A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

2 de febrer de 2010
Sense categoria
3 comentaris

“En defensa de la intolèrància” d’ Slavoj Zizek

Simona Skrabec em va preguntar si havia llegit el seu compatriota filòsof: Slavoj Zizek (escrit amb un ^ damunt les z) i li vaig dir que havia intentat llegir alguna cosa, però que no havia aconseguit interessar-me massa. (En concret va ser Lacrimae rerum). Ara ha caigut a les meues mans l’assaig En defensa de la intolerancia (en castellà). I l’he llegit d’un glop.
Cal destacar la singularitat del pensador eslové, nascut a Ljlubjana, amb un peu en el marxisme i l’altre en la psicoanàlisi lacaniana. La seua tesi central és que el capitalisme globalitzant ha disfressat la seua dura realitat amb l’apologia del multiculturalisme. El sistema resta així suavitzat, per la imatge de tolerància que desprén. (n’hi ha més)

Però a banda d’aquest fet, Zizek s’encara amb múltiples aspectes del món dels nostres dies, com ara la sensació de risc (sobre la qual parlen els sociòlegs Ulrich Beck i Anthony Giddens), l’escenari postpolític (presentar determinades decisions com a desideologitzades) i una ampli conjunt d’aspectes que van des dels tomagotxis a la figura de Bill Gates. Parle d’allò que parle, l’eslové fa servir exemples de la cultura de carrer amb una mirada perpicaç. I, sobretot, diferent: aqueixa mescla de psicoanàlisi i marxisme són un condiment particular en la cuina del pensament.
Un altre element que fa especial la mirada de l’autor és la seua procedència eslovena. Algú que ha viscut als països de l’est i, després de l’oest, forçosament acumula una experiència rica i contrastada. I això dota a Zizek d’una consistència especulativa considerable.Sembla que per a lligar caps, relacionar fenòmens i situacions, analitzar aspectes complexos de la realitat tinga unes bones ulleres. No per això he vist encertades totes les seues observacions, ni explicacions. Ni de bon tros! De vegades l’he trobat enrevessat, d’altres una mica obsés, però quin dubte hi ha!, que fa pensar i veure la realitat d’una altra manera.
  1. Si vostè ha llegit “En defensa de la intolerancia” potser tambè estiga
    interessat en fer-li una ullada a un llibre del mateix autor que porta per
    titòl “Violència” publicat en català per Biblioteca Universal Empúries 2009.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!