Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

30 d'octubre de 2007
23 comentaris

No t’abstinguis: planta’t (IV): el debat revifa

A mesura que s’acosta la data de les eleccions estatals caldrà intensificar el debat. El desori de Renfe fa pensar que l’abstenció encara serà més gran, i per tant té tot el sentit del món que ens plantegem l’opció d’un vot nul organitzat que permeti donar un missatge més clar, que no quedi barrejat amb el passotisme i la indiferència. Seria un signe de maduresa democràtica.

El debat revifa perquè l’Alexis Vizcaino ha escrit un article
a l’Olla de Grills
en què fa difusió de la proposta
?Jo em planto? i Daniel Solano ja li respon des del seu
Desfilosofant,
on jo mateix vaig deixar també un comentari a un apunt
anterior
del Solano periodista (l’altre, el politòleg, és
a Escòcia i és l’autor d’El mirall escocès.

Estaria bé que el conjunt de
la blogosfera sobiranista reflexionés sobre les possibilitats
d’un vot nul organitzat d’aquestes característiques. I aniria
molt bé també que hi diguessin la seva tots els qui
tenen previst abstenir-se. El debat va quedar obert fa un mes a
partir d’aquest
apunt
, i sembla que l’entrada del tema a l’Olla de grills l’està
fent bullir de valent, segons en Marcús.

  1. Respecto les teves propostes moltes d’elles he participat, però trobo desencertada i fora de lloc la proposta d’un vot nul.

    Penso que les alternatives són les que són i sinó que es presenti un altre.

  2. Xavier,

    la proposta del vot nul és interessant, però crec que en aquest país no estem en condicions de posar d’acord la gent i, menys encara, de mobilitzar-la perquè exerceixi un vot nul de forma efectiva. Reconeguem-ho: d’això, no en sabem. En diferents eleccions i consultes, del 79 ençà, sempre han sorgit iniciatives i propostes per canalitzar el descontentament cap a un vot nul crític i mai no s’ha aconseguit. Com sempre, ens perdem en debats estèrils, com ara: qui hi ha al darrere de la iniciativa? Hi ha d’haver una papereta unificada? Si hi és, què hi ha de posar? Ha de fer referència a Catalunya o als Països Catalans? Ha de reclamar el dret a l’autodeterminació o parlar directament d’independència?. I, encara que s’aconseguís portar-ho endavant, el problema seria el de sempre: com aconseguir que la proposta arribi a la majoria de la població, tot competint amb els poderosos aparells propagandístics dels partits i de l’Estat durant la campanya electoral. I encara més: com assegurar que el vot nul serà correctament interpretat i no serà capitalitzat per qualsevol grup, grupet o grupuscle que també el demani en la seva pàgina web, encara que sigui per demanar la santificació en vida de Manuel Fraga?
    No vull posar aigua al vi, però ja m’entens…

  3. Jo estic entre l’abstenció o un nul que digui me-cagon-la-puta-mare-que-us-va-arribar-hasta-a-parir-a-tots. Pero si jo fos partidari de que no triunfés una iniciativa com la que proposes, només em caldria promoure la mateixa peró defensant que representés qualsevol cosa diferent. Resultat : dividir i vèncer.

    En aquest país no començarem a anar bé fins que els nostres? partits no traslladin la seva última inicial del nom a la primera posició. Aixó voldrà dir que passarà 1er Catalunya abans que el Republicanisme o la Iniciativa o la Convergència o fins i tot la Unió.

  4. Des del meu punt de vista, la proposta d’en Xavier és vàlida si la contraposem a l’abstenció, que sí és sistemàticament capitalitzada per determinats partits i que, des del meu punt de vista, no presta cap servei a la democràcia, sinó als seus detractors.

    L’abstenció, doncs, no pot ésser contemplada com a alternativa i aquí rau, precisament, l’encert de la proposta del nul organitzat.

    Les dificultats per consensuar un model són relatives, tan sols cal bona voluntat. Per la meva banda, malgrat tot, seguiré votant al meu partit, i no pas perquè cregui que anar a Madrid serveixi per gaire res, sinó perquè la nostra presència al Parlament espanyol els resulta molesta.

    Salut i República!

  5. Si tots els que es volen abstenir o votar nul finalment votessin una opció clarament independentista com el PRC, què passaria? Ja sabem que l’abstenció, el vot en blanc o nul ocupen només uns minuts als mitjans l’endemà de la votació. En canvi, un diputat del PRC faria molt soroll durant tota la legislatura. I compte que jo no tinc res a veure amb el PRC: només detecto que molta gent que proposa aquesta campanya té un perfil independentista i trencador com aquest partit.

  6. Xavier,  El nacionalisme espanyol i la socioconvergència és el que volen, que la gent no voti, així sempre seguiran manant i tot quedarà igual. El que realment els preocupa és que el vot vagi a ERC. El meu entendre demanar el vot nul, blanc o l’abstenció és seguir-los el joc, és més, els hi estàs fent un favor.  Els partits grans sempre tenen un bossa de vots molt important, quan menys gent va a votar millor per les seves expectatives.

    Darrerament desde els mitjans de comunicació estan venen el missatge de l’abstenció, i  com et dic, tot està planificat, volen que les coses segueixin igual.

    El que preocupa moltíssim és que l’independentisme cada cop tingui més presència i representació política.

  7. pITEn teoria està molt bé. Em temo que a la pràctica A) no hi hauria prou massa crítica, B) Se’n podrien fer massa lectures.
    Crec que s’ha de continuar votant el mal menor, o sigui, ERC.
    Ara, no estaria malament que ses il.lustríssimes d’Esquerra tinguessin algun detall.
    Per exemple trobo vergonyós que els diputats al Parlament català tinguin Teletac gratis per no haver de pagar els peatges i parking gratis; mentre al ciutadà del carrer el follen viu… I com això moltes coses.
    Ara si els catalanistes ens abstinguéssim i el PSC encara pugés, seria ben galdós

  8. Xavier, el fet que hagis hagut d’explicar per enèsima vegada que només et dirigeixes als que tenien pensat no votar t’hauria de fer reflexionar. Vull dir que encara hi ha molta gent que està malinterpretant la teva proposta, i no crec que això canviï. Si aquesta gent S’AIXECA DEL SOFÀ (ep, o d’on sigui) I FA L’ESFORÇ D’ACOSTAR-SE A L’URNA, que votin les CUP o el PRC o una opció d’aquestes no incrementalistes (com són CiU i ERC). Vull dir, p q fer tan d’esforç per votar nul si tots sabem que en 4 dies ja no se’n parlarà? Jo concentraria els esforços a que votessin una opció radical, o els escons insubmissos, si tan descontents estan amb el sistema, però no en blanc. Jo no hi perdria ni un minut més amb aquesta campanya. Sort (no amb aquesta iniciativa, però)!

  9. En la darrera consultar popular, un grup de gent, en la que crec que no figuraves, vam posar sobre la taula el vot nul si mes no per comptar quans erem els que voliem la independencia. Com saps va ésser un fracàs.

    Vaig assitir a algunes reunions de la PDD i vaig veure els comentaris dels nostres "mentors intel·lectuals" i vaig poder comprovar l’esterilitat dels debats a la que s’ens te acostumats sobretot des de Barcelona.

    Com tota idea genial, va quedar en un no res en el seu primer envit, sembla que ara has canviat de parer i hi veus la seva càrrega, doncs vinga nano mou el cul a veure que en treus. I pensa que ens en cal molts i de molts estaments per tal de reeixir. Si no caminem directes a la independència, avui, és perquè no volem, o sigui que no cal plorar si no l’aconseguim.

    J. Grau

  10. Hola Xavier,
    M’he fet la següent reflexió des d’un punt de vista científic:
    Perquè no combinar experiment (exploració de possibilitats) amb coneixement (el què hem après en el passat) per maximitzar els resultats presents i els futurs (via coneixement).
    Davant de situacions desconegudes i imprevisibles una de les millors opcions sol ser aquest equilibri entre treure els millors resultats actuals i explorar adequadament les opcions per millorar els resultats en el futur.

    Com es pot traduïr a la pràctica aquest dissenyar experiments que explorin diferents opcions alhora i permetin treure conclusions en el futur?
    Territorialitzar. És a dir experimentar per zones:
    Zona 1 vot a partits no majoritaris (zona 1.a les CUPs, zona 1.b PRC, etc)
    Zona 2 vot Nul per la independència (potser zona 2.a "independència/sobirania/vull un estat propi", 2.b "Ja n’hi ha prou")
    Zona 3 Vot en blanc
    Zona 4 vot per escons insubmisos
    (aquesta és només una proposta d’opcions que caldria acabar de pensar i depurar)

    Requisits de la territorialització:
        Que sigui Observable: Que s’en puguin treure resultats és a dir que es puguin comptar.
        Que sigui Articulable: Que hi hagi prou gent que vulgui col·laborar (més que articular-ho de nou, agafar el que ja estigui més articulat en cada lloc)

    Reincidint amb el tema d’aquirir coneixement i treure resultats alhora, la territorialització s’huauria de basar en els resultats prèvis. Per exemple:
    L’opció de vot a les CUP circumcriure-la a les zones que les CUP ja es van presentar o van tenir bon resultat ales municipals.
    L’opció vot en blanc en les circumcripcions on hi va haver més vot en blanc de protesta, etc.
    Això distorsionaria una mica els resultats però tindria l’avantatge de optimitzar els que volem i a més la gent que "col·labores" en aquesta "campanya" estaria més motivada ja que els bons resultats d’una opció segurament van lligats a motivació de les persones que la van impulsar.

    Una última reflexió: Es pot fer tipus competició amb una web/bloc amb els resultats per zona on es pogués anar seguint les opcions/resultats. Iintentar tenir difusió de la "competició" i els resultats. Si ja sé que és trist i banalitzador però crec que una maneres de movilitzar a gent que normalment no es movilitza és aquesta.

    Perquè ho dic en aquest bloc? Doncs perquè no tinc bloc i encara que n’obrís un ara, em sembla molt més útil adreçar-me als blocs/forums consolidats que ja tenen audiència i debat i, m’atraveixo a dir, capacitat de movilització.

    Salutacions 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!