Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

12 d'agost de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Memòria dels vençuts

L’Antifranquisme a Mallorca i la lluita contra el dogmatisme i el sectarisme

 Per Miquel López Crespí, escriptor 

 

Evidentment, per a la gent que estiguérem acostumats, d’ençà els anys seixanta, a lluitar contra el feixisme no ens vénen de nou ni ens sorprenen les altres formes de feixisme, les més "modernes", com poden ser les campanyes rebentistes.

Pep Vilchez, un dirigent del desprestigiat carrillisme de les Illes, contribuí també amb dos pamflets publicats els dies vint-i sis i vint-i-set d’abril de 1994 a "encalentir l’ambient" en contra meva i en contra del llibre de memòries, L’Antifranquisme a Mallorca (1950-1970) que acabava de publicar "El Tall" aquell any.

La campanya rebentista d’aquests personatges era ben ordida i planificada. Potser ho estudiaren a fons pensant que podrien acabar amb un escriptor independent com en temps de la guerra acabaren físicament amb Andreu Nin, Camilo Berneri i tants marxistes catalans i estrangers en els Fets de Maig de 1937, a Barcelona. El "pes pesant" de la batalla enfocada envers la meva anihilació s’iniciava de forma brutal amb les "aportacions" de Pep Vílchez a la calúmnia i la intoxicació. El promotor de la reaccionària política de Santiago Carrillo a les Illes no podia consentir de cap de les maneres l’edició d’unes memòries d’un lluitador antifranquista que no era de la seva colla. S’havia d’aturar el pas a la memòria de l’esquerra revolucionària de les Illes. Ho provà amb dos pamflets titulats "1994. Presons i imprecisions (I)" i "1994. Presons i imprecisions (i II)". Era la "brillant aportaciò al debat" de recuperació de la nostra memòria històrica per part d’una persona que, malgrat les diferències polítiques, havia pensat no tenia un taranà tan brutal. Però amb els seus pamflets Pep Vílchez, com tants d’altres seguidors de Carrillo, demostrava qui era. Recordem que va ser un dels acceptaren sense protesta els antipopulars Pactes de la Moncloa, tan contraris als interessos dels treballadors. Vílchez, amb el seu atac rebentista, volia embrutar el meu nom de lluitador en identificar-me davant la població de les Illes amb Pol Pot i els criminals khmer rojos de Cambodja: "Per això, estic convençut que, si algun dia les idees de ‘dictadura proletària’ tal i com les entén Miquel López Crespí es duguessin a la pràctica, podrien acabar perfectament patint la mateixa situació que els khemer rojos d’en Pol Pot imposaren a Cambodja" (citació textual).

Vet aquí brutor sobre brutor. Es tancava la pinça entre aquest personatge d’una banda, i, de l’altra, els senyors Antoni M. Thomàs, Gabriel Sevilla, Albert Saoner, Bernat Riutort, Ignasi Ribas, Gustavo Catalán, José Mª Carbonero, Jaime Carbonero i Salvador Bastida; pel mig, les idees de República, socialisme entès com a poder dels treballadors i llibertat de les nacions s restaven identificades amb la paranoia del polpotisme. [Continuar]

 Els senyors del segon dels blocs citats, per arrodonir les mentides, insults i tergiversacions de Pep Vílchez publicaven dia vint-ivuit d’abril de 1994 en un diari de Ciutat el pamflet titulat "Sobre l’antifranquisme a Mallorca" on, novament, l’esquerra revolucionària de les Illes era acusada de "debilitar des del franquisme policíac, el Partit Comunista d’aleshores" (citació textual). El resum de la campanya podia ser aquest: "Miquel López Crespí, fals lluitador d’esquerra, membre de grupuscles impresentables, el Pol Pot mallorquí que voldria aplicar a les Illes els crims dels khmers rojos de Cambodja…" (!!!) Tan sols faltava que em declarassin jueu i em portassin a la cambra de gas, com feien els nazis amb els opositors alemanys i amb els membres de pobles oprimits per l’imperialisme alemany considerats de "raça inferior". Res no em a ser estalviat per la genteta que havia iniciat l’entrada en la política activa enlairant la bandera de Franco en totes les seves seus el dia que varen ser legalitzats per Suárez.

I la mentida de tot el que afirmaven en els seus pamflets es fa evident quan, anys després d’aquesta campanya rebentista, alguns dels implicats, com és el cas de Pep Vílchez, fan afirmacions completament diferents de les d’aleshores. I ho deixen escrit en un llibre. El cas més interessant és el d’un treball de Pep Vílchez que forma part del llibre Per viure en el record: Francisca Bosch i Bauçà (1932-1992), publicat per Lleonard Muntaner l’any 2003. El treball (pàgs. 141-147) es titula "Francisca Bosch i els anys difícils" i, vuit anys després de la campanya de calúmnies i mentides en contra meva, l’exdirigent del PCE illenc, com si volgués fer autocrítica, em situa ara amb els intel

×lectuals i dirigents polítics que sí que "deixaven testimoni d’una actitud progressista i democràtica" (pàg. 143). Vaja, per sort, no he hagut d’esperar cinc-cents anys com va haver d’esperar Galileo Galilei per a ser rehabilitat per l’església catòlica (en aquest cas el partit carrillista), i tan sols vuit anys després de la meva condemna pública per "heretge" he pogut veure escrita en els papers la meva "rehabilitació".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!