El català, llengua estrangera a Perpinyà

Segons l’enquesta d’usos lingüístics a la Catalunya del Nord realitzada en 2014 per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i l’Institut Franco-català Transfronterer  de la Universitat de Perpinyà, el  prestigi de la llengua catalana dintre la població de la Catalunya Nord creix  al mateix temps que el seu ús habitual es manté molt baix, és a dir en una proporció de 5%.

Per tant es pot afirmar que hi ha a Catalunya Nord  un dèficit d’ús habitual de la llengua catalana malgrat les competències lingüístiques  d’una tercera part de la població.

Per exemple, en  els àmbits de consum i serveis, l’ús sol o compartit de la llengua catalana varia del 0,6 % a les administracions al 8,1 % a les botigues de petit comerç.

A Perpinyà no es parla català al carrer excepte els gitanos del barri cèntric de Sant Jaume (molts  serien arribats de Figueres durant la guerra civil) o quan hi ha molts turistes que vénen del Sud durant la setmana santa o l’immaculada.

A fora de l’àmbit reduït de la comunitat gitana on es parla un català sovint estrany o d’uns entitats on es cultiva el gust, el desitg i el plaer  de parlar català, cal confessar que el català a Perpinyà va convertir-se per moltes persones, empreses i administracions en una llengua estrangera  com l’inglès, l’italià o el rus.

Es per exemple la realitat de l’estatut del català en les poques escoles o col·legis on el català s’estudia a Perpinyà. Moltes son els mestres i professors francesos que hi treballen que son, malgrat llur nivell cultural sovint elevat, convençuts del caràcter estranger del català a Perpinyà.

Venda de fuets a un supermercat d’Occitània a prop de Catalunya Nord

El grup d’establiments escolars del departament de Pirineus orientals (Catalunya Nord) que depen del ministeri de l’educació nacional i que proposa formacions per adults (GRETA) escriu en el descriptiu pedagògic de la seva « plataforma llengües estrangeres » que l’objectiu d’aquesta formació és el « domini de la pràctica d’una o de de diverses llengües estrangeres vinculades amb el projecte profesional : inglès, espanyol i català ».

Una escola privada de Perpinyà dona en un anunci els preus de les seves classes de llengües estangeres : inglès, espanyol i…català.

L’oficina de turisme de l’ajuntament de Perpinyà sembla opinar de la mateixa manera : escriu en el seu lloc internet que hi ha una escola al centre de la ciutat que proposa cursos de llengües estangeres : espanyol, inglès, rus, català i…francès com a llengua estrangera…pels catalanoparlants ?

 

_____________________________________

 

# Sobre el mateix tema : quina llengua per una Catalunya independant ?

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *