Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

5 de gener de 2011
6 comentaris

La Consellera d’Ensenyament

Fa un parell de dies vaig sentir una  entrevista que m’interessà força en un programa de sobretaula de Catalunya Ràdio a la nova Consellera d’Ensenyament, la Irene Rigau, d’Unió. Personalment, no vull ser extremadament crític amb el nou govern, atès que l’ha votat una gran majoria de catalans i de catalanes que han decidit tenir aquest color polític, la qual cosa, per suposat, s’ha d’acceptar, tot i que jo m’hi senti allunyat ideològicament. Artur Mas és el meu president i aquest és el meu govern, i no són dos frases retòriques, sinó que transmeten a la perfecció els meus sentiments. Sóc català per damunt de totes les sigles…
Em van preocupar, però, alguns dels missatges que vaig sentir de la Consellera. Primerament, el que vaig entendre com a complicitat seua amb l’escola privada, a la qual fa uns anys que  li diuen concertada. Els fonaments d’un país es basen en la defensa i potenciació de l’escola pública, la qual necessita incrementar els seus recursos per cobrir les necessitats socials. Els altres models educatius són respectables, i tenen el seu teixit social. Però no oblidem que l’han triat voluntàriament els usuaris i les usuàries. És l’escola pública a la qual es deu la Conselleria d’ensenyament de la Generalitat. Hi hauria molt a discutir sobre aquest tema…
L’Honorable Rigau va repetir molts cops l’artificial concepte trilingüisme, també ho feia l’anterior Conseller Maragall. Sembla que hagin de justificar l’ús del català a l’ensenyament, remarcant la suposada potenciació lingüística de la llengua actualment més universal. La primera impressió quan sento aquest substantiu és: han entrat mai a una aula? Amb el nivell d’anglès de l’àmplia majoria de l’alumnat, no es pot parlar mai de domini d’una llengua estrangera ni de competència trilingüe. Jo vaig regir una acadèmia d’idiomes a Amposta durant 19 anys, en la qual vam ensenyar a parlar anglès i altres idiomes a molts/es alumnes, adolescents i adults. A l’ensenyament públic, l’aprenentatge de la llengua oral és molt més complicat, ja que no gaudim de les condicions adeqüades, alhora que ens perjudica el diferent nivell de l’alumnat que ens trobem a la mateixa aula. Tot i que al meu institut sitgetà,  la distribució horària que tenim ens permet dedicar temps a la potenciació de la llengua oral, amb més o menys èxit depenent del grup. 
El que més em va preocupar és que la Consellera va treure importància a la sentència contra el català, que va dictar el Tribunal Constitucional a demanda de tres famílies carregades de racisme lingüístic. Llavors, el concepte de trilingüisme torna a ser qüestionat altament, ja que hi ha infinitat de castellanoparlants que no són ni bilíngües. (Ara és quan  hi haurà algun/a lector/a que s’escandalitzarà davant d’aquesta malaurada evidència). El sistema d’immersió lingüística ha aconseguit apropar el català a altres milers de castellanoparlants i d’immigrants, els quals són competents per usar-lo a col·le, i poden socialment… que ho facin és una altra dissortada història. Ha funcionat,  milers d’alumnes parlen molt bé la llengua de la terra, als i a les quals ni se’ls nota que no és el seu idioma nadiu. Si es carreguen la immersió, el català tornarà a les catacumbres. I ho saben tots/es els i les responsables polítics/ques…
Quant a la convocatòria d’oposicions en l’àmbit de l’ensenyament primari i secundari, també em va causar gran preocupació. Hi ha milers de profes preparant-se i gran incertesa sobre si hi hauran. Sé que la Conselleria no jugarà amb el seu futur amb lleugeresa, ja que les decisions polítiques són complicades, la situació econòmica és dramàtica, i és molt fàcil de destruir oralment allò que fa el govern. Tot i això, els governs de CiU  durant anys no van convocar oposicions, cosa que ha provocat que se n’haguessin de convocar molts cops durant els darrers anys. Tot i que alguns/es es capfiquen a culpar els funcionaris de tots els mals, resulta que l’educació i la sanitat són  el pilar d’un país. La situació precària de molts treballadors de l’educació se soluciona parcialment amb les oposicions. I no tot són flors i violes quan aproves, l’exemple meu és evident: a Sitges, amb quatre hores de tren cada dia, tot i que sortosament estic contentíssim a l’insti on estic treballant.
El nou govern desperta noves expectatives, però també incerteses, que no es poden raonar adequadament en un apunt com aquest. Esperem que la Consellera tingui l’encert necessari per tirar endavant una de les bases fonamentals de la societat que és l’ensenyament.

  1. Es ben curiós i digne d’estudi tot plegat. Banderes més que mai, això sí. Declaracions, més o menys demagògiques, també quant convingui, més que mai. Ara, els fets, de moment ( ja se que porten quatre dies, cert ) força decebedors: Consellera de Justícia que fa no res, en nom del “gobierno de la nación” lluitava per impedir consultes populars, reduïdísima representació de gent de l’Ebre als òrgans de govern, anunci de retallades a sanitat ( el Pisuerga pasa per Valladolid ) i com, ” donde dije digo, digo Diego “,  tampoc cal esperar al 100 dies habituals:
    Càmeres a les comissaries: Potser sí, ara.
    Codi del Mossos: veurem, ara.
    Limitació de 80 K/h: ja ho veurem, ara.
    Setmana blanca: pals de cec.
    Vegueries: bé, sí, no, no ho sabem…
    Sentencia Tribunal Suprem: ” quítame allá estas pajas “
    Temps hi haurà per parlar de qüestions més de fons com ara pacte fiscal, -abans concert- referèndums,  pactes més o menys encoberts etc.

    Això sí, més patriotes que ningú i més defensors de Catalunya que ningú, ja ens ho coneixem.
    A la mateix programa de Catalunya Radio que comentes, Emigdi, l’altre dia vaig sentir a la tertúlia com des del primer fins l’ultim, a tots els queia la baba parlant de PRESIDENT MAS, EL PRESIDENT, HONORABLE PRESIDENT….la qual cosa no deixa de ser certa, però, tantes vegades i tant seguit ? No fa res més que confirmar aquesta cosa que està ( sempre ha estat ) a l’ambient: A Catalunya CIU, el nostres. El que facin és secundari.
    No fa gaire, el govern de Catalunya era “el govern tripartit” i el president, el Montilla. Per a mi, Pujol ja era el meu President, igual que Maragall, Montilla i ara Mas.

    Ja perdonaràs que aprofiti la teva finestra per esplaiar-me d’aquesta manera i sense que potser no tingui a veure del tot amb el teu apunt.

  2. Cert és tot el que dius al teu apunt i coincideixo plenament en que ara Mas és el meu president. I també és cert (i lamentable) el que apunta el comentari anterior. Sembla que quan hi ha governs d’esquerres es pot tractar de tu a tu fins i tot al president, mentre que ara hi ha genuflexió de tothom a la vista… potser és que tenen en ment una estructura més vertical i tothom obeeix, mentre que a les esquerres falta disciplina…

    Però no t’escrivia per això, sinó per la Consellera d’Ensenyament. La conec (no en el sentit estricte, sinó les actuacions que va fer), de quan va ser consellera de Benestar i família a l’època Pujol i no m’hagués imaginat mai que podría ser consellera d’ensenyament, més aviat m’ho temia; però és, això sí, qui ha portat aquests temes al Parlament durant aquests anys i suposo que tenia bastants números per ser-ho. L’únic que puc dir és que pateixo per l’escola pública, que ha de ser l’autèntic puntal de país com bé dius. Els que estem a l’ensenyament públic i hem estat al privat sabem ben bé el que hi ha a totes dues bandes. És cert, també, que durant l’època Pujol no hi va haver gaires convocatòries de places de funcionariat i el professorat treballava (i treballa), en precari. Tot i això, continuem creient en el país i en l’escola pública i s’està fent molt bona tasca arreu en general. Per desgràcia ells (els de CIU), no hi creuen gaire en l’escola pública i per això no hi porten els fills, veurem com la gestionen.

    Deixem els 100 dies de gràcia, com a qualsevol govern, que tinguin ells el que no va tenir ni el primer ni el segon tripartit. Espero equivocar-me, però crec que patirem.

  3. Clar que et / ens pot preocupar la línia de la conselleria d’ensenyament i de la seva titular: son/som catalans, sí, però això és la dreta (més civilitzada que la rància espanyola, si vols) i sempre ha estat una ´¨uestió de classe econòmica… Un detall insignificant: la conselleria va ser construida a la part alta i pija de la ciutat cap i casal… ben prop de les escoles i instituts dels benestants…
    Emigdi, no t’enganyis/no ens enganyem: és el govern català “bisness frend”…. 🙂
    Amunt l’escola pública, de qualitat i amb igualtat d’oportunitats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!