Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

13 de desembre de 2006
Sense categoria
3 comentaris

“La fetillera dels nombres”, Lady Ada Byron Lovelace

L’era de la informació és associada a l’ordinador i aquest a homes de nom conegut. Però en els origens del cervell mecànic, la màquina intel·ligent gairebé humana, hi ha una dona, "of course" ella diria, matemàtica, excèntrica, personatge emblemàtic dels salons victorians, Ada Byron, filla de Lord Byron el poeta,  Lady Ada Lovelace pel seu matrimoni amb el comte Lovelace, la "fetillera dels nombres"amb paraules de Charles Babbage. 

 

El matemàtic Charles Babbage (1792-1871) és l’inventor de la  màquina que "generava pautes matemàtiques de moltes classes pel mètode de les diferències", l’anomenà "màquina de diferències finites", precursora dels moderns ordinadors i el més antic giny processador d’informació . Babbage s’obsessionà en la invenció en conèixer el teler Jacquard que treballava amb cartes perforades que controlaven una mena d’ordinador per a teixir dibuixos extremadament complexos.

La "Difference Engine" o "Analitic Engine" fou el primer ordinador digital. Ada fou no només  la col·laboradora de Babbage,  sinó  la propagadora i defensora de les possibilitats de l’enginy el qual descrigué de manera poètica : "La Màquina Analítica dibuixa models algebraics com la teixidora Jacquard teixeix flors".

Romàntica i apassionada fou educada en l’estudi de les matemàtiques des d’infant per la seva mare per a desviar-la de la follia de la poesia del pare. Intuitiva investigà , peonera de la neurociència, la matemàtica del sistema nerviós arribant a  utilitzar el seu propi cos com a laboratori molecular. Malalta, la seva salut li reclamava grans dosis d’opi que la portaren a practicar el mesmerisme, la teoria del  magnetisme animal de moda a la societat de l’època. Els seus coneixements del càlcul de probabilitats els aplicà a les curses de cavalls, arruinada morí de càncer el 1852. Tenia 37 anys, un any més dels que tenia son pare, el poeta en morir.

Ada Byron Lovelace  fou treta de l’oblit quan l’any 1980 el Departament de Defensa americà anomenà "Ada" el seu llenguatge de programació.  Fou un homenatge just  als estudis i somnis precursors de  "la fetillera dels nombres", la dona del pensament mític, la de l’ambició científica.. La filla de Byron que, malgrat els esforços de la mare, somnià sempre en la poesia matemàtica …

  1. M’ha agradat molt el teu apunt sobre l’Ada!! realment hi ha molt poca gent que la coneix; recentment apareix en una exposició del Palau Robert ("Apropa’t a la Ciència", de la qual sóc monitor). Les dones sempre han estat les gran oblidades en aquest camp: entre tots ho canviarem!

  2. Tu espargeixes vida i idees. Ho podem anar fent: records i petits homenatges a tantes dones maques, rebels, intel·ligents, constructores, sàvies, justes, valentes, precursores, fortes, febles, sagrades, laiques. El món és molt gran. Per sort no només hi han les Teatcher, i les C.Rice.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!