La Filmoteca de Catalunya acollirà dilluns (21-09-20) l’acte central de commemoració institucional del 125è aniversari del naixement de Palmira Jaquetti

Deixa un comentari

L’acte gira al voltant de  la cançó popular catalana, una de les grans passions d’aquesta poetessa i folklorista, i sobre la seva a vida i obra

Dins dels actes commemoratius de l’Any Palmira Jaquetti, el pròxim dilluns 21 de setembre, a les 19 hores, tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya una celebració molt especial. Coincidint amb la data de naixement de Palmira Jaquetti, el 21 de setembre de 1895, des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya s’ha programat un acte que gira al voltant de dos eixos fonamentals. El primer, la cançó popular catalana, una de les grans passions de Palmira Jaquetti; i el segon, la seva vida i obra, a partir d’un breu escrit autobiogràfic que ella mateixa va fer, encoratjada per la seva amiga, l’escriptora i biògrafa, Roser Matheu.

En la primera part de l’acte, el músic, investigador i divulgador de la cançó popular catalana, Artur Blasco, connectarà la recerca de cançons populars, que ell mateix va fer a partir dels anys 60 del segle XX, amb la que va dur a terme Palmira Jaquetti més de trenta anys abans. De fet, Artur Blasco va poder entrevistar familiars de persones que havien cantat cançons a Palmira Jaquetti quan ella va recórrer molts pobles del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça en el marc de les Missions de Recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Posteriorment, es projectarà un petit documental, realitzat a partir d’una idea d’Artur Blasco i d’uns enregistraments realitzats per ell mateix, en què el públic podrà familiaritzar-se amb el tipus de cançó que Palmira Jaquetti va recollir en els anys 20 i 30 del segle XX en aquells mateixos indrets i en aquelles mateixes famílies.

En la segona part de l’acte, la productora i intèrpret Susanna Barranco, ens oferirà la dramatització ‘Palmira Jaquetti, un cant a la vida’, una composició creada especialment per a l’ocasió a partir de l’autobiografia de Palmira Jaquetti i d’alguns dels seus poemes i cançons. Aquesta dramatització anirà acompanyada de la interpretació al piano, a càrrec del músic Pau Sastre, de diverses peces musicals de Palmira Jaquetti i d’altres que ha compost ell mateix.

L’acte en el seu conjunt constituirà el preàmbul de l’exposició dedicada a Palmira Jaquetti, que es preveu que s’inauguri el proper mes de novembre al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, i s’emmarca en les accions previstes per tal homenatjar Palmira Jaquetti en el 125è aniversari del seu naixement, i reivindicar, així, la seva important aportació a la cultura catalana.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 19 de setembre de 2020 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.