Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

11 de maig de 2009
0 comentaris

La Canonja, el municipi 947

El divendres passat vaig acompanyar al Conseller Ausàs en una jornada de treball, amb els ajuntaments de Tarragona i l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de La Canonja. L’objectiu era fer-los entrega de la proposta d’avantprojecte de llei per la creació, en el fons la restitució, del municipi de La Canonja, que serà el municipi 947, un cop tramitat el projecte legislatiu. Aquest és un procés que he viscut des del principi amb la denegació de l’expedient, tramitat per la via ordinària, que hi va haver l’any passat. La Canonja va ser municipi fins el 1964, en què va passar a formar part del municipi de Tarragona. De fet, formalment l’1 de gener de 1965 el municipi queda formalment annexionat a Tarragona.  L’any 1982 es va constituir com a entitat local menor, actualment EMD. La previsió és que aquest mes de juliol el consell executiu del govern aprovi l’avantprojecte i el trameti al parlament, on si es compleixen els terminis habituals a principis de l’any que ve, març o abril es pugui publicar la llei que doni la plena municipalitat a La Canonja. ////segueix ////

El més destacat d’una llei com aquesta és la creació en si, però té molta rellevància la regulació de la transitorietat que ha de comportar que una EMD (en aquest cas), es converteixi amb un ajuntament, amb la conseqüent divisió de béns, drets, obligacions i serveis que això ha de comportar. Sobretot s’ha de regular aquesta transitorietat perquè no pugui generar cap ineficiència en la prestació d’algun servei municipal, o generi indefensió a treballadors i administrats, les obres que s’estan executant, etc… Per exemple, fins a la constitució del nou consistori que resulti de les eleccions del 2011, la Canonja es regirà per una comissió gestora designada pel Conseller de Governació , d’acord am els resultats obtinguts en les últimes eleccions municipals en les meses corresponents al territori de la Canonja. Malgrat algun rellevant aspecte econòmic del ric municipi de la Canonja, que pot generar algun estira i afluixa, la resta està ben lligat perquè sigui possible i viable el municipi 947 de Catalunya. Em preocupa altres moviments, algun poc jusitificable, que hi pogués haver, en particular amb una part de les EMD que hi ha a Catalunya.

 Per decret de govern actualment no és possible crear cap nou municipi, atenent els dos requisits de distància i habitants. Fins al 1998 que és on s’endureix aquesta visió més restrictiva i racional, les tres darrers municipalitats varen ser la Palma de Cervelló el 1998 (com a segregació d’una part de Cervelló); Riu de Cerdanya  el 1997(que era EMD de Bellver de Cerdanya i que amb poc més de 100 habitants! es convertia en municipi, segurament una bestiesa), i Sant Julià de Cerdanyola el 1994 (com a segregació d’una part de Guardiola de Berguedà). Per la via del rang de llei, o sigui per la via encara més excepcional, el darrer antecedent és la Llei 1/1994, de 22 de febrer de creació del municipi de Badia per segregació de part dels termes municipals de Barberà del Vallès i de Cerdanyola del Vallès.

 Si com sembla, el cas de la Canonja té quòrum suficient, a partir de l’aprovació pel Govern de la Generalitat que serà al voltant del juliol, s’ha d’admetre a tràmit el Projecte de llei per la mesa del parlament, s’haurà de debatre en comissió, el preceptiu dictamen del consell consultiu, la seva exposició en el ple i la seva votació. Un cop publicada la llei, s’està parlant d’un termini mínim de 2 mesos per tenir temps suficients per entrar plenament en vigor, per tant, el primer semestre de l’any que ve.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!