EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

6 de febrer de 2015
0 comentaris

La perversitat dels sondejos.

No passa un mes (en període electoral setmana) que no es publiqui una enquesta sobre la pujada o baixada dels partits i de la popularitat dels electes. Ningú ens avisa que el ‘homo electoralis’ és molt influenciable i que aquestes publicacions intempestives li extravien haver de deliberar els programes, les idees, els models.

Però la perversitat del sistema és que s’acabarà per creure que no hi ha necessitat de votar, perquè els sondejos ja legitimen totes les vagues, totes les manifestacions, tots els desordres… I que si per sobre de tot cal molestar regularment, és per anar a les urnes a confirmar allò que ja ens han comunicat. Potser ens podríem extraviar les votacions.

Una altra gran perversitat, és que els sondejos són la manera menys controlable i per tant antidemocràtica que hi ha. Qui formen les candidatures? Qui garanteix el resultat? El model estadístic, és fiable?

Però que importa, fa soroll, ven, agita els esperits, fa l’efecte d’un contrapoder, encara que no és més que un mètode uniformador dels esperits manipulables.

Cal tenir en compte, que la democràcia està malalta de les seues pròpies debilitats i obtenim els resultats cada vegada més retorçuts. Doncs els esperits gregaris van sempre en el sentit del vent i això és sempre, tant és que bufi en un sentit o en un altre. Un es pregunta si això obeeix a la pusil·lanimitat de la gent o obscures maniobres que pretenen redreçar les coses per aquí o per allà. Ningú sembla conscient d’aquesta manipulació, de la mateixa manera que ningú és conscient de com ens manipula la publicitat, els mitjans, la moda, la moral o la religió.

Es pot ressaltar que després d’un temps, passades les eleccions que han donat la victòria a aquest o altre partit, el descontentament fa estralls, com si la gent renegués la seua elecció d’ahir, no comprenent molt bé perquè els havia votat, es desperten de sobte dient que això no és el que ells havien volgut dir. S’ha de fer constar que això no és qüestió de dretes o esquerres, ha passat amb tots.

En resum, durant les campanyes electorals, els discursos -fins i tot els que neixen de la ‘democràcia participativa’- serveixen per dir a la gent el que volen sentir i sens dubte no es farà. Després de les eleccions, els sondejos serveixen per dir a la gent el que ells haguessin volgut dir, però no han dit.

NOELLE-NEUMANN; L’Espiral del Silenci

VOT TÀCTIC o ÚTIL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!