Republicans i Independentistes

Bloc personal de Carles Macian

5 de juny de 2007
2 comentaris

R, de Republicana

La reflexió que està obrint la gent d’ERC no és només estratègica, de partit. Hi ha una clau superior, una clau que ens apunta directament a la crisi estructural de l’abstencionisme.

Des d’ERC, hem de ser capaços d’anar més enllà del tacticisme, de la picabaralla política o de la política de moviments. Des d’ERC hem de ser capaços de fer una proposta de Radicalitat democràtica, una proposta de dignitat política. Una proposta que torni la nostra R, el Republicanisme, a la primera línia de l’agenda política.

Sembla que el sistema democràtic català està patint una malaltia crònica, estructural, el símptoma més evident de la qual és l’elevat índex d’abstenció que es dona en totes les conteses electorals d’àmbit no estatal (municipals, catalanes, europees), fins i tot en els referèndums.

Les darreres eleccions municipals han posat a la primera línia de la reflexió política l’anomenat problema de l’abstencionisme. Per mi l’abstencionisme no és la malaltia, si no el simptoma. La malaltia real és l’allunyament de la política de les persones i el seu recíproc, l’allunyament de la ciutadania de la política.

Fins ara, cap força política ha sabut receptar una teràpia eficient per a aquesta malaltia. Estic segur que, la primera que ho aconsegueixi, s’acabarà portant el gat a l’aigua. Quina serà?

Pot ser que sigui una força populista, dretana, fins i tot xenòfoba.

Pot ser que sigui una força no marcada per la partitocràcia actual, a l’estil del Partit Demòcrata Europeu que propugna l’ex-president Maragall.

O pot ser que sigui una força d’esquerra, compromesa amb la llibertat nacional, social i, també, individual. Si la gent d’ERC som capaços de recuperar la nostra R, la R del republicanisme, podrem donar resposta al problema de l’abstencionisme. I, de pas, evitarem el perill de la demagògia populista o dels experiments de laboratori.

La R, de Republicanisme, és la R, de Radicalitat democràtica. Cal actualitzar aquest concepte polític i posar-lo al servei d’un aprofundiment real de la participació política, acostant les decisions a la ciutadania, acostant instruments d’informació per a sostenir aquestes decisions, introduint fórmules més operatives de participació, com els referèndums, els nuclis d’intervenció participativa, els pressupostos participatius, la democràcia electrònica o l’experimentació de les llistes obertes en l’àmbit municipal (districtes, per a començar). El republicanisme és un corrent polític amb arrels molt antigues i amb una gran projecció de futur, precisament ara que la democràcia representativa quadriennal comença a mostrar símptomes d’esgotament. Aprofitem-lo.

La reflexió post 27-M no només és una reflexió sobre les factures dels pactes nacionals o sobre l’estratègia de la direcció d’ERC. Hi ha una clau més, potser la més important. És la clau de la renovació democràtica. I aquesta reflexió ens afecta a tots i totes, votants i abstencionistes, catalans i espanyols, de dretes i d’esquerres.

  1. Cal miarra pel país,  i en aquesta clau entennc el teu anàlisi. Però si mireu pel país i no només pel partit penso que l’anàlisi hauria d’intentar establir ponts de connexio amb les CUP.

  2. La R de republicanisme és democràcia, el que tenim ara no és cap democràcia real. No m’agrada això de radicalitat, es una paraula que només té sentit quan s’aplica contra els radicals, és a dir, només soc radicalment contrari als radicals perquè demostren que no son oberts ni dialogant.

    Malgrat tot entenc el que vols dir, i estic parcialment d’acord amb el teu anàlisis, Però jo em pregunto perquè la actual direcció d’ERC no ha promulgat les llistes obertes en el partit?, començant per nosaltres mateixos,  a on esta la limitació de mandat a 8 anys dels càrrecs públics, perquè encara existeixen els diputacions amb els seus diputats designats directament pels aparells dels partits cobrant un sou que permeten fer política pagant els contribuent…etc, a on està la veu de l’ERC que critica amb tota aquesta manca de claredat democràtica.

    ERC ha de recuperar la R de republicanisme, però ha de començar donant exemple i per desgracia en els darrers anys no ho ha fet, ans el contrari ha volgut jugar amb les mateixes armes que els demes partits, i això sempre acaba embrutant les mans. Espero que ara ens la netegem i poden tornar a donar exemple.

    Per acabar un altre punt important per lluitar contra l’abstenció és apart de la credibilitat, és tenir un projecte engrescador que porti a un salt qualitatiu en la vida de les persones. Catalunya com a nació es un projecte engrescador en canvi Catalunya com una província espanyola no ho és. I es aquí a on en Carod ha fet desmotivar el personal amb el pacte amb en Montilla. Tants els catalanistes per motius obvis com els no catalanistes perquè aquest com no creuen en una Catalunya sobirana només voten en clau espanyola: PP o el PSOE en les eleccions generals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!