Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

20 d'abril de 2009
1 comentari

30 anys de les primeres eleccions municipals, l?acte d?Esparreguera

Aquest dissabte, el dia abans que es celebressin els 30 anys de les eleccions municipals del 79, vaig ser a Esparreguera en un acte promogut pel consistori. Va ser crucial, el fet que un regidor de l’ajuntament, en Josep Rovira, és un vell conegut i amb qui actualment treballem junts. Ho dic perquè lògicament aquestes setmanes, n’hi ha hagut moltes d’aquestes celebracions, que tenen un to marcadament local, i en la majoria hem hagut de rebutjar la invitació per no poder acceptar-les. ////segueix////

 

 

Del llarg acte d’Esparreguera, consistia amb la benvinguda de l’Alcaldessa, una intervenció d’un historiador del Baix Llobregat, per parlar de la transició fins a les primeres eleccions municipals i el moviment obrer de la comarca. Finalment, una taula rodona amb l’alcalde del 1979, i un representant de cada grup municipal que va obtenir representació per aquest ordre (PSC, PSUC, CiU, ERC, Independents per Esparreguera). D’aquesta taula rodona retransmesa en directe per Ràdio Esparreguera, la quarta que es va crear al país com a emissora municipal, hi va haver alguna situació delicada, i divertida a la vegada. Em vaig quedar amb dos elements que són constants aquests dies, sobretot quan parlen els protagonistes municipals del 1979:

 

          la migradesa de mitjans dels ajuntaments i un funcionariat fidelitzat a l’anterior règim, poc professionalitzat

          la pregunta del què es va fer al consistori , amb el cop d’estat espanyol del 23 de febrer de 1981

 

És curiós perquè són els temes recurrents i habituals quan l’ambient relaxat ho porta. El dia de l’acte de Banyoles, o les intervencions dels alcaldes de Terrassa, El Masnou, Molins de Rei… del 79, també van acabar sortint aquests dos denominadors comú.

 

Bé, en definitiva el nostre reconeixement als que van fer possible, ja no només els primers ajuntaments democràtics, sinó els que van portar la democràcia plena. Perquè les primeres eleccions municipals, en el fons, van servir per fer el pas definitiu a la consciència de la participació democràtica plena.

  1. Gràcies per venir, malgrat el que vas haver d’aguantar. Déu ni do!!! Ens sortim de la mitjana del país? Bé de tot s’aprèn, si més no, ara ja saps que un feixista del teu poble és menys feixista que el d’un poble veí. Molta salut amic,

    Josep

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!