The Jacobites, música popular celta

Dissabte 6 de juliol  “The Jacobites”, banda escocesa de música tradicional, va realitzar la seua segona actuació a Campredó en el marc de l’11a edició de Mestràlia, fira de lutiers i constructors artesans dels Països Catalans. Ja havien actuat anteriorment l’any 2017, tot i que en una nit particularment ventosa i freda, amb la qual cosa les inclemències metereològiques no van permetre llur complert lluïment. Enguany els seus membres també van ser els pregoners del certamen, durant el qual van reivindicar els lligams culturals i ideològics entre Catalunya i Escòcia, i varen donar un tastet ben representatiu del seu quefer musical,

En aquesta ocasió podem fer cinc cèntims d’una “performance” veritablement estel·lar, amb la qual els Scots musicians varen fer gaudir les centenars de persones assistents al concert. Es tracta d’una banda formada per Thoren Ferguson, Lewis Kelly, Stuart Spence i Ciaran McGhee, provinents de la històrica ciutat d’Edinburg, bressol d’un  festival famós arreu dels cinc continents, carregat de glamour, que dóna un gran èmfasi a la música i al fet teatral.

Hem de destacar, primerament, llur “savoir faire” dalt de l’escenari, llur domini de l’espai i del moment, que transmet tota mena de sensacions al públic. Podem comprovar el fet vocacional de llurs membres, que gaudeixen en tot moment de l’espectacle, fet que els permet transmetre la grandesa musical a tothom. Uns músics molt professionals, que donen el màxim d’ells mateixos per tal d’aconseguir un producte atractiu i estèticament impecable. No deixen enrere ni un sol detall: vestimenta típica escocesa amb l’elegant i curiosa kilt (la típica faldilla del país), instruments degudament sonoritzats, bona estructuració del repertori a oferir, simpatia i il·lusió com a emblema, etc.

Una de llurs principals aportacions al món de la música és la recuperació de sons musicals de tots els temps. Dit d’una altra manera, la dignificació de la música tradicional d’arrel celta, amb sons i ritmes provinents d’instruments tradicionals que resulten perfectament atractius per a un públic predisposat a gaudir de qualsevol cosa que se’ls ofereixi.

Podem definir igualment “The Jacobites” com una ceilidh band,  un conjunt de músics que posen en escena una celebració amb la dansa tradicional dels pobles gaèlics (Irlanda i Escòcia). Des de fa segles,  s’han celebrat céilidhs a la majoria de les ciutats  els divendres o dissabtes a la ni, els quals encara són molt populars en diverses àrees rurals dels dos països, especialment en les regions on es parla gaèlic. A Escòcia, és molt comú organitzar céilidhs privades, normalment com a entreteniment per un casament, o altres celebracions familiars. “The Jacobites” s’ha especialitzat justament en aquesta mena de festivitats.

El líder del grup, Thoren Ferguson, ha rebut alguns guardons per la seua qualitat com a fiddle player (violinista), a la vegada que és mestre de música, compositor. que ha fet l’estrena com a actor en pel·lícules  com  Matriarch (2018), Clique (2017) i Armistice (2018).

La banda ha deixat indubtablement un regust extraordinari. L’ambient viscut serà recordat durant molt temps, gràcies molt especialment a la gran qualitat dels músics i la seua capacitat innata de comunicar-se amb el públic, i fer-los gaudir d’un producte musical excels. La música celta va regnar veritablement vora l’Ebre.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *