Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

14 d'abril de 2021
2 comentaris

El desamor ve de lluny, Corts Generals 1382-1383

 

Alzira, el 2 de juliol de 1382, El comte -rei Pere III ha convocat Corts Generals a Montsó, per al 30 de setembre , li cal aconseguir un important donatiu dels aragonesos per a prosseguir la guerra de Sardenya. Hi són convocats tots els regnes de la Corona, llevat de Sardenya i Còrsega. El monarca tornarà a l’Aragó, el bregós Pere que a les Corts de Saragossa, al 1347, fou humiliat , fet quasi presoner i on perdé poder davant dels unionistes.  A Saragossa fou on esquinçà amb el punyal el document dels rebels i d’ençà és conegut com el “del Punyalet”.

El distançament entre el comte-rei i Aragó cada dia passat s’ha fet més gran, el monarca és a Alzira, se sent malalt, la pesta amenaça Montsó, convoca Corts a Gandesa. Els representants aragonesos es neguen a participar en una població del territori del Principat, el rei Pere es veu obligat a convocar de nou a Montsó les Corts per al 24 d’abril de 1383. La proposició real tindrà el lema “Ecce assum quia vocastis me”,  “Veus-me ací, car me havets appellat”, i al seu voltant girarà el discurs.

La tibantor és gran a la sala major del castell. A una banda els braços dels regnes de València i Aragó, a l’altra, els de Catalunya i Mallorca.  Els aragonesos demanen en quina llengua el rei farà la proposició i en quina es farà la resposta, “fuit deliberatum per dominum regem quod ipse dominus rex suam proposicionem en lingua Cathalana faceret seu proferret et quod dominus infans Martinus…responderet…in lingua aragonense”, el rei decideix que ell parlarà en català i que el seu fill Martí li contestarà en nom de tots els representants en aragonès.

La pesta és a Montsó, el monarca vol continuar les Corts a Tamarit de Llitera on també arriba la pesta i finalment decideix  fer-les a Fraga, el que els aragonesos accepten perquè “villam de Ffraga esse de regno Aragonis”, afirmació que el doctor en lleis, Pere Terreny, síndic de la ciutat de Barcelona rebat en nom dels braços dels catalans dient que “villam predictam de Ffraga esse de Catalonia principatu”.  Ben segur que el comte-rei Pere recordà aquelles Corts de quasi 40 anys enrera quan marxà de Saragossa cercant un lloc segur, i ell mateix contà “E com fos en vista de Fraga, mossèn Bernat de Cabrera nos dix. Senyor, vets aquell lloc?. E nós li diguem: Hoc. Doncs, de Catalunya és. E nós en aquella hora diguem: O terra beneita, poblada de lleialtat!”.

24 de maig, la pesta avança i amenaça Fraga.  El rei anuncia prosseguir Corts a Torrent de Cinca., el que no s’accepta. El 15 de març de 1385 es reuneixen de nou a Montsó, el rei aconsegueix el donatiu d’Aragó. El 5 de gener de 1387 morí.

L’animositat d’Aragó a Catalunya segueix viva. I la terra poblada de lleialtat, la terra estimada pel rei Pere III segueix essent lleial a la seva llengua.

 

Il·lustració: Castell de Montsó. Autor:Francisco Martínez Arias

  1. O terra beneita, poblada de lleialtat!”.

    Qui sap si d’ací a 637 anys algú com nosaltres podrà repetir aquesta frase: O terra beneita, poblada de lleialtat!”.

    Tan de bo! pels nostres descendents i per la nostra civilització.

    Salvador Molins i Escudé, Consells Locals de la República Catalana Independent, el de Berga i el del CDR*BIC (Berguedans per a la Independència de Catalunya). Som 10 Milions, Catalunya Acció.

    1. Fraga i la Franja mantenen la fidelitat a la llengua malgrat els convulsos segles viscuts. I els catalans persistirem en el nostre anhel i voluntat de conformar la república independent. I ho aconseguirem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!