Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

6 de març de 2012
0 comentaris

Pessebrisme a Campredó


GRUP LOCAL DE PESSEBRISTES

El Grup Local de Pessebristes de Campredó va constituir-se  durant  la tardor del  1993, per iniciativa d’un col.lectiu  de persones amants de l’art i de la cultura pessebrista, que seguien aquesta tradició tan arrelada a la nostra terra de construir de manera artesanal  un pessebre casolà a les seves llars, els quals van voler donar el pas i es van atrevir a oferir a la població un Pessebre Monumental, instal.lat al Temple Parroquial Sant Joan Baptista.

Des d’aleshores s’han celebrat sis edicions (aquest any 2000 serà la setena) d’aquest   pessebre campredonenc que per la seva espectacularitat, exquisita elaboració i contingut artísticocultural ,  ha esdevingut un punt obligatori de visita i comentari durant les festes nadalenques, per a bona part de  la ciutadania de les nostres comarques.  
 

Els pessebristes campredonencs formen part  de l’Associació Betlemista del Baix Maestrat, així com estan afiliats a la Federació Pessebrista Catalana. Val a dir que  han rebut en diferents ocassions  el suport moral i material de grans especialistes i professionals del camp pessebrista, per tal d’aconseguir elaborar un producte que combini un alt nivell artístic amb un profund contingut humanitzant. També han participat en el Congrés de Cultura Tradicional Catalana.

El leit motiv que empeny els membres del  grup és culturitzar el fet pessebrista, mitjançant la reproducció  de tota una gamma de  monuments emblemàtics d’arreu de la demarcació tarragonina, que han tingut un paper fonamental al llarg de la història de la nostra terra i la nostra gent. S’han reproduït entre altres, edificis tan significatius per al territori com l’Arc de Berà, l’Ermita i Torre de l’Aldea, els Reials Col.legis i la Llotja de Tortosa, el Pont del Diable i l’Anfiteatre de Tarragona, a més dels monuments que composen el Patrimoni històric Medieval de Campredó (la Torre de Font de Quinto, la Llotja o Casa del Prat, i l’Ermita de Solicrú, el Molí del Pom) i la façana de l’Església nova.

Els materials que s’utilitzen per a la seva construcció són l’ escaiola (seguint l’exemple tan representatiu de l’Escola Catalana), draps, fangs, pintures de terra, rames seques etc.Tal com afirma el portaveu del Grup, es fa ús dels elements procedents de la tradició, capacitat artística, imaginació, ganes, bons productes , per aribar a un fi del qual sentir-se totalment orgullosos i ser conscients de fer un bon servei per a tothom.

Un aspecte a destacar fou que en  la primera edició s’utilitzà  la tècnica del diorama , basada  en la representació d’escenes bíbliques igual que els  pessebres tradicionals,  però basant-se en perspectives, profunditats, escales, llums etc,  que forma d’aquesta manera tot un conjunt en harmonia que pot aconseguir depenent de la qualitat de l’artista retratar la realitat.

Per tal que els visitants puguin gaudir de la grandiositat del pessebre i entendre veritablement el seu significat,  s’edita un CD que esdevé un Sistema Audiovisual d’uns vint a vint-i-dos  minuts de duració, i que fa la funció d’ un encertat narrador tant del contingut de l’obra com de la motivació dels artistes. Així com un Sistema de Programador Autòmata, fa endegar i apagar els llums, donant mostres de  professionalitat i que s’han tingut en compte  tots els detalls.

Les sis edicions que s’han realitzat fins l’any 2000 han estat dedicades als següents apartats històrico-socials: 
 

1994 I PESSEBRE MONUMENTAL Ámbit local
1995 II PESSEBRE MONUMENTAL Reproducció del poble
1996 III PESSEBRE MONUMENTAL Castell de la Suda
1997 IV PESSEBRE MONUMENTAL Monogràfic de les ermites del Baix Ebre
1998 V PESSEBRE MONUMENTAL Monuments de la demarcació. Drets humans
1999 VI PESSEBRE MONUMENTAL Dos mil anys d’història

Mentre que en l’edició d’enguany, totes les escenes estaran basades monogràficament en  la veïna Terra Alta, la qual cosa suposarà un fet molt novedós, pel que fa a l’homenatge a l’Art Rural de muntanya, a l’hora que ens servirà per descobrir la singular bellesa de l’arquitectura Medieval i Renaixentista d’aquesta comarca.

PESSEBRE  MONUMENTAL 2000 CAMPREDÓ 
 

ESCENA ÀMBIT
1 Anunciació de l’àngel  Capitells (Corbera)
2 Casament Pòrtic romànic (Gandesa)
3 Cercant hostatge Edifici  del Renaixement de l’Ajuntament d’Arnes
4 Naixement Cabanes (refugi pedra) de la Fatarella
5 Anunci als pastors  Torre del Prior (Horta de Sant Joan)
6 Presentació al temple Foncalda (Gandesa)
7 Cavalgada de reis Portal de l’Àngel de Batea
8 Fugida a Egipte Creu templera de Bot
9 Degollació dels Innocents Dau de la Pau de Gandesa
10 Jesús amb els savis Sta Mª  dels Àngels (Horta de Sant Joan)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!