Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

27 d'octubre de 2018
0 comentaris

Quan una llei més dura no pot aplicar-se

Hi ha situacions especials el les quals un jutge de qualsevol estat europeu membre de consell de l’Europa no té el dret d’aplicar una legislació penal que pensava aplicable als fets que deu jutjar perquè era vigent en el moment de la comissió del delicte.

En una sentència del 17 de setembre de 2009, la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (Scoppola v. Itàlia) va decidir de modificar la seva pròpia jurisprudència sobre el article 7 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals.

El Tribunal Europeu  va jutjar que l’article 7.1 del Conveni no només garanteix el principi de la no retroactivitat de les lleis penals més greus, sinó també, i implícitament, el principi de la retroactivitat de la llei més suau. Aquest principi es regeix per la normativa segons la qual, si la legislació penal vigent durant la comissió del delicte i les lleis penals aprovades amb posterioritat abans del pronunciament d’una sentència ferma són diferents, el jutge haurà d’aplicar les disposicions més favorables al processat.

El Tribunal Europeu recorda així mateix que s’ha anat formant progressivament un consens a nivell europeu i internacional per a considerar que l’aplicació de la legislació penal disposant una pena més suau posteriorament a la comissió dels fets, s’ha convertit en un principi fonamental del dret penal.

Aquest principi va ser proclamat per la  Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea del 7 de desembre de 2000 i pel Pacte internacional dels drets civils i politics del 16 de desembre de 1966.

Jurisdiccions nacionals, com la Cour de Cassation de la repùblica francesa, van donar exemples de lleis indiscutiblement més suaus  : lleis que introdueixen en la legislació cas d’exclusió de responsabilitat penal, lleis que limiten la possibiliat d’aplicar-les o lleis d’abrogació de delictes.

En aquestes situacions, els jutges i els tribunals han d’absoldre.

En canvi, si la llei camvia per a convertir-se en una normativa més dura i repressiva, aplicable a nous fets o en noves circumstàncies, només podrà aplicar-se la llei antiga que era en vigor durant la comissió dels fets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!