Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

19 d'octubre de 2008
21 comentaris

Allons enfants de la patrie

A França estan que s’enfilen per les parets atès que el seu himne nacional, “La Marselleise”, va ser xiulat àmpliament durant un partit de futbol en què jugava la selecció estatal gala a París contra Tunísia. La reacció del primer ministre va ser immediata i concloent: cas que es repeteixi aquest fet infame en partits amistosos, els jugadors francesos tenen l’obligació d’abandonar el camp, així com tota representació oficial també ha de fer “via fora”. És a dir, els seus símbols nacionals són intocables i han de ser respectats. A la vegada, han tornat a posar damunt la taula el controvertit tema de la integració dels immigrants, ja que molts d’aquells  que varen xiular des del principi  la interpretació del “Allons enfants de la patrie” són nascuts i educats al territori de l’hexàgon i han gosat cometre una “infàmia” davant del món mundial. Els xiulets són repetitius atès que ja havien tingut lloc en altres enfrontaments esportius contra països del Magrib, els quals és ben sabut que compten amb molts de ciutadans residents a l’estat francès.
Fa uns anys vàrem topar-nos amb un esperpèntic problema diplomàtic quan es va interpretar l’himne de la República enlloc de l’oficial espanyol (ara amb lletra, i preciosa). Va ser un espectacle divertit veure com els espanyols també s’indignaven per una simple errada musical i demanaven respecte pel seu himne i pels seus símbols, els quals havien estat objecte d’un ultratge terrible!!!
Espanyols i francesos tenen la pell molt fina davant dels seus himnes nacionals, sembla. En canvi, des dels governs respectius (left or right, sinistra o destra, links oder rechts) per sistema s’ha discriminat i minoritzat qualsevol simbologia nacional catalana, la qual tenen dret a considerar com a regional  i el seu menyspreu no és gens punible, en considerar-lo una simple anècdota.
Els jacobins francesos i espanyols tenen lleis que porten a l’empresonament d’aquell o aquella que gosi pegar foc a la seua bandera nacional, mentre que és un simple acte de brètol si es fa amb la senyera catalana. El mateix succeeix en temes molt més greus com és el cas de morts  per motius polítics. L’assassinat del jove maulet Guillem Agulló, a la comarca dels Millars a l’abril de 1993, va ser considerat com una baralla juvenil i no va ser condemnat ni pels blavers d’Unió Valenciana ni pel PP (no se’ls va aplicar la llei antiterrorista ni es va il·legalitzar aquestes formacions). El seu assassí es va passejar pels carrers de Tarragona en la manifestació pronazi del dia de la raça d’enguany, la qual no va ser prohibida per les autoritats pertinents. En canvi, és obligatori que els mitjans de comunicació utilitzen la paraula “banda” i facin ús de l’adjectiu criminal a cada frase,  quan es refereixen a actes armats contra objectius espanyols. Uns són terroristes, els altres brètols juvenils!!!
He de confessar que va ser divertit veure les cares d’astorament dels governants francesos en contemplar com “La Marseilleise” era tractat com un himne estranger qualsevol al cor mateix de França. Els catalans i les catalanes, malauradament, ens toca sentir forasters tants cops a casa nostra que ja hi estem avesats en qualsevol indret dels Països Catalans. El novel·lista perpinyanès Joan-Lluís Lluís, que serà l’invitat divendres que ve al meu programa radiofònic “Lletres Ebrenques”, va escriure un assaig interessantíssim “Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos”, per tal de denunciar el lingüicidi que es practica al veí estat respecte al català a la Catalunya del Nord, on encara és vigent la frase  “Soyez propres, parlez français” (Sigueu nets, parleu francès). Els jacobins francesos mai no han tingut pietat, tal com explica magistralment l’esmentat literat rossellonès, amb les llengües regionals (considerades com a patois) ni amb cap simbologia que no sigui la d’ells. No deixa de ser curiós veure com ara ciutadans del seu país els paguen amb la mateixa moneda. 
Espero que no se’ls ocorri que sigui obligat cantar l’himne a les escoles en senyal de respecte. De fet, la lletra és força bel·licosa (aux armes, citoyens) i, en canvi, no la qüestionen com en el cas dels Segadors: Allons enfants de la Patrie Le jour de glorie est arrivé! Contre nous de la tyrannie, L’étendard sanglant est levé. Entendez-vous dans les campagnes. Mugir ces féroces soldats? Ils viennent jusque dans vos bras. Égorger vos fils, vos compagnes! Aux armes, citoyens! Formez vos batallons! Marchons, marchons! Qu’un sang impur. Abreuve vos sillons! Aux armes, citoyens! Formons nos batallons! Marchons, marchons! Qu’un sang impur, Abreuve vos sillons!

  1. Entenc lo “fotut” que deu ser vore que es pot fer de tot amb els simbols catalans (encara que de moment ningu li ha occurit dissenyar un rotllo de paper de vater amb la senyera …de moment), mentre els francesos i espanyols fiquen el crit al cel si els hi toques la bandera etc , però jo parteixo d’el base que potser seria millor que tots els simbols fossen (mal)tractades com els catalans.
    D’on vé esta obsessió en un troç de tela o 4 lletres mal rimades per l’unitat de la patria ?!  Menys comedia i més respeto per les persones i atenció pels seus problemes de veritat.
    A Anglaterra sempre m’havia sentit comodo amb el fet de que ningu penja la bandera a cap lloc ni besa una foto de la reina cada mati ni preguem pel bé del pais ni sabem la lletra del Good Shave the Queen. Ens van dir els “experts” que aixo era aixi pq a Anglaterra la gent no tenia cap temor sobre el futur del pais i no calia estar continuament revindicant-ho. No sé si aixó és veritat o no, ja que no soc psicoleg, però aixo no explicaria el pq els Yankees (en teoria el pais més fort del mon) tenen la bandera fins a dins la sopa.
    Maluradament (pel meu gust), en els ultims anys s’ha anat “provocant” un sentit de patria en el pais i ara si que és tipic veure la bandera pel carrer, i el govern mateix està demanant que s’instal·les un Dia del Pais (com el 23/4, o 12/10 , o 4 juliol), cosa que no hem tingut mai.
    Canviant de tema, i tornant als francesos, un gran politic va dir que se sabia que un imigrant (de primer o segona o tercera … generacio) estava integrat quan ja donava suport a Anglaterra en un partit de cricket contra el pais d’on ell o els seus antecedents havien vingut. De fet és , o era, tipic veure gent amb rastros clarament pakistani recolzant Anglaterra contra Pakistan. No obstant aixo, crec que això també ha canviat des del 11/9.
    En resumen, anem a millor o pitjor ?¿?
    Almenys plou …

  2. No creieu que els que van xiular l’himne de França al partit de la seva selecció tenien un motiu?
    Una persona no xiula per odi innat, ha d’haver algun factor que provoqui una reacció de la gent així. Alguna mesura política recent, algun comentari quan no tocava per part del govern? No ho sé.
    Si el menyspreu que volien donar cap a l’estat veí no fos per culpa de quelcom recent, els xiulets vindrien ja d’anys enrere i ara no seria una cosa sorprenent i irritant.
    Tot resulta prou complicat. Espero que França aprengui alguna cosa de tot plegat.

  3. Hola Emigdi!

    A vore si mos fas una mica de bombo de les jornades que organitzarem des de jóvens de l’Ebre a BCN durant la pròxima setmana. Salut i gràcies.

    Dimecres 22, 19:00h
    LES ENERGIES NUCLEAR I EÒLICA MASSIFICADA, DUES CARES DE LA MATEIXA MONEDA?
    Amb la intervenció de:
    Sergi Saladiè (Membre de la Coordinadora Anti Cementiri Nuclear).
    Membres de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta.

    Dijous 23, 19:00h
    RECURSOS ENERGÈTICS, GESTIÓ I EMMAGATZEMATGE.
    Amb la intervenció de:
    Dani Gómez (President de l’Associació per l’Estudi dels Recursos Energètics)
    Membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.
    +Baldanada popular +Festa ebrenca

    Tots los actes se faràn a l’Ateneu independentista la Torna
    +info: http://www.jovensebre.org

  4. Dear ex-alumne,
     t’escric la resposta en un nou post per no deixar el text massa apretat contra la dreta … , no sé qui ets, hauras de donar-me una pista més 😉  De moment veig que Morigan és una diosa celta pero tu dius que vas ser alumne i no alumna – fins aqui arribo amb el meu català (gràcies pels elogis, by the way).

    Sobre Escocia, no soc un expert, tot s’ha de dir, he ficat més interes en el tema mentre he viscut aqui que al RU, sobretot per explicar-ho a la gent d’aqui.
    Però, pel que entenc jo, no es poden comparar dos casos tan diferents ja que cada “pais/nacio” té els seus trets distinctius que li caractaritzen. Per exemple, l’idioma gaelic és molt poc parlat a Escocia, i només al nort. Diuen que entre un 1 i 2 % dels escocesos ho parlen. Mentre a Gales, és mes parlat, entre un 10 i 20%.
    A Escocia donen més importancia a altres fets i a l’historia del pais per a diferenciar-se dels altres britanics, més que a la questio llinguistica. Tenen molta autonomia, sobretot en questions d’educacio, salud, i impostos.
    A Gales, pero, tenen menys autonomia i menys diferencies en lleis i sistemes publiques, pero si que donen importancia a la llengua. Es obligat que tot el sistema public estigui en les dos llengues, angles i gales.
    No obstant aixo, des de fa 10 anys cap aqui, han anat guanyant en autonomia tots dos i tenen previsions de aconseguir mes coses i consolidar allo que tenen.

    Jo no dic si aixo és bo o dolent ja que poques vegades he anat alli ni conec prou les ventatjes o desventatjes del que tenen … pero si es allo que volen i es pot aconseguir pacificament, per mi tot es negociable.

    Mentretant, com sabeu el tret distinctiu a Catalunya és precisament la llengua (que te mes importancia aqui per exemple que el Basc al Pais Basc) – poca autonomia, ni un equip de futbol, pos, el catala es el tema “calent” aqui, demostrat pel fet que , estic segur, que el 90% de la gent qu viu aqui ho enten i el 75% segurament ho pot parlar. Per tant, per mi es logic que la primera opcio que es doni quan anem a una oficina publica és en catala (cosa que no va passar amb la meva boda), pero tambe es de logica, per mi que si es demana, et podrien atendre en castella – crec que de bon rotllo tots ens podem entendre pero esta clar que el catala ha de ser la primera opcio.
    Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!