Per què diuen UNIONISTES si volen dir ANNEXIONISTES?

Resulta que unionista en català té múltiples sentits (Irlanda, EUA) i alguns de genuïns, referits a la nostra història.El problema amb el terme unionista, però, és sobretot semàntic més que de confusió històrica o de referents. Significa “partidari de la unió” i si mirem les diverses accepcions d’unió, n’hi ha una de política:

4 DR INTERN/HIST 1 Acte pel qual dos o més estats s’uneixen sota un únic cap d’estat. Unió personal. Unió incorporada.
    2 Conjunt dels estats units sota un únic sobirà. Unió Soviètica. Unió dels Emirats Àrabs.

En consonància amb aquesta accepció, es podria emprar unionista en el nostre context per denominar els federalistes o els confederalistes en la mesura en què plantegessin una vinculació entre iguals. Però si designem com a unionistes els que simplement defensen el derecho de conquista, que és l’únic argument que tenen els que volen l’annexió de Catalunya a Escanya, estem falsejant la realitat. El PP no vol una unió entre Catalunya i Escanya, vol la desintegració de la llengua i de la cultura catalanes per tal que el nostre país esdevingui una àrea amorfa del seu. Volen fer amb Catalunya allò que Hitler féu amb Àustria, amb la diferència que Hitler va procurar passar per demòcrata muntant un referèndum d’opereta que maquillés la seva annexió o Anschluss. En canvi, els hereus del criminalíssimo Franco mai han demanat que Catalunya pugui expressar en un referèndum si desitja contribuir a fer realitat el deliri genocida franquista que Escanya acabi sent una sola nació.

Algun membre del partit mononacionalista de dretes podria argumentar que sí que es tracta d’una unió, però no pas entre Escanya i Catalunya sinó entre Catalunya i les frankenautonomies asimètriques, però no és això el que diu la seva constitució neofranquista i antidemocràtica en l’article 2, que parla de nacionalitats, però no concreta quina és la nacionalitat castellano-escanyola equivalent de Catalunya.

Si us he convençut que deixeu d’anomenar unionistes els annexionistes, ara podríem tenir un altre problema, estilístic. Cada vegada que ens referíssim als mononacionalistes d’esquerra ens quedaria el dubte de si havíem de dir que “els annexionistes i els unionistes estan d’acord en X”. Però, de fet, estareu d’acord amb mi que les proclames federalistes que se senten des de l’onze de setembre del dotze tenen la mateixa credibilitat que el decàleg de la granja dels animals: volen que ens unim com a iguals amb Escanya, però els escanyols seran més iguals que els catalans.

Descartada la sinceritat de les proclames federalistes dels suposats unionistes suposadament d’esquerres, companys de paperetes dels franquistes ribotejadors esquerranosos, jo no tinc cap problema a incloure en el terme annexionistes els d’est UPyD, els d’aqueix PP, els d’aquell PSOE i els colons-colonos-c’s.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.