El doctor Joan Borràs

Ahir al vespre, al Círcol, el doctor Joan Borràs va pronunciar una conferència “El sentit de la medicina o l’ofici de ser metge”. Una conferència interessant on sobre tot vull destacar els “valors”, “l’humanisme” que el Joan Borràs li va donar a l’ofici de ser metge. En un tuit que vaig fer al començar l’acte precisament deia que el doctor Borràs és dels metges amb més ofici que conec. La conferència m’ho va confirmar.

I no és estrany, atesa la seva personalitat. Fa molts anys que conec el Joan i la Carme, la seva esposa. Em sembla que de quan portaven el Marcel i la Joana a l’Agrupament, i fa molts anys, d’això. Quan fas de cap en un agrupament escolta, no et limites a conèixer els xiquets que portes. Saps també que hi ha pares, i que alguns d’aquests pares tenen inquietuds i ganes de canviar el món com tu. I t’hi apropes, els coneixes, els admires. Em va passar amb molts pares i mares això. I amb el Joan i la Carme també. Després el temps va voler que coincidíssim quan jo era regidor a l’Ajuntament de Reus i president de l’Hospital de Sant Joan i el Joan era el cap de servei d’Oncologia. Sempre he admirat l’empenta i la “tossuderia” ben entesa del Joan. Vam fer molta feina en aquella època, la recordo com una etapa amb bons resultats. La seva capacitat de fer equip i el respecte que s’ha guanyat a tot el país, juntament amb els seus importants coneixements científics fan que tingui un currículum excepcional. Però no volia parlar del currículum (tot i que en els temps que corren parlar de currículums es veu que pot portar conseqüències). Volia parlar de la persona, a qui admiro profundament. I per fer-ho em limitaré a posar un exemple que ell mateix va fer servir a la conferència d’ahir. I el cito textualment. Borràs explicava que quan tenia un dia complicat, que quan la moral baixava, que quan el moment era difícil agafava una píndola literària que li havia passat el seu col·lega i també magnífic professional Dr. Josep Gomà (*). I que la llegia i la píndola li feia efecte. I aquesta és la píndola, una apropiació, totalment deguda, del lema casteller: “Força, equilibri, valor i seny”

FORÇA:
Força per a treballar. Aquesta força ens la dóna la necessitat de cuidar a qui està malalt. De cuidar aquests malalts que són gent de casa nostra. I gent de casa ho és tothom qui viu i treballa a les nostres comarques, amb independència del seu origen. No hi ha res que t’empenyi més a treballar (ni diners, ni cap mena d’altre incentiu) que el convenciment que aquest esforç és en pro de qui està patint.

EQUILIBRI:

Dins un món d’iniquitats, penso que estem aconseguint, poc a poc, que cada persona de casa nostra (des d’Alcanar al Vendrell i del Serrallo a Arnes) tingui les mateixes possibilitats de ser atès. Amb la garantia que rebrà el tractament més apropiat per a la seva malaltia sense que la distància ala que es trobi dels grans hospitals en sigui un condicionant.

VALOR

De vegades cal una bona dosi de valor per a enfrontar-se a una malaltia greu que colpeix el malalt, la família i tota la societat, així com a les inevitables situacions de falta de medis i de persones. Penso que hem demostrat, aviat farà 25 anys que d’aquest valor no ens n’ha faltat mai, i que no sembla que en futur ens n’hagi de faltar.

SENY

En una societat on les possibilitats tecnològiques semblen no tenir fi, hem intentat sempre que el tracte amb el malalt de càncer no perdi el caliu ni la humanitat que aquest es mereix. Exercitant aquesta qualitat, el “seny”, podrem dur endavant el nostre projecte comú, que és que es vegi garantida la atenció oncològica a casa nostra, en totes les vessants, des de la prevenció fins al tractament integral del malalt i de la seva família.

 

Ahir molta gent de Reus va voler acompanyar i escoltar el doctor Borràs. I ho vam fer amb admiració pel metge, per l’oncòleg, amb respecte pel líder i amb una immensa estimació per a la persona. Gràcies per tot doctor!

 

(*)el doctor Josep Gomà, a part de ser un gran oncòleg, va parar castells de 8, a quarts, amb els Xiquets de Reus ja fa una colla d’anys

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *