedent necessari d’un efecte. La causa suprema, Déu. Causa motiva o impulsiva. Causa eficient. Res no s’esdevé sense causa. No hi ha efecte sense causa. 
f. [LC] [FS] Allò per què hom fa alguna cosa. La guerra ha estat la causa de tots els mals presents. De tot el que ha passat, tu n’has estat la causa. 
 [LC] a causa de [o per causa deloc. prep. Per raó de, com a conseqüència de. No vam sortir a causa de la pluja. 
 [LC] [FS] causa ocasional Circumstància que és ocasió que actuï la causa real.  

f. [LC] Conjunt d’interessos que cal sostenir, fer prevaler, a favor d’algú o d’alguna cosa. La causa dels pobles oprimits.Defensar la causa de les persones sense llar. Atreure algú a la bona causa. 
 [LC] fer causa comuna amb algú Actuar conjuntament per uns mateixos objectius. Uns i altres fan causa comuna contra la droga.

En aquest ventall de significats, “la causa de la independència de Catalunya” pot significar tant :

A) Els motius, condicions i fets pel quals s’ha arribar a aquest estat independent. Com  ben bé sabem,  no hem assolit la independència, així que no gastaré energies per especular sobre una situació inexistent.

com també:

B) L’ideal comú, l’objectiu que uneix els catalans en la tasca col·lectiva d’ assolir la desitjada independència. 

Doncs en aquest punt  B de “la causa” estem, matant mosques a canonades, forçant el sistema electoral i convertint totes unes eleccions parlamentaries el dia 27 de setembre en un simple referèndum consultiu en format eleccions plebiscitàries amb una llista única civil independentista que sembla ser que conduiran a formar un parlament majoritari independentista però sense president que provocarà una paràlisi i ara unes eleccions constituents immediates en les quals les formacions polítiques  ara sí que es presentaran etc…

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!