Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

4 de novembre de 2012
2 comentaris

El Manifiesto contra la independència de Catalunya: un cínic exercici d’argumentació autista

Un grapat de “personalitats” espanyoles ha signat un Manifiesto contra la independencia de Cataluña. Llegint-ne la nòmina podria soprendre trobar en un mateix rastre gent d’esquerres com Almudena Grandes i ultres de la FAES com Vargas Llosa. Tanmateix no sorprèn. «Lo que les une: España Una». Ben mirat el llistat d’adhesions conforma un totum revolutum, un sac de grills. En conseqüència, cauen en contradicció. Sobretot en contradicció democràtica. Perquè com la història ha demostrat amb fets provats, Espanya i democràcia són conceptes antitètics, que això d’«España democrática» és un oxímoron. Els espanyols no saben què és pensar i actuar democràticament. Queda això novament palès en aquest manifest, on topen i es contraposen les diferents concepccions democràtiques, la pseudo i la light, la Uniformemente Constitucional i la Uniformemente Federal, «Tanto monta, monta tanto». Diu el Manifiesto: «Los independentistas para llevar adelante su denominada transición nacional se proponen violentar la ley democrática». Quina llei democràtica queda violentada? La Constitución Española? Quina llei “democràtica” violenta votar sí o no? O siga votar i decidir? Saben aquestes “personalitats” de què parlen quan parlen de “democràcia”? Podríem pensar que sí, almenys la “personalitat” que va redactar aquesta part del manifest: «En Cataluña existe un profundo sentimiento nacional […] No obstante, si ese sentimiento de forma mayoritaria se manifestara contrario de modo irreductible y permanente al mantenimiento de las instituciones que entre todos nos dimos, la convicción democrática nos obligaría al resto de los españoles a tomarlo en consideración para encontrar una solución apropiada y respetuosa». Amén. Quanta «comprensió democràtica…» De moment, aquests no branden els tancs.

Diu la sentència popular, que cap d’aquestes “personalitats” no deu conéixer: Qui no acudeix a la gotera, acudeix a la casa sencera. No retrocedirem ni abastarem els tres-cents anys de dominació espanyola, totes les prohibicions i persecucions i humiliacions que hem patit dels espanyols, de paraula i obra, «por justo derecho de conquista». N’hi haurà prou d’agafar el període recent des de la mort del dictador nacionalcatòlic ençà: com han menysprat els Països Catalans, en concret Catalunya, atacant la llengua i les institucions, retallant l’estatut, posant en qüestió el model educatiu… a banda l’espoliació econòmica, la “solidaritat” que en diuen ells, que en comptes d’agrair-la l’han negada. Però que contents es posaven tots ells quan passaven el ribot, quan guanyaven una sentència contra el català… I caldrà unir les tres decàdes llargues de terrorisme espanyol impune al País Valencià. Molt contents estaven els espanyols quan ens la fotien, molt callats han estat els «demòcrates espanyols», unionistes i federalistes, mentre anaven multiplicant-se les goteres. Ni un gest de solidaritat, ni un mot de reprovació. O burla o silenci. I ara de què s’escamen? Tal faràs tal trobaràs, que no ho sabien?

Seria inútil demanar a aquestes “personalitats” un mínim, i higiènic, exercici d’autocrítica. Seria saludable, democràticament parlant, que s’atreviren a entonar un sincer “mea culpa” en comptes de l’arrogància de què fa gala el Manifiesto. El Manifiesto: un exercici d’argumentació autista. D’on no hi ha no se’n traure. Als espanyols, siguen d’esquerres o de dretes, no se’ls pot demanar una mínima reflexió sensata. España Una. És el seu dogma. La resposta catalana al seu cinisme només pot ser una, que sens dubte no entendran, i no per la llengua en què s’expressa, sinó per la –inútil– interpel·lació ètica i democràtica: «Vergonya, cavallers, vergonya!».

  1. Ja fa temps que, desde España (una!), España (grande!), España (libre!), s’ha provat de fer casar el nacionalisme, el catalanisme, l’independentisme, tots els ismes que no siguin espanyolisme, com una quimera de la dreta catalana. El mal és que molts d’aquests intel·lectuals d’esquerres (d’això de la intel·lectualitat on donen el carnet? perquè com a mínim una miqueta d’història no aniria malament) s’han apuntat a la cançó. Ells són els guais, els cosmopolites, els españols (unsgransilliures) no nacionalistes. M’agradaria saber on han anat a raure tots aquells intel·lectuals d’esquerres que parlaven d’independència i catalanisme als 70’s. Han mort tots? Estan tancats en gulags?

    Salut! 

  2. la definició que millor s’escau quan pensem en els cosmopolites constitucionalistes antinacionalistes és la que els dedicà Joan Fuster, el gran assagista i intel.lectual compromés amb el seu temps, “sibarites del desdeny”. No els cal no només negar l’evidència històrica de la  històrica i ben actual persecució política  de la llengua catalana – només caldria que repetiren allò de “el castellano nunca fue lengua de imposición sino lugar de encuentro” -, disfressant de neutre i idílic bilingüísme  la situació diglòssica de dues llengües en contacte, ergo en conflicte, on naturalment la llengua catalana es en clara situació d’inferioritat sotmesa a la presió de la substitució lingüística, sinó que neguen qualsevol reivindació de millora de finançament com si fora un plany provincià i insolidari, no acceptant ni remotament que Catalunya – que dir del País Valencià, ai las – patisca cap tipus d’expoli fiscal. Que sí, que la gent d’Espanya no serva cap tipus d’animadversió cap a Catalunya, diuen sense pudor – que li ho diguen a González Pons que diu que “a mosatros ens agrada Catalunya -. Però és clar, a qui li agrada reconéixer que el seu país ha colonitzat  una nació en un procés d’assimilació que encara, malgrat el seu procés de naturalització, no s’ha culminat? La resposta és clara, a la gent honesta.
    A vosaltres vos dic, amics catalans, que penseu que seria dels polonesos, xecs, romanesos, … si no s’haguera ensorrat la Unió Soviètica? La gent hauria naturalitzat que el rus  , després de la seua introducció paulatina hauria esdevingut la seua altra llengua pròpia. Serien bilingües. Primer pas per a esdevindre monolingües, una vegada es reconeguera com a llengua comuna de tots els països eslaus de l’òrbita soviètica, prestigiant el seu ús i reduïnt l’ús social de les llengües “regionals”, amb el suport de la població d’origen rus que s’anara establint al llarg de tots els territoris, la qual, des de la consciència de la seua supremacia, s’acomodaria en el seu monolingüisme, afavorint la substitució lingüística per part dels educats aborígens, que no voldrien posar en qüestió la preminència de la comjnicació per davant de qüestions identitàries i d’altres quimeres, dirien també. Un exemple clar el trobem a Ucraïna. Recorde una alumna ucraïnesa de parla russa que em deia que ella era molt ucraïnesa, però que no parlava ucraïnés, que allò era de gent baixa, i això que era molt bona xiqueta. Vos sóna, valencians?
    Mireu, així com a València, on són conscients de la seua hegemonia, també a vosaltres no  reconeixen els menysteniment  al que han sotmés i continuen sotmetent la nostra llengua, és més continuen creient que es persegueix el castellà excloent-lo del sistema educatiu, continuen creient que el requisit lingüístic atenta contra la igualtat d’oportunitats i és un altre exemple d’imposició, no reconeixen el català com a llengua oficial a Europa, quedant relegada a llengua regional, no reconeixen Catalunya com a subjecte històric en tant que nació, neguen fins i tot el procés d’assimilació històric, com si fora una cosa del passat sense conexió en l’actualitat. En fi, què vos he de dir que no conegueu? Ànim i sort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!