Regles Fiscals i Previsions de Creixement

Deixa un comentari

Alguns països tenen regles fiscals per tal d’evitar dèficits excessius. El cas més conegut és el del Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea, que originalment limitava el dèficit al 3%.

Són efectives aquestes regles?

Un factor a tenir en compte és que els governs tendeixen a ser excessivament optimistes sobre les previsions de dèficit. A l’hora de dissenyar els pressupostos, els governs tenen previsions esbiaixades a l’alça respecte al creixement econòmic futur. Això implica que “preveuen” uns ingressos fiscals majors i un dèficit menor del que finalment s’acaba produint.

En un estudi per al període 1999-2007, Jeffrey Frankel i Jesse Schreger comparen les previsions dels països de l’euro zona (que poden rebre sancions si no compleixen amb el Pacte d’Estabilitat i Creixement) amb d’altres països europeus i no europeus. Els autors troben que els països de l’euro zona tenen una probabilitat menor de preveure dèficits per sobre del 3%, tot i que en realitat sobrepassen aquest límit més freqüentment que la resta de països.

En general, considerant tots els països inclosos en l’estudi, calculen un biaix “optimista” en el dèficit del 0,28% del PIB en la previsió a un any, del 0,93% en la previsió a dos anys i de l’1,9% en la previsió a tres anys.

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 10 de juny de 2016 per apunts