El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

5 de març de 2007
0 comentaris

«Habemus enquestes»

Els meus companys d’El Punt del Barcelonès Nord se’m van avançar dissabte, després que divendres, de manera suposadament informal, Iniciativa presentés els resultats de la seva enquesta electoral, que els donen motius per a l’eufòria. Segons la mostra, els socialistes fan el pitjor resultat de la seva història i baixarien fins als nou regidors, mentre que Iniciativa pujaria als set. L’altra gran novetat és l’aparició al panorama local del Partit de la Ciutadania, que obtindria un regidor. Aquest dimecres, Esquerra presentarà la seva enquesta. Persones que l’han vista diuen que atorga un pitjor resultats als socialistes i també que deixa fora de l’Ajuntament a Esquerra…

Tenim moviment demoscòpic a Badalona. Iniciativa va presentar divendres el resultat de la seva enquesta, encarregada a l’empresa Noxa i que s’ha fet sobre una mostra de 800 persones, i que té un marge d’error de +/- 4,5%. Dimecres, Esquerra Republicana farà pública la seva. Els republicans són hermètics amb el resultat, però algunes filtracions indiquen que el sondeig, que s’hauria fet sobre 600 persones, no els va precisament a favor. La primera conclusió de les dues enquestes és rotunda: els socialistes obtenen el pitjor resultat de la seva història des de 1983, per sota del pitjor resultat que va fer Joan Blanch i que va motivar el 1995 l’acceleració del seu relleu. Segons Iniciativa, el PSC passaria dels 12 regidors actuals a 9, que podrien ser 8 en el cas de l’enquesta dels republicans. Destaca de la mostra d’Iniciativa que Maite Arqué només obté una valoració de 4,6 punts, malgrat ser la candidata més coneguda, amb un 89% de popularitat. Arqué només superaria en valoració Xavier García Albiol del PP. El resultat dels socialistes s’explicaria per la fuga de vots en dues direccions: Iniciativa i Partit de la Ciutadania. Els ecosocialistes serien els gran beneficiaris dels resultats a la baixa del PSC; segons la seva enquesta passarien de 5 a 7 regidors, que podrien arribar a ser 8, segons els atribueix l’enquesta d’ERC. En cas que sigui cert el que afirmen haver vist l’enquesta d’ERC, ecosocialistes i PSC empatarien, cosa que obre un panorama d’incertesa a l’hora de formar govern. El Partit de la Ciutadania que encapçala el desconegut Lorenzo Merchán recolliria part del vot descontent del PSC -però també del PP- i això els permetria superar el llindar del 5% dels vots i tenir representació municipal. No en tindrien segons el sondeig republicà.

L’altre gran guanyador d’aquestes eleccions, si els comicis responguessin al patró de les enquestes, seria Convergència i Unió. Els nacionalistes de Ferran Falcó aconseguirien igualar els millors resultats de la seva història i potser superar-los: passarien de 3 a 5 regidors, segons la mostra d’IC, i es mourien entre els 5 i els 6 segons la dels republicans. Falcó es pot vantar, a més a més, de ser el segon candidat millor valorat, amb 4,9 punts, només dues dècimes per sota de Carles Sagués, sempre segons l’enquesta d’Iniciativa. Falcó, però, és més conegut que Sagués, 31 contra 22 per cent. Amb aquests resultats, CiU confirmaria la bona tendència que ja va experimentar a les darreres eleccions al Parlament a la ciutat.

A la banda dels partits que surten escaldats hi ha Esquerra Republicana i el Partit Popular. El menor dels socis del tripartit perd vots que van a parar directament a CiU i a Iniciativa. Segons l’enquesta ecosocialista, ERC perd la meitat dels seus regidors (de 2 passa a 1), i es diu que l’enquesta dels republicans els deixa sense representació municipal. En aquest context ja hi ha qui diu que ha estat una errada no col·locar el jove diputat Uriel Bertran com a cap de llista de Badalona i critiquen la tasca que han fet els dos regidors amb presència municipal, especialment el cap de llista, Jaume Vives, responsable de la regidoria de Drets Civils. A l’altre cantó de la balança, el Partit Popular també experimenta la seva pròpia sagnia, propiciada en part per l’aparició del Partit de la Ciutadania, que li pren vots per la dreta. Les dues enquestes coincideixen en un descens de 5 a 4 regidors del PP de García Albiol. Els populars semblarien acusar, també, el desgast de la imatge del seu cap de llista, que va protagonitzar un incident amb un manifestant anticonservador fa alguns mesos, cosa que li va valdre un bon número de portades als diaris de tot el país.

S’ha de tenir en compte que el moment de fer aquestes dues enquestes no s’havia fet públic encara que concorreria a les eleccions el Partit dels Ciutadans de Badalona, que tant pot erosionar encara més el vot del PSC com generar una certa confusió amb el vot al Partits dels Ciutadans, pel nom, cosa que pot limitar les possibilitats del partit de Boadella d’assolir representació municipal.

Encara és massa d’hora, però, per les enquestes. El 1999, tothom estava convençut que el PSC perdria bous i esquelles i el cert és que van acabar aconseguint 13 regidors, tal com havia vaticinat a darrera hora una enquesta publicada a El Periódico de Catalunya. S’ha de tenir en compte que nombrosos factors incideixen en el resultat final de les eleccions, el més important dels quals és la participació; dada que sembla que no ha tingut en compte, si més no, l’enquesta d’Iniciativa. L’índex de participació fa més o menys "barat" el preu de l’escó en funció de l’aplicació de la Llei d’Hondt. Les participacions més baixes sempre han afavorit al PSC a Badalona -només cal recordar que l’únic cop que han assolit majoria absoluta va ser el 1991 amb la participació més baixa fins aleshores de tota la història d’unes eleccions municipals-, però segons com vagin les coses també pot permetre l’aparició de formacions minoritàries que poden assolir més fàcilment el 5% necessari per tenir representació municipal. Per tant, tot resta obert. D’altra banda, el PSC encara no ha activat tots els ressorts que disposa per aturar una davallada que, de totes maneres, és més que previsible per la falta d’il·lusió que a dia d’avui transmeten els seus dirigents. Molts d’ells comenten que avui ja firmarien no baixar dels 10 regidors. Baixar per sota de 10 és, però, aritmèticament difícil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!