7 d'agost de 2014
0 comentaris

Cui bono?

Avui toca parlar d’una famosa pregunta en llatí: Cui bono?

La seva traducció en llenguatge planer seria: (aquest fet o situació) A qui beneficia? Per qui és bo? Qui en surt guanyant?

Tota investigació policial com les que veiem a diari en novel·les, pel·lícules o sèries comença així, preguntant al seu cercle íntim qui guanya amb la mort de la víctima; una herència, una assegurança, una venjança…? Perquè sembla lògic que un delicte no es cometi ni per casualitat ni sense cap raó aparent.

-Creus que seria possible extrapolar aquest principi de causalitat a qualsevol situació quotidiana? O empresarial? O política? O social? Tot el que passa té un beneficiari/a que impulsa que passi?

-No home no,  la vida quotidiana, l’empresarial, la política, la social… no respon al patró que mou un delicte!

-Seria lògic pensar que qui té interès en alguna cosa fa el que calgui perquè es produeixi, no?

-Sí, però això no presuposa que ho faci.

-És veritat, no ho presuposa. Tenir una raó no és condició sine qua non d’haver empès l’acció, i de fet, d’aquí ve la presumpció d’innocència dels criminals; per bé que tinguin motius per haver comès el crim això no és raó suficient per condemnar-los…, però sí per sospitar-ne, no?

-…

-Sospitarem abans de l’esposa traïda per l’adulteri del marit, de l’hereu de la fortuna i del treballador acomiadat abans que del repartidor de diaris, l’operari de la caldera i la mestra dels seus fills, no?

-Sí, és clar…

-I podríem afirmar que aquestes raons o dit d’una altra manera, l’interès propi, és l’impulsor de gairebé el 100% de les accions humanes?

-Mmm… un 90%… sempre hi ha coses que es fan sense voler…

-D’acord, un 90%, que ja és una àmplia majoria… àmplia majoria que ens farà sospitar el 90% de les vegades d’aquells/es que surten beneficiats d’una determinada situació, fet, acció, omissió, declaració, silenci, compra, venda, troballa, pèrdua, ampliació, restricció, corrupció, complot, conspiració, espionatge, atemptat, cop d’estat, assassinat…

 

Doncs bé, el Tàvec anirà preguntant per aquests beneficiats/des.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!