L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

18 de juliol de 2012
0 comentaris

Tornar a Solc, un documental necessari

Solc, música i tradició al Lluçanès té obert, fins al 28 de juliol, un projecte de micromecenatge per editar un dvd+llibret sobre 20 anys de Cicle Solc al Lluçanès. Al blog d’aquesta iniciativa hi ha un text que explica la seva necessitat. Aquí el reprodueixo.

Un documental necessari

Fa vint anys, quan va néixer el cicle Solc, al Lluçanès hi havia poques experiències reeixides de dinàmiques comarcals conjuntes. El naixement del cicle Solc va representar posar a treballar en comú un munt de gent amb ganes, amb coses a dir i a fer i amb una perspectiva que superés les dinàmiques particulars i començar a albirar un futur més enllà del pati o la porta o el campanar de cadascú.

(Continua)

La música tradicional –o folk, o d’arrel, o popular, o…- era l’excusa per engegar un gran projecte com aquest. I al seu voltant, calia que s’hi apropessin tot d’altres elements que caracteritzen i poden ser dinamitzadors i identificadors del territori.

De tot allò ja ha passat molt de temps, molts de solcs i el Lluçanès, per més bé o per no tant, ha canviat i ha vist créixer la seva realitat conjunta. Que si les Aules Culturals del Lluçanès –ACULL-, que si l’organisme El Grau, que si la xarxa d’allotjaments rurals, que si les entitats que han treballat projectes comarcals, com el Club Patí Lluçanès o l’esclat col·lectiu amb la plataforma El Lluçanès és comarca o la creació del Consorci del Lluçanès o la revista LaRella.

Avui, el Lluçanès encara no té el títol de comarca però ha fet coses, importants, per tenir-hi dret encara.

I a tot això, el Cicle Solc al Lluçanès encara hi és, i ara més arrelat donada l’aliança creada amb el Consorci del Lluçanès i el manteniment de la col·laboració d’altres institucions més grans, com la Generalitat de Catalunya o, encara, la Diputació de Barcelona. I Solc ha seguit treballant per eixamplar la seva realitat: la transhumància, els oficis, les trobades de cantadors, edicions de llibres o discos, aventures exitoses enllà del Lluçanès, com la revista Caramella, un projecte de país present arreu dels Països Catalans. I ha rebut importants encàrrecs per fer els mapes del patrimoni dels municipis del Lluçanès o el programa Tallers per a la festa a la Catalunya central.

I precisament, de tot això és del que parla, mostra o referencia el documental Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès. D’un període intens de la història de la nostra comarca i amb la necessitat que els joves el coneguin i el tinguin present i que quedi fixat en la memòria col·lectiva.

(Text del blog del projecte “Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès”)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!