La confessió del homicidi de Franco a Perpinyà

No es tracta de la confessió judicial d’un crim que va quedar-se impunit durant més de quaranta anys però del darrer llibre de Joan-Lluís Lluís, que ha rebut recentment el prestigiós premi Sant Jordi de la novel·la amb « Jo soc aquell que va matar Franco » i que va ser presentat per l’ecriptor ell mateix dissabte 17 de març de 2018 a la mediateca de Perpinyà  durant un « esmorzar literari ».

La novel·la, va explicar el autor, és una ucronia que correspon a un gènere literari molt poc utilitzat pels escriptors de llengua catalana. Cal destacar que l’historiador andorrà  Albert Villaró (La Seu, 1964) va publicar al mes de febrer de 2018 la novel·la ucrònica ‘El sindicat de l’oblit’ (Columna) on fa morir Franco en un atemptat en 1936.

Joan-Lluís Lluís  insisteix : segons ell, no es un atzar. Hi ha una actualitat del franquisme i d’aquest punt de vist es pot afirmar que Franco no ha mort. L’ucronia pot tenir correspondències amb el present però no hi ha passat, ni present ni futur en una obra de ficció i sobretot en una ucronia .

L’autor, que és de Catalunya nord i va neixer a Perpinyà en l’any 1963, evoca el estatut de la llengua catalana a França i el seu aprenentatge del català que va començar quan tenia setze anys  en un ambit institucional i social on estudiar català semblava a gairebé tothom una cosa estranya o inutil.

El fet que França sigui una república i una democràcia, va dir l’autor de Catalunya nord, no impedeix que l’estat va comettre-hi el crim d’haver decidit de matar totes les llengües del país.

Joan-Lluís Luís va expressar a Perpinyà el seu orgull de rebre el prestigios premi de literatura calana respecte al fet que no podia imaginar quan va descobrir, quan tenia quinze o setze anys, caminant  a la muntanya del Vallespir i trobant la citació del poeta Pere Quart gravada sobre una roca, que existia una literatura  catalana,  que podria rebre un dia aquest premi.

Aquesta citació era un vers que  ha servit d’exerg a la seva novel·la : Malfia’t de la història. Somnia-la i refés-la.

Es això que Joan-Lluís Luís va fer amb la seva novel·la.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *