el bloc d'Eduard Soler Cuyas

Solidaritat i Farmàcia

5 de març de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Les ONGs no podem ser una tireta

Publicat en la Revista del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona

L’any que ve farà vint anys que, juntament amb un grup de farmacèutics l’Eduard Soler va impulsar la creació de l’ONG Farmamundi. “Llavors teníem una visió molt més idealista, pensàvem que si ens sobraven medicaments que altres països podien necessitar els podíem emmagatzemar i distribuir-los. Però ni el tema és tan simple ni tampoc aquesta visió és l’adequada perquè no contribueix a un canvi de les regles del joc, que és el que hem de promoure. En el nostre cas, el que hem d’afrontar, conjuntament amb les organitzacions locals del país en qüestió, és la problemàtica de l’accés als medicaments i no només dedicar-nos a enviar-ne”.

En acabar la carrera de Farmàcia, l’Eduard va començar a treballar a la Clínica Mental de Santa Coloma de Gramenet. Poc després es va treure una oposició per treballar a la Diputació de Barcelona. “Però em vaig adonar que ser funcionari no era el que volia”. Aviat es va endinsar en el món de la cooperació, en concret, dins de “Sabadell Solidari”, on representava a ONGs de la ciutat i gestionava recurso  de l’Ajuntament de Sabadell dirigits cap a aquestes organitzacions.

Precisament va ser en aquesta ciutat on va néixer Farmamundi. Més tard, l’Eduard es va fer càrrec de la farmàci  del seu avi, que continua gestionant. Però sense deixar de banda la seva tasca a Farmamundi, “vocacional” i que a més li permet incidir en punts directament relacionats amb la seva vessant professional. Actualment és responsable de projectes de l’ONG.

“En els últims anys he visitat projectes a Níger, Sierra Leone, Libèria, Kènia, Senegal, la república democràtica del Congo, Nicaragua i Guatemala”


“Cada cop sóc un ‘bitxo’ més rar al món de la cooperació perquè ara la gran majoria de les persones que treballen a una ONG estan remunerades. Crec que un model mixt pot ser beneficiós: perquè hi ha d’haver gent especialitzada en el sector i professional que cobri per la seva tasca i també està bé que hi hagi gent que ho faci per vocació i voluntat per tal que no es perdi la raó de ser de l’ONG i la consciència que som representants d’un col·lectiu de gent que vol que les coses canviïn”.

“El problema de l’accés als medicaments no es soluciona només enviant medicaments de la mateixa manera que la fam no es soluciona enviant arròs”

“Amb 6.000 socis, la majoria farmacèutics d’oficina de farmàcia, Farmamundi és una de les organitzacions amb més base social després de les tres o quatre grans ONGs de l’Estat”, destaca l’Eduard. L’organització ha subministrat ja més de 13 tones de medicaments i material sanitari arran del terratrèmol a Haití. També ha fet una crida al sector farmacèutic de cara a fer donacions adequades de medicaments que segueixin les normes de l’OMS i les principals agències i organitzacions humanitàries internacionals.

I ha insistit en la rellevància de la coordinació amb els equips sanitaris locals. “Amb el nostre suport, les entitats i organitzacions locals es poden fer més fortes i aconseguir més objectius, a més de fer que les tasques desenvolupades i els passos aconseguits tinguin continuïtat”. Per a l’Eduard també és vital el treball en xarxa. De fet, ha estat president de la Federació Catalana d’ONGs, vicepresident de la Coordinadora Espanyola i ara és membre de la Coordinadora Europea. A més és professor del Màster de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic i també participa en uns crèdits de lliure elecció sobre cooperació internacional a la Facultat de Farmàcia. I encara treu temps per escriure al seu bloc sobre “Solidaritat i farmàcia”!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!