A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

9 de desembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

“Art” de Yasmina Reza

Art, de Yasmina Reza, es va estrenar el 1994 i va tenir un èxit fulminant: el 1996 es va muntar a Londres on es va mantenir cinc anys en cartellera. I a Nova York, el 1998 estigué durant dos anys. Ha estat representada en els cinc continent i, a finals del 2012, tenia traduccions a trenta-cinc idiomes. Ara ens arriba en la versió en català en l’editorial Bromera, amb un pròleg documentat a càrrec de Fernando Gómez Grande i Rodolf Sirera.

   L’obra presenta les peripècies de tres amics que han quedat per sopar i es trobem amb una inesperada disputa.  El malestar l’ha originat el fet que Sergi ha adquirit un quadre d’art abstracte que ha costat trenta mil euros. Marc, en veure’l, considera que ha fet una bajanada. I que el quadre –un Antrios– és simplement una “merda”. Aquest enfrontament entre Sergi i Marc, arrossega també Ivan. Tant Sergi, com Marc, el volen en el seu bàndol. Una controvèrsia estètica fa aflorar una sèrie de consideracions entre uns i altres que tenien guardades. Atés que Sergi hi veu una desqualificació en el judici de Marc, expressa, al seu torn, el disgust que li provoca la parella d’aquest. Tot ràpidament s’embolica: els núvols negres fan cap i arriben desqualificacions. La turmenta emocional desemboca en una crisi entre els tres amics. (n’hi ha més)



El punt de partida ha estat però l’art modern representat per aquest quadre no figuratiu: un Antrios. Te raó Marc? I tot és una mentida. Té raó Sergi? s’ha gastat trenta mil euros perquè el quadre és d’un pintor reconegut, i la galeria on l’ha adquirit li dóna garanties. On és l’error? A més a més, a Sergi li agrada; també a Ivan, tot i que no sabem si la seua opinió és sincera.
    D’abordar una qüestió al voltant de l’art contemporani, sempre controvertit i discutible, es passa a un conflicte de relacions humanes. Unes relacions que són sempre febles, en risc de descomposició. La precarietat de les relacions podria enunciar-se el tema. Ben mirat ens porta a una altra obra de Yasmina Reza que va transformar en pel·lícula Roman Polanski Un déu salvatge. La vaig comentar en aquest bloc.        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!