L’HOME I LA FESTA

Imatges d’un poble viu

Exposición permanente de fotografias

 

 

Preparativos

Inauguración

Visita virtual a la exposición

Concierto extraordinario

Actos culturales

 

L’home i la festa
 
Imatges d’un poble viu

 En una societat en procés d’individualització, la festa i tota l’organització que comporta, és un dels valors més desitjables per a qualsevol poble.  Tots els sociòlegs coincideixen en la immensa força socialitzadora que exerceixen les festes, especialment aquelles que necessiten un treball constant al llarg de l’any.  L’alegria compartida, l’espontaneïtat expressiva, l’estima per la vida  i la cohesió social són, es tinga fe o no, els elements fonamentals de les celebracions i rituals conformats per l’evolució històrica.

En les festes torrentines conflueixen la integració i l’associacionisme, el temperament personal i el treball en equip, la solidaritat i la competència sana. A Torrent es mesclen rituals, costums, tradicions i cultures, distants i distintes. Les festes, han sigut també, un dels pilars fonamentals que han permés sustentar la nostra llengua i àmbit privilegiat per a integrar-nos en una societat. Les festes són, en definitiva el sentir d’un poble.

 Qualsevol festa, en essència, és una afirmació de la vida. L’ésser humà sent que ha nascut per a viure i per a gaudir, i s’afirma més encara lluitant contra l’evidència de la mort. La cultura mediterrània està present en totes les manifestacions festives, i especialment a Torrent, cresol de pobles que han format la seua identitat.

L’home i la festa. Imatges d’un poble viu pretén apropar-nos a un patrimoni únic. Visitant l’exposició ens endinsarem en un món encés de llum i color, format al llarg dels segles. De la mà dels millors fotògrafs recorrerem, com en un viatge les celebracions més estimades d’un dels pobles més festers del món.  La festa engloba i integra. I lluny de la banalitat, ens ensenya molt de nosaltres mateixos.

 L’espai de l’EMAT condensa en cinc aspectes les manifestacions festives de Torrent: l’opulència, el foc, la flor, la devoció i la penitència. Qualsevol d’estes podria tindre, per si mateixa i per la seua transcendència, caràcter de festa major.

 Com a exposició viva, podrem també admirar la indumentària de la filada dels hospitalaris, vestit que reflecteix l’autenticitat històrica, ja que a més de la tasca investigadora que han realitzat els seus membres, va ser l’orde de l’Hospital l’encarregat de la  repoblació immediata de Torrent amb cristians vells després de la reconquesta.  La filada dels Buadins hi està present per tindre l’honor de ser l’origen dels Moros i Cristians a Torrent, la primera comparsa que es va fundar fa vint anys.

 Una maqueta representa la falla infantil d’una comissió compromesa amb els costums i les tradicions, i hi reflecteix les festes més populars de la població. Casualitat o designi, el cas és que ha coincidit enguany amb la temàtica de l’exposició. I per últim gaudirem del vestit de la reina de l’Encontre,  la  protagonista de l’acte més autèntic i genuí de la Setmana Santa Torrentina. La família Tormo Pardo ens ha cedit amablement el vestit perquè, a més, s’ha confeccionat seguint el patró històric de la indumentària d’una reina real basat en els quadres de l’època.

 Tres magnífics documentals completaran l’exposició i s’emetran de manera ininterrompuda durant l’horari d’obertura. L’un, realitzat i produït per l’Ajuntament amb la finalitat de sol·licitar la declaració de festa d’interés turístic nacional per a la Setmana Santa Torrentina, l’altre, Torrent dins del cor,  cedit per la comissió de les Terretes, molt entranyable i emotiu, en què es poden veure imatges antigues i modernes de les festes torrentines, mitjançant el somni d’una iaia i del seu nét, i l’altre, L’Entrada de la Flor , produït per a l’ocasió i amb guió original de José Manuel Almerich. Realitzat per Pyrene, SL, productora especialitzada en documentals etnogràfics i cine científic,  L’Entrada de la Flor es un documental filmat enguany, on es poden entendre perfectament els orígens de la festa més autòctona de Torrent i que no es repeteix en cap poble. Íntima, discreta i emotiva, l’Entrada de la Flor queda reflectida en esta filmació amb una qualitat única fins al punt que formarà part de la sèrie documental L’Espanya Prodigiosa produïda per a TVE. La duració de tots tres no supera en cap moment els vint minuts i en una visita mínima d’una hora es podrà entendre l’essència  més genuïna de les celebracions torrentines.

 I per últim, només ens queda parlar dels fotògrafs; Vicent Sanchis, Joan Carles Serra, José Manuel Almerich,  Francesc Jarque, Juan Carlos Borjabad, Alfredo Silla Agustí i Pepe Cardona són els vertaders artistes d’esta exposició. Triades amb tota minuciocisat entre treinta mil imatges pel propi comisari de la mostra, sense la seua visió esta mai no haguera sigut possible. A la sensibilitat de Vicent Sanchis, capaç de transmetre com pocs fotògrafs l’ambient humà s’uneix la força del color i el contrast de Joan Carles Serra, cronista gràfic i periodista vinculat  amb la cultura torrentina amb les noves tecnologies. La visió peculiar de Borjabad, dissenyador i fotògraf professional, l’elegància provocadora de la càmera de Jarque, les imatges nocturnes d’Alfredo Silla, professor de imatge i so, i l’històric Cardona, una autèntica institució, mestre de fotògrafs, que ha enriquit amb la seua trajectòria la  història gràfica d’este poble. Jose Manuel Almerich ens mostrarà també la faceta fotogràfica d’un escriptor torrentí, autor també dels textos i comissari de la exposició.

 Sense cap modèstia, i com que una imatge val més que mil paraules, cent imatges ens traslladaran en el temps. Vos invitem a compartir amb nosaltres una aventura apassionant, a viatjar per les tradicions més genuïnes del nostre poble. Veureu com la qualitat humana i professional dels qui ací hem participat, ha estat a l’altura d’allò que Torrent es mereix.

José Manuel Almerich
Comisari de la exposició                                     

                                                                              opinión de la prensa

                                                                              música de la exposición
 

                                            www.almerich.net 

   

“l’exposició l’home i la festa ès un encertat recorregut per les nostres tradicions i ès també una demostració pública de la nostra fortaleça com a poble. Ha estat un encert d’exposició que, de segur, será molt visitada. Pero l’encert va estar confiar aquest projecte a José Manuel Almerich, persona que admire i estime.”

 

Gràcies Josè Manuel.

 

José Bresó Olaso

Alcalde de Torrent

maig, 2007

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *