Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

8 de febrer de 2020
0 comentaris

Paraules ebrenques (30)

foto de Emigdi Subirats.

175. Alabat siga Déu: expressió usada en el sentit de quin remei! Una manera de dir que ja no es pot fer res, que sigui el que Déu vulgui.

foto de Emigdi Subirats.

176. Nyervi: tal com es pronuncia vora l’Ebre la paraula nervi a causa d’un canvi fonètic típic d’una palatalització (tot i no hacer so palatal al darrera en aquest cas. També el trobem en paraules dericades com nyerviós,,nyerviosa, nyervioset o nyervioseta.

Resultat d'imatges per a "poligon baix ebre"

177. Poligano: deformació fonètica de la paraula polígon industrial, molt usada entre la gent més gran a partir dels anys 1970 quan es van construir les primeres grans agrupacions industrials.

178. Amoto. Hi ha tot un seguit de paraules que antigament s’usaven amb una clara deformació fonètica, cas de: amoto, aradio, agrip. Sobretot eren usades pels nostres iaios, a partir de l’entrada del català a l’escola s’ha anat perdent tot aquest ús lingüístic no normatiu.

Resultat d'imatges per a "de tant en tant"

179. Allà-callà. Expressió que fa referència a de tant en tant, ocasionalment. Allà callà anem a la muntanya i fem una caminadeta.

Resultat d'imatges per a "borratxo"

180. Anar cego. És sinònim d’anar bufat, d’anar calent, d’haver-se emborratxat ja per costum. Es posa cego cada cap de setmana.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!