17 d'octubre de 2012
Sense categoria
5 comentaris

Sempre llibres

 Francesc Serés és un amic i un escriptor molt bo. La revista Time Out Barcelona li va encomanar uns contes que sortirien cada setmana i no podien tenir més de cinc mil espais, nou-centes cinquanta paraules o sia dues planes i mitja com a màxim. En va fer trenta-set, que formen aquest llibre, Mossegar la poma (Quaderns Crema) i que constitueixen una altra mostra de la capacitat creativa d’un autor que no s’atura d’assatjar noves formes d’escriptura. Puc dir als lectors que varen llegir La força de la gravetat (Quaderns Crema), en què a través de petites històries ens donava una visió de la Catalunya contemporània, que aquest llibre és tota una altra cosa.

Aquí els protagonistes de cada conte són parelles, i com que el comportament de cada parella és prou singular, Serés en ofereix un mosaic de situacions i d’enjòlits, d’accions i desenllaços que ens donen un bon panorama sobre aquestes relacions ara i aquí. Hi ha un retrat ben punyent, divertit, irònic i fins i tot costumista sarcàstic d’encarar l’amor i moltes de vegades el desamor. L’escriptor fa servir temes tan clàssics com l’avorriment d’Adam i Eva en el paradís, d’on ve el títol del llibre, com realitats quotidianes com la d’uns oncles que s’han de fer càrrec d’uns nebots orfes. Una visió complexa, desencisada, dura i tacada d’escepticisme sobrevola totes les contarelles amb una llengua catalana ferma, fèrtil i ben viva i vivificadora.

&&&

UN EXCEL·LENT PONÇ PUIGDEVALL. L’any 1998 va publicar el recull de contes Era un secret (Quaderns Crema), que va representar la irrupció a les lletres catalanes d’un nou escriptor savi, sensible, detallista, commovedor, que bevia en fonts tan diverses com Onetti, Faulkner, Lowry o la Beat Generation per indicar alguns referents. Si hi ha algun lector que no ha llegit aquest llibre, el pot recuperar perquè val l’alegria. Ara acaba de treure L’atzar favorable (Tusquets), un recull de set contes en què demostra la seva extraordinària força d’estilista de la llengua catalana. A través d’un personatges plens de problemes quotidians que ells mateixos s’han creat moltes de vegades, ix aquest idioma ponçpuigdevallià fet de frases sinuoses i exactes, ritmes que reflecteixen les obsessions i les curolles dels personatges, tot mesclat amb un humor fi que et dóna el punt d’enfocament exacte d‘una llengua que va llatina mentre et fa avançar pels meandres d’una accions interiors que ens diuen molt de nosaltres mateixos. Una obra magnífica i rellegible.

&&&

UN PARELL DE LLIBRES BONS. D’entre les novetats que estic llegint i m’agraden molt en destacaré una quantes. I) El talent (Labreu), de Jordi Nopca. Una novel·la amb un ritme trepidant que ens conta la història de dos editors que roben un prototip capaç de detectar el preuat i fugisser talent narratiu. A partir d’aquí vivim dins un text d’aventures literàries que ens arrossega per pàgines d’una alegria, una imaginació i una sensorialitat extraordinàries. II) Marina Espasa ha publicat La dona que es va perdre (Empúries), en què a partir d’una arquitecta que s’enamora d’un topògraf que forma part dels Talps, uns éssers que volen dominar la Terra, en dóna una faula riquíssima que ens fa volar per camins allunyats de l’evasió i dins els territoris d’un poètica que beu dels grans mestres, Trabal, Perucho, el Grup de Sabadell, Calders, i ens fa lletratremolar els límits de la realitat. Una novel·la ben anticonvencional per a lectors fins i divertits. III) Quan érem feliços (Destino), de Rafel Nadal són unes memòries, bellíssimes, d’un home que pertany a una família nombrosa i patrícia de Girona i ens conta amb primfilada exactesa i amb una cal·ligrafia excel·lent la infantesa i joventut i unes històries tan certes com novel·lesques: la Girona durant el franquisme, els comflictes entre pares i fills, la fam de rebel·lia, la vocació, etc. Un llibre fet a mà i amb sensibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!